Tiabendazol to jeden z konserwantów o symbolu E233, który służy głównie do zabezpieczania owoców przed działaniem szkodliwych grzybów i pasożytów. Poznaj szczegóły jego zastosowania, właściwości oraz wpływ na nasze zdrowie. Dowiedz się, czy należy ograniczyć spożycie tego konserwantu.
Tiabendazol E233 – właściwości
Jest to substancja pochodzenia organicznego i pochodna benzimidazolu oraz tiazolu. Występuje również pod nazwą handlową jako mintezol, tresaderm lub arbotect. Na rynku pojawił się w roku 1962. Jego temperatura topnienia to 300 °C, a rozpuszczalność w wodzie sięga 50 mg/l (w temperaturze 25 °C). E233 jest również rozpuszczalny w metanolu oraz acetonie.
Zastosowanie tiabendazolu
Tiabendazol wykorzystywany jest głównie w przemyśle spożywczym jako konserwant. Spryskuje się nim lub zanurza w jego wodnym roztworze różne owoce (m.in. banany i pomarańcze). Wykorzystuje się go również przy produkcji konserw owocowych. Ma działanie hamujące rozwój grzybów oraz pasożytów. Działa zabójczo na takie bakterie jak:
- Ascaris lumbricoides
- Strongyloides stercoralis
- Necator americanus
- Ancylostoma duodenale
- Trichuris trichiura
- Ancylostoma braziliense
- Toxocara canis
- Toxocara cati
- Enterobius vermicularis
Ponadto E233 wykazuje właściwości hamujące rozwój jaj bądź też larw owadów. Tiabendazol wykorzystuje się również w leczeniu chorób związanych z zatruciem metalami, takimi jak ołów, rtęć czy antymon. Związek ten ma także zastosowanie w weterynarii i stosowany jest w leczeniu chorób infekcyjnych uszu u psów i kotów.
Tiabendazol – wpływ na zdrowie, szkodliwość
E233 jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, pod warunkiem umiarkowanego spożycia. Metabolizowany przez wątrobę i wydalany wraz z moczem w postaci glukoronidów lub koniugatów siarczanowych. Bezpieczna dzienna dawka spożycia tiabendazolu wynosi 0,1 mg/kg masy ciała. Przekroczenie zalecanej dawki maksymalnej może skutkować zaburzeniami w funkcjonowaniu jelit oraz wątroby. Ponadto przedawkowanie tiabendazolu może wywoływać zaburzenia widzenia i koncentracji.
Jak można zauważyć stosowanie konserwantów jest w wielu przypadkach koniecznością. W przeciwnym wypadku większość produktów nie przetrwała by nawet transportu do punktu dystrybucji lub kilku dni na sklepowych półkach. Mimo wszystko warto zwracać uwagę na etykiety przedstawiające skład żywności przetworzonej, dzięki czemu będziemy mieli świadomość, co do spożywanych z posiłkiem dodatków i konserwantów. O ile tytułowy konserwant jest względnie bezpieczny dla naszego zdrowia, tak niestety możemy natknąć się na inne dodatki, które mogą nam poważnie zaszkodzić.
Sprawdź również:
- czym jest eozyna
- jakie zastosowanie ma woda destylowana
- czym jest kwas solny i kwas azotowy
- jakie są rodzaje kawy i rodzaje miodu