Azotyn potasu E249

Azotyn potasu (E249) – zastosowanie, wpływ na zdrowie

Produkcja

Azotyn potasu o symbolu E249 to nieorganiczny związek chemiczny, należący do grupy azotynów. Jest to sól kwasu azotawego i potasu. Azotyn potasu wykorzystywany jest jako konserwant w żywności. Ma szereg wielu zastosowań, ale niestety nie należy do związków korzystnie wpływających na nasze zdrowie.

Właściwości i otrzymywanie

Związek ten można otrzymać na dwa sposoby: na skutek redukcji azotanu potasu przy pomocy ołowiu lub na skutek termicznego rozkładu azotanu potasu. Konserwant ten w czystej formie ma postać białych lub lekko żółtawych kryształków. Ma właściwości higroskopijne i doskonale rozpuszcza się w wodzie. Tworzy wtedy roztwór o lekko zasadowym pH. E249 pod wpływem wysokiej temperatury (440 °C) rozpada się i traci swoje pierwotne właściwości. W normalnych warunkach jest dobrym utleniaczem, choć wykazuje zdolność do redukcji.

Zastosowanie

Azotyn potasu (podobnie jak inne azotyny) wykorzystywany jest jako konserwant w żywności. Dzięki niemu produkty dłużej utrzymują swoją świeżość i nie psują się. E249 dodawany jest także do wszelkiego rodzaju mięs (peklowanych, marynowanych czy też wędzonych), w celu poprawy ich wyglądu (czyt. ładnego koloru). Konserwant ten zapobiega powstawaniu trującego jadu kiełbasianego. Ponadto omawiany związek ma również zastosowanie w przemyśle fotograficznym oraz chemicznym.

Niestety konserwant ten ma też drugą stronę medalu, która nie jest już taka pożyteczna. Na skutek wysokich temperatur azotyny rozpadają się i przekształcają w związki N-nitrozowe (tzw. nitrozoaminy). To właśnie one odpowiadają za skrajnie niekorzystne działanie i wpływ na zdrowie człowieka. Dlaczego?

Wpływ na zdrowie

Nitrozoaminy, które powstają na skutek obróbki cieplnej produktów zawierających omawiany konserwant, są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Mogą wywoływać nowotwory żołądka, jelita grubego, nerek oraz wątroby. Należy zatem ograniczyć czas smażenia mięsa w wysokiej temperaturze, która sprzyja powstawaniu rakotwórczych nitrozoamin.

Czysty azotyn potasu przyjmowany w większych dawkach, wykazuje natomiast właściwości silnie trujące. Substancja ta działa również niekorzystnie na organizmy wodne.

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Grafik 3D, fotograf, podróżnik. Miłośnik pisania wierszy, opowieści, artykułów publicystycznych. Pasjonat astronomii i wycieczek górskich. Ponad 10 lat doświadczenia w działaniach marketingowych.

2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze