Co to jest wzbogacony uran? Produkcja, zastosowanie, cena

Co to jest wzbogacony uran? Produkcja, zastosowanie, cena

Wzbogacony uran znacząco różni się od tego, który występuje naturalnie. Wykorzystuje się m.in. w elektrowniach atomowych oraz jako składnik bomb jądrowych. Jest przede wszystkim dodatkowo nasycony większą ilością izotopu 235U. Tego rodzaju uran pozyskiwany jest w procesie rozdzielania izotopów, który powszechnie nazywa się wzbogacaniem uranu. Pierwiastek w formie naturalnej zawiera zaledwie ok. 0,7% izotopu 235 […]

Czytaj więcej
Kauczuk naturalny i syntetyczny

Co to jest kauczuk syntetyczny i naturalny? Jak powstaje?

Kauczuk to dosyć często spotykany materiał o charakterystycznych właściwościach. Stosowany w wielu gałęziach przemysłu i do produkcji dóbr konsumpcyjnych. Na rynku znaleźć można dwa rodzaje kauczuku: naturalny oraz syntetyczny. Jakie są między nimi różnice? Kauczuk naturalny – historia, właściwości Kauczuk naturalny wykorzystywany był już w XV w. na terenie Ameryki Centralnej. Ciekawostką jest, że nazwę […]

Czytaj więcej
Benzoesan wapnia E213

Benzoesan wapnia (E213) – otrzymywanie, wpływ na zdrowie

Benzoesan wapnia (E213) to inaczej sól wapniowa kwasu benzoesowego. Wykorzystywany jest do produkcji napojów bezalkoholowych, konserw warzywnych, soków owocowych, margaryny czy majonezu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i hamuje rozwój bakterii oraz grzybów. W przemyśle spożywczym wytwarzany jest toluenu. Sprawdź również, z czego składa się zupka chińska. Benzoesan wapnia – wpływ na zdrowie: czy jest […]

Czytaj więcej
Benzoesan potasu E212

Benzoesan potasu (E212) – właściwości, wpływ na zdrowie

Benzoesan potasu (E212) to popularny zamiennik benzoesanu sodu (E211) – inaczej sól potasowa kwasu benzoesowego. Wykorzystywany jako dodatek do żywności oraz kosmetyków. Hamuje rozwój bakterii oraz grzybów. Dobrze rozpuszczalny w wodzie, występuje w postaci krystalicznej o białej barwie. Co jeszcze warto wiedzieć o tej substancji i czy jest szkodliwa dla zdrowia? Najpierw sprawdźmy, jak pozyskuje […]

Czytaj więcej
Kwas benzoesowy E210

Kwas benzoesowy (E210) – szkodliwość, wpływ na zdrowie

Kwas benzoesowy (E210) inaczej nazywany kwasem fenylomrówkowym to jeden z najpopularniejszych konserwantów dodawanych do żywności. Hamuje rozwój bakterii, drożdży oraz pleśni. Występuje naturalnie np. w korze czereśni i strączyńca, a także w anyżu oraz malinach. Czy kwas benzoesowy jest szkodliwy i jaki ma wpływ na zdrowie? Sprawdźmy jego właściwości. Kwas benzoesowy (E210) – występowanie i […]

Czytaj więcej
Konserwanty w żywności

Konserwanty w żywności. Cała lista konserwantów E.

Konserwanty w żywności to na obecne czasy nic zaskakującego. Bez nich żywność uległa by szybkiemu zepsuciu. Są to środki, które hamują rozwój pleśni oraz mikroorganizmów i wszelkie procesy enzymatyczne mające wpływ na trwałość i przydatność produktu do spożycia. Niestety konserwanty w jedzeniu mogą negatywnie oddziaływać na nasz organizm, przez co należy ograniczać ich spożycie do […]

Czytaj więcej
Sorbinian wapnia (E203)

Sorbinian wapnia (E203) – właściwości, zastosowanie

Sorbinian wapnia znany również jako E203 to organiczny związek chemiczny, o skuteczności zbliżonej do kwasu sorbinowego. Związek ten wytwarzany jest syntetycznie jako sól wapniowa kwasu sorbinowego. Dzienne dopuszczalne spożycie sorbinianu wapnia mieście się w granicy 25 mg/kg ciała. Stosowany jest jako konserwant, najczęściej w pieczywie, napojach, serach, twarogach oraz przetworach mlecznych. Wykorzystywany jest nie tylko […]

Czytaj więcej
Mięso oddzielone mechanicznie

Mięso oddzielone mechanicznie – co to jest?

Mięso oddzielone mechanicznie czyli w skrócie MOM to składnik wielu potraw, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Jego wytwarzanie nie jest skomplikowane, a koszty produkcji niewielkie. Stąd też producenci m.in. parówek, pasztetów, wędlin, konserw czy też dań gotowych bardzo chętnie stosują MOM jako główny składnik końcowego produktu. Czy jednak mięso oddzielone mechanicznie w jakiś sposób […]

Czytaj więcej