Ortofenylofenol

Ortofenylofenol (E231) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Ortofenylofenol to mało znany konserwant, który produkowany jest z eteru fenylu. Znajdziemy go np. na powierzchni owoców cytrusowych, aby chronić je przed szkodliwym rozwojem pleśni i grzybów. W dzisiejszym artykule dokładnie przedstawimy jego zastosowanie, właściwości oraz wpływ na nasze zdrowie. Ortofenylofenol E231 – właściwości, zastosowanie Związek ten funkcjonuje również pod nazwą orto-fenylo-fenol (ang. 2-Phenylphenol lub […]

Czytaj więcej
Mrówczan wapnia E238

Mrówczan wapnia (E238) – właściwości, zastosowanie

Mrówczan wapnia (ang. calcium formate) to inaczej sól wapniowa kwasu mrówkowego. Związek ten wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, chemicznym, a także w procesie produkcji pasz dla zwierząt. Jakie ma właściwości, konkretne zastosowanie i czy jest szkodliwy dla zdrowia? Wszystkie te informacje znajdziesz w poniższym artykule. Mrówczan wapnia E238 – właściwości Związek ten o wzorze sumarycznym […]

Czytaj więcej
kwas fumarowy e297

Kwas fumarowy (E297) – właściwości, zastosowanie, informacje

Kwas fumarowy ma bardzo szerokie zastosowanie – nie tylko w przemyśle spożywczym. To raczej rzadko spotykamy konserwant o symbolu E297, jednak posiada bardzo pożyteczne właściwości. Dowiedz się, w jakich produktach znajdziesz kwas fumarowy oraz czy jego spożycie jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Kwas fumarowy E297 – właściwości, pozyskiwanie Kwas fumarowy to organiczny związek chemiczny (inaczej […]

Czytaj więcej
Siarczyn wapnia E226

Siarczyn wapnia (E226) – właściwości i wpływ na zdrowie

Trudno wyobrazić sobie żywność przetworzoną bez obecności konserwantów. Zależy nam na zachowaniu ciągłości dostaw produktów i ich długim terminie przydatności do spożycia. Bez odpowiednich środków konserwujących, jedzenie zepsułoby się w ciągu kilku dni lub tygodni. Do jednych z powszechnie stosowanych konserwantów zaliczyć trzeba siarczyn wapnia o symbolu E226. W dzisiejszym artykule przedstawimy jego zastosowanie, właściwości […]

Czytaj więcej
Siarczyn potasu (E225) – właściwości i zastosowanie

Siarczyn potasu (E225) – właściwości i zastosowanie

Współcześnie ciężko wyobrazić sobie życie bez konserwantów w żywności. Stają się one niezbędne, jeżeli pragniemy zachować ciągłość dostaw, świeżość produktów i ich wysoką dostępność na sklepowych półkach. Wśród znanych konserwantów wyróżnić można siarczyn potasu o symbolu E225, który ma zastosowanie np. podczas produkcji cukru i karmelu amoniakalno-siarczynowego. Co jeszcze wiadomo o siarczynie potasu i czy […]

Czytaj więcej
Dwutlenek siarki E220 - zastosowanie, szkodliwość, właściwości

Dwutlenek siarki (E220) – zastosowanie, wpływ na zdrowie

Obecność konserwantów w żywności jest bardzo często nieunikniona. Pozwalają one zachować ciągłość dostaw i leżakowanie produktu na sklepowych półkach przez długie tygodnie lub nawet miesiące. Nie inaczej jest w przypadku dwutlenku siarki o symbolu E220. Związek ten znajdziemy m.in. w przetworach warzywnych, białym winie i suszonych owocach. Jakie konkretnie zastosowanie ma dwutlenek siarki, w jaki […]

Czytaj więcej
Sorbinian sodu E201

Sorbinian sodu (E201) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Bez konserwantów ciężko byłoby utrzymać żywność świeżą i zdatną do spożycia przez dłuższy okres czasu. Stąd też zastosowanie tych substancji stało się rzeczą powszechną i niezbędną. Niestety, nie zawsze konserwanty są obojętne dla naszego zdrowia i mogą wywoływać szereg negatywnych skutków ubocznych dla naszego organizmu. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy czym jest sorbinian sodu o symbolu […]

Czytaj więcej
Wodorosiarczyn wapnia E227

Wodorosiarczyn wapnia (E227) – właściwości, szkodliwość

Zastosowanie konserwantów w żywności jest w wielu przypadkach nieuniknione. Czy podobnie sytuacja wygląda w przypadku wodorosiarczynu wapnia? Ten mało popularny konserwant znajdziemy m.in. piwie, suszonych owocach oraz wyrobach winiarskich. Sprawdźmy, jakie są jego właściwości oraz czy wodorosiarczyn wapnia  jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Wodorosiarczyn wapnia E227 – właściwości Związek ten to inaczej wodorosól wapniowa kwasu […]

Czytaj więcej
Wodorosiarczyn potasu E228 – właściwości, zastosowanie

Wodorosiarczyn potasu E228 – właściwości, zastosowanie

Wodorosiarczyn potasu to popularna substancja konserwująca o symbolu E228. Znajdziemy ją w takich produktach jak wina, suszone owoce czy warzywa. Poznaj właściwości i dokładne zastosowanie tej substancji, a także sprawdź, czy jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia. Właściwości i otrzymywanie Wodorosiarczyn potasu to inaczej sól potasowa kwasu siarkowego lub kwaśny siarczan potasu. W warunkach naturalnych […]

Czytaj więcej
Mrówczan sodu (E237) – produkcja, właściwości, szkodliwość

Mrówczan sodu (E237) – produkcja, właściwości, szkodliwość

Mrówczan sodu to kolejny konserwant, stosowany w żywności pod symbolem E237. Zastosowanie tego związku jest jednak o wiele szersze. Poznaj właściwości tej substancji, sposoby jej otrzymywania oraz szkodliwość na nasze zdrowie. Otrzymywanie Mrówczan sodu pozyskiwany jest na skalę przemysłową poprzez absorpcję pod ciśnieniem tlenku węgla w stałym wodorotlenku sodu o temperaturze 160 °C. Związek ten […]

Czytaj więcej