Propanol (alkohol propylowy) – właściwości, zastosowanie

Propanol (alkohol propylowy) – właściwości, zastosowanie

Propanol (alkohol propylowy, ang. 1-Propanol) to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi z trzema atomami węgla w cząsteczce. Wzór alkoholu propylowego to C3H7OH. Propanol posiada jeden izomer podstawnikowy: izopropanol. Wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym jako rozpuszczalnik. Właściwości Alkohol propylowy w temperaturze pokojowej jest bezbarwną cieczą o ostrym zapachu. Zarówno sam propanol, jak i jego roztwory […]

Czytaj więcej
Eozyna (czerwony barwnik) – właściwości i zastosowanie

Eozyna (czerwony barwnik) – właściwości i zastosowanie

Eozyna (ang. eosin) to nazwa fluorescencyjnych związków kwasowych, wykorzystywany głównie do wybarwiania zasadowych (acidofilnych lub kwasochłonnych, czyli lubiących kwasy) cząstek struktur komórek, takich jak: cytoplazma, włókna kolagenowe, większość ziaren wydzielniczych w komórkach. Eozyna barwi te struktury na kolor czerwony (kontakt z bromem). Eozyna jest najczęściej stosowana w połączeniu z hematoksyliną, barwiącą struktury kwasowe, czyli zasadochłonne […]

Czytaj więcej
Siarczek cynku – właściwości, zastosowanie, pozyskiwanie

Siarczek cynku – właściwości, zastosowanie, pozyskiwanie

Siarczek cynku, ZnS (ang. zinc sulfide) to inaczej sól beztlenowa kwasu siarkowodorowego i cynku na II stopniu utlenienia. Właściwości Siarczek cynku jest związkiem pochodzenia organicznego. W normalnych warunkach przybiera postać białego proszku, słabo rozpuszcza się w wodzie i kwasach organicznych. Nie ma wyczuwalnego zapachu (jest bezwonny). Roztwarza się natomiast w mocniejszych kwasach, a podczas tej […]

Czytaj więcej
Kwas teraftalowy – właściwości, zastosowanie, pozyskiwanie

Kwas teraftalowy – właściwości, zastosowanie, pozyskiwanie

Kwas tereftalowy (ang. terephthalic acid), inaczej kwas 1,4-benzenodikarboksylowy to organiczny związek chemiczny z grupy dikarboksylowych kwasów aromatycznych. Wzór sumaryczny kwasu teraftalowego to C6H4(COOH)2. Kwas ten zawiera dwie grupy karboksylowe w tzw. pozycji “para” (określenie na położenie 1,4 dwóch podstawników w sześcioczłonowym pierścieniu aromatycznym). Izomerem “orto” kwasu teraftalowego jest kwas ftalowy, a izomerem “meta” jest kwas […]

Czytaj więcej
Gaz pieprzowy (pepper spray)

Gaz pieprzowy (pepper spray) – właściwości, działanie

Gaz pieprzowy wykorzystywany jest w wielu sytuacjach. Środek ten zyskuje na popularności, ponieważ stał się łatwo dostępny, nie trzeba mieć na niego pozwolenia i pozostaje przy tym wysoce skuteczny do samoobrony. Sprawdźmy, jakie właściwości ma gaz pieprzowy, z jakich składników się składa oraz w jaki sposób zneutralizować jego działanie. Definicja Gaz pieprzowy (ang. pepper spray) […]

Czytaj więcej
Kapsaicyna – właściwości i działanie | Skala ostrości Scoville’a

Kapsaicyna – właściwości i działanie | Skala ostrości Scoville’a

Kapsaicyna od razu kojarzy się nam z ostrymi papryczkami i na samą myśl o niej, odczuwamy charakterystyczne pieczenie na języku. W dzisiejszym artykule sprawdzimy, jakie są właściwości kapsaicyny, jej zastosowanie oraz poznamy skalę ostrości Scoville’a. Definicja Kapsaicyna (ang. capsaicin) należy od organicznych związków chemicznych. Jest aktywnym związkiem papryczek chilli, odpowiedzialnym za ich ostry i piekący […]

Czytaj więcej
Etorfina – działanie, objawy zatrucia, właściwości chemiczne

Etorfina – działanie, objawy zatrucia, właściwości chemiczne

Etorfina działa silnie znieczulająco i jest ponad 1000-krotnie mocniejsza od morfiny. Powstała już w 1960 roku i jest pochodną tebainy, czyli alkaloidu opium. Niestety związek ten jest również silnie trujący dla ludzi, co postaramy się nieco szerzej opisać w dzisiejszym artykule. Ponadto przedstawimy również właściwości etorfiny oraz jej zastosowanie. Definicja Etorfina (łac. etorphinum, ang. etorphine) […]

Czytaj więcej
Rycyna – właściwości, objawy zatrucia, antidotum

Rycyna – właściwości, objawy zatrucia, antidotum

Toksyczne właściwości rycyny były znane już pod koniec XIX wieku. Obecnie wiemy o tej substancji zdecydowanie więcej. Znając konkretne właściwości rycyny, zdołaliśmy również pozyskać odpowiednie antidotum. Dlaczego substancja ta budziła ogromne zainteresowanie w okresie I Wojny Światowej? Co sprawia, że rycyna jest silnie toksyczna? Na wszystkie te pytania szczegółowo odpowiemy w poniższym artykule. Definicja Rycyna […]

Czytaj więcej
Sarin – śmiertelna trucizna. Właściwości, objawy zatrucia

Sarin – śmiertelna trucizna. Właściwości, objawy zatrucia

Sarin to znany wszystkim bojowy środek trujący, który wykorzystywany był podczas wielu ataków gazowych. Po raz pierwszy uzyskano go w 1939 roku na terenie Niemiec. Wykazuje silne działanie trujące na nasz organizm, a jego niewielka dawka potrafi zabić ofiarę w ciągu zaledwie kilku minut. Sprawdźmy, jakie właściwości ma sarin, jak wpływa na organizm człowieka i […]

Czytaj więcej
Siarkowodór – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Siarkowodór – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

O siarkowodorze słyszy się bardzo często. Nic dziwnego, skoro mamy z nim styczność każdego dnia, nawet o tym nie wiedząc. Siarkowodór jest składnikiem m.in. gazów jelitowych, który odpowiada za ich nieprzyjemny zapach (przypominające zgniłe jaja). Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że gaz ten w wysokich stężeniach jest silnie trujący. Sprawdźmy zatem, jakie zastosowanie oraz […]

Czytaj więcej