Kwas benzoesowy E210

Kwas benzoesowy (E210) – szkodliwość, wpływ na zdrowie

Kwas benzoesowy (E210) inaczej nazywany kwasem fenylomrówkowym to jeden z najpopularniejszych konserwantów dodawanych do żywności. Hamuje rozwój bakterii, drożdży oraz pleśni. Występuje naturalnie np. w korze czereśni i strączyńca, a także w anyżu oraz malinach. Czy kwas benzoesowy jest szkodliwy i jaki ma wpływ na zdrowie? Sprawdźmy jego właściwości. Kwas benzoesowy (E210) – występowanie i […]

Czytaj więcej
Konserwanty w żywności

Konserwanty w żywności. Cała lista konserwantów E.

Konserwanty w żywności to na obecne czasy nic zaskakującego. Bez nich żywność uległa by szybkiemu zepsuciu. Są to środki, które hamują rozwój pleśni oraz mikroorganizmów i wszelkie procesy enzymatyczne mające wpływ na trwałość i przydatność produktu do spożycia. Niestety konserwanty w jedzeniu mogą negatywnie oddziaływać na nasz organizm, przez co należy ograniczać ich spożycie do […]

Czytaj więcej
Sorbinian wapnia (E203)

Sorbinian wapnia (E203) – właściwości, zastosowanie

Sorbinian wapnia znany również jako E203 to organiczny związek chemiczny, o skuteczności zbliżonej do kwasu sorbinowego. Związek ten wytwarzany jest syntetycznie jako sól wapniowa kwasu sorbinowego. Dzienne dopuszczalne spożycie sorbinianu wapnia mieście się w granicy 25 mg/kg ciała. Stosowany jest jako konserwant, najczęściej w pieczywie, napojach, serach, twarogach oraz przetworach mlecznych. Wykorzystywany jest nie tylko […]

Czytaj więcej
Mięso oddzielone mechanicznie

Mięso oddzielone mechanicznie – co to jest?

Mięso oddzielone mechanicznie czyli w skrócie MOM to składnik wielu potraw, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Jego wytwarzanie nie jest skomplikowane, a koszty produkcji niewielkie. Stąd też producenci m.in. parówek, pasztetów, wędlin, konserw czy też dań gotowych bardzo chętnie stosują MOM jako główny składnik końcowego produktu. Czy jednak mięso oddzielone mechanicznie w jakiś sposób […]

Czytaj więcej
Jak powstaje diament

Jak powstaje diament i jakie ma właściwości?

Diament to powszechnie znany materiał, słynący ze swoich wyjątkowych właściwości. Czy wiesz jednak jak powstaje diament oraz za co konkretnie go tak cenimy? Dowiedz się, skąd pozyskujemy diamenty oraz jak przebiega proces ich obróbki. Poznaj również surowe restrykcje dotyczące jego transportu. Jak powstaje diament? Diament powstaje z alkalicznej magmy maficznej, na skutek bardzo wysokiego ciśnienia […]

Czytaj więcej
Sorbinian potasu

Sorbinian potasu (E202) – właściwości, zastosowanie

Sorbinian potasu o symbolu E202, to właściwie sól potasowa kwasu sorbowego. Popularny konserwant, stosowany w produktach żywnościowych, głównie w pieczywie i różnych wypiekach. Posiada te same właściwości co kwas sorbowy, jednak w formie potasowej, zdecydowanie lepiej rozpuszcza się w wodzie. Generalnie nie jest uznawany za produkt rakotwórczy, a jego dopuszczalne dzienne spożycie powinno mieścić się […]

Czytaj więcej
Benzoensan sodu

Benzoesan sodu (E211) – cała prawda o szkodliwości!

E211 czyli dobrze znany benzoesan sodu, to bardzo popularny dodatek do żywności. Jego obecność stała się dla nas czymś zupełnie normalnym, ale z drugiej strony narosło wokół niego sporo kontrowersji. Czy faktycznie benzoesan sodu jest szkodliwy? Jeżeli tak, to jak ograniczyć jego spożycie, skoro dodawany jest na potęgę do setek tysięcy produktów? Już pędzę z […]

Czytaj więcej