Ortofenylofenol to mało znany konserwant, który produkowany jest z eteru fenylu. Znajdziemy go np. na powierzchni owoców cytrusowych, aby chronić je przed szkodliwym rozwojem pleśni i grzybów. W dzisiejszym artykule dokładnie przedstawimy jego zastosowanie, właściwości oraz wpływ na nasze zdrowie.
Ortofenylofenol E231 – właściwości, zastosowanie
Związek ten funkcjonuje również pod nazwą orto-fenylo-fenol (ang. 2-Phenylphenol lub o-phenylphenol). Jest to substancja pochodzenia organicznego, występuje pod różnymi nazwami handlowymi, w tym: Dowicide, Torsite, Fungal, Preventol oraz Nipacide. W warunkach pokojowych przybiera formę białego proszku, nierozpuszczalnego w wodzie. Na chwilę obecną został on wycofany z użycia jako dodatek do żywności na terenie całej Unii Europejskiej, aczkolwiek 4 państwa wspólnoty dopuszczają jego stosowanie po dokonanych zbiorach owoców.
Konserwant ten wykorzystywany jest głównie w formie oprysku owoców cytrusowych, co ma zabezpieczać je przed rozwojem grzybów z rodzaju Penicillium. Niekiedy znaleźć go można na powierzchni jabłek i gruszek. Wykorzystuje się go również do dezynfekcji skrzynek do przechowywania owoców, a także jako środek dezynfekujący powierzchnie w wielu placówkach, np. szpitalach, zakładach fryzjerskich, placówek pielęgniarskich (położniczych), pralniach czy też fabrykach przetwarzających żywność. Związek ten ma oprócz tego zastosowanie w przemyśle gumowym (oponiarskim). Wracając jednak do tematu owoców cytrusowych trzeba nadmienić, że konserwant ten z czasem przenika przez skórkę owoców i trafia do ich wnętrza.
Inne nazwy handlowe | 2-Phenylphenol; 2-Biphenylol; o-Phenylphenol; Biphenylol; 2-Hydroxybiphenyl; Orthophenyl; phenol; o-Xenol; Orthoxenol |
Numer CAS | 90-43-7 |
Numer ChEBI | CHEBI:17043 |
Numer ChEMBL | ChEMBL108829 |
ChemSpider | 13839012 |
ECHA InfoCard | 100.001.812 |
Numer PubChem | 7017 |
Numer UNII | D343Z75HT8 |
Wzór chemiczny | C12H10O |
Masa molowa | 170,211 g·mol−1 |
Gęstość | 1,293 g/cm3 |
Temperatura topnienia | od 55,5 do 57,5 °C |
Temperatura wrzenia | od 280 do 284 °C |
Szkodliwość ortofenylofenolu
Ciężko doszukać się szczegółowych informacji na temat szkodliwości tego konserwantu na nasze zdrowie. Uznaje się, że jest on bezpieczny dla zdrowia i wydalany z organizmu wraz z moczem w niezmienionej formie. Jego dzienna dopuszczalna dawka spożycia została określona na poziomie 0,2 mg/kg masy ciała.
Sprawdź również:
- czym jest eozyna
- jakie zastosowanie ma woda destylowana
- jakie są rodzaje kawy i rodzaje miodu