Miód słynie z wielu leczniczych właściwości. Stąd też od setek lat cieszy się ogromnym uznaniem w wielu dziedzinach naszego życia. Stosujemy go przede wszystkim w kuchni, ponieważ jest bardzo słodki, zdrowy i co ważne, praktycznie nigdy się nie psuje. Nie trzeba przechowywać go w lodówce, a wykonane z jego pomocą potrawy i słodkości, nabierają charakterystycznego posmaku. Warto zatem dowiedzieć się, jakie są rodzaje miodu i czym się wyróżniają.
Czym jest miód?
Zanim przejdziemy do omówienia poszczególnych odmian miodu, warto zastanowić się, czym w ogóle jest i jak powstaje miód. Mianowicie składa się on w 80% z cukrów prostych – fruktozy i glukozy. Tak wysoka zawartość cukru może zastanawiać w kontekście właściwości zdrowotnych miodu. Okazuje się, że stoją za nimi inne składniki. W miodzie znajdziemy m.in. potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo i wiele więcej cennych mikroelementów i minerałów. Oczywiście warto wspomnieć o szeregu witamin, znajdujących się w miodzie. Wśród nich znajduje się kwas foliowy, witamina C oraz witaminy z grupy B. Ponadto w miodzie znajdziemy również biotynę i kwas pantotenowy.
Właściwości zdrowotne miodu
Wszystkie składniki miodu sprawiają, że wykazuje on bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Wykazuje on właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz oczyszczające. Ponadto regularne spożywanie miodu wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. Co ciekawe, miód znalazł bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również i w naturalnej medycynie. Świetnie radzi sobie z biegunką, wspomaga pracę serca, łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka, działa przeciwmiażdżycowo i jest przydatny w leczeniu choroby wieńcowej.
Rodzaje miodu
W sklepach możemy natrafić na różne odmiany miodu. Tutaj wymienić trzeba co najmniej kilka rodzajów, które różnią się m.in. kolorem, smakiem, pochodzeniem, składem oraz właściwościami. Główny podział miodów obejmuje z kolei sposób ich pozyskania. Mogą być to miody z nektaru roślin, nektary spadziowe oraz mieszane, czyli miody nektarowo-spadziowe. Przejdźmy zatem do omówienia poszczególnych rodzajów miodu, a jest ich całkiem sporo.
Miód akacjowy
Należy do jednych z najbardziej popularnych rodzajów miodu. Jest bardzo słodki, dzięki czemu znajduje świetnie zastosowanie jako zamiennik cukru. Ponadto miód akacjowy jest bogaty w cenne źródło węglowodanów (ok. 80% zawartości), a co za tym idzie – warto posilić się nim w sytuacji ogólnego zmęczenia. Doskonale wpływa na naturalną odporność organizmu i chroni przed infekcjami. Miód akacjowy ceniony jest także za swoje właściwości lecznicze. Korzystnie wpływa na układ moczowy i łagodzi wszelkie dolegliwości pochodzące z układu pokarmowego – w tym wywołane chorobą wrzodową.
100 gram miodu akacjowego dostarcza około 350 kcal, podczas gdy jedna jego łyżeczka to ok. 40 kcal. Co jeszcze warto wiedzieć o miodzie akacjowym? Przede wszystkim to, że z łatwością się krystalizuje w niskich temperaturach, co związane jest z wysoką zawartością cukrów w jego składzie.
Miód lipowy
Produkowany jest z nektaru kwiatów lipy. Wyróżnia się bardzo intensywnym i mocno „miodowym” smakiem, przez co nietrudno odróżnić go od innych rodzajów miodu. Można nawet wyczuć w nim lekką kwaskowatość. Miody lipowe przybierają barwy bursztynowe, żółte lub słomkowe. Mogą jednak występować w kolorze lekko zielonkawym, co uzależnione jest od okresu zbioru kwiatów lipy oraz ich odmiany.
Jakie właściwości ma miód lipowy? Przede wszystkim słynie z dobroczynnego działania na układ oddechowy, dlatego też jest szczególnie polecany osobom chorującym na wszelkie dolegliwości z tym związane – w tym ostry kaszel. Co ciekawe, miód z lipy polecany jest osobom mającym problemy z zasypianiem, ponieważ działa uspokajająco i nasennie. Ponadto niektóre źródła stanowią, że miód lipowy działa lekko moczopędnie.
Miód gryczany
Miód gryczany znany jest już od starożytności i należy do jednych z najchętniej kupowanych. Cechą charakterystyczną miodu gryczanego jest jego kolor – ciemny i przypominający mocną herbatę. Miód ten pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej, jednorocznej rośliny z rodziny rdestowatych. Sama gryka zwyczajna uznawana jest za roślinę leczniczą.
Co można powiedzieć o miodzie? Przede wszystkim wykazuje właściwości antybiotyczne i działa bardzo korzystnie na układ krwionośny. Wszystko to za sprawą rutyny, która nie tylko oczyszcza, ale również wzmacnia naczynia krwionośne. Warto wspomnieć o ciekawym połączeniu, mianowicie miodu gryczanego i czarnej herbaty, które razem tworzą świetny napój bogaty w antyoksydanty. Dodatkowo wspomniana już rutyna, pomaga w przyswajaniu witaminy C i jednocześnie zapobiega jej rozkładowi.
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy wyróżnia się na tle pozostałych rodzajów miodu. Jest koloru białego lub kremowego i ma dosyć łagodny smak. Jednocześnie miód rzepakowy jest najsłodszy ze wszystkich miodów. Kolejną zaletą tego miodu jest jego bardzo niska cena. Ponadto bardzo szybko się krystalizuje, co związane jest z wysoką zawartością cukrów (nawet do 80%). Czy jednak przekłada się ona na równie niskie wartości spożywcze?
Już na wstępie mamy cudowne wiadomości, ponieważ miód rzepakowy jest łatwo przyswajalny przez organizm. Sprawdzi się w leczenie dolegliwości związanych z układem trawiennym i krwionośnym. Jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem.
Miód wrzosowy
Ciekawą cechą miodu wrzosowego jest jego barwa, a w zasadzie cała gama kolorystyczna. Przeważnie znajdziemy go w jasnych odcieniach, niekiedy bursztynowych lub brunatnych. Niestety jego dostępność nie jest zbyt wysoka, ponieważ ilość wrzosowisk jest dosyć niewielka.
Niemniej jednak miód wrzosowy nazywany jest „królem miodów” ponieważ proces jego pozyskiwania jest bardzo czasochłonny. To naturalnie przekłada się na jego odczuwalnie wyższą cenę w porównaniu do innych rodzajów miodu. Miód wrzosowy bogaty jest w cenne witaminy z grup A oraz B. Ponadto znajdziemy w nim spore ilości kwasu foliowego, pantotenowego i choliny. Oczywiście warto spożywać go m.in. z uwagi na wysoką zawartość mikroelementów i związków mineralnych, takich jak żelazo, wapń, potas i magnez.
Miód wielokwiatowy
Znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych, szczególnie w okresie przeziębienia. Co ciekawe, nieco inne właściwości ma miód wiosenni, aniżeli ten produkowany latem. Miód wielokwiatowy letni jest świetny na wszelkie dolegliwości chorobowe, podczas gdy miód letni wykazuje szczególnie wysokie działanie antybakteryjne.
Rodzaje miodu – podsumowanie
Jak widać rodzajów miodu jest całkiem sporo, a każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami i wyglądem. Niemniej wszystkie te produkty są bardzo korzystne dla naszego zdrowia i można je stosować na wiele sposobów.