Ortofenylofenol (E231) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Ortofenylofenol

Ortofenylofenol to mało znany konserwant, który produkowany jest z eteru fenylu. Znajdziemy go np. na powierzchni owoców cytrusowych, aby chronić je przed szkodliwym rozwojem pleśni i grzybów. W dzisiejszym artykule dokładnie przedstawimy jego zastosowanie, właściwości oraz wpływ na nasze zdrowie.

Ortofenylofenol E231 – właściwości, zastosowanie

Związek ten funkcjonuje również pod nazwą orto-fenylo-fenol (ang. 2-Phenylphenol lub o-phenylphenol). Jest to substancja pochodzenia organicznego, występuje pod różnymi nazwami handlowymi, w tym: Dowicide, Torsite, Fungal, Preventol oraz Nipacide. W warunkach pokojowych przybiera formę białego proszku, nierozpuszczalnego w wodzie. Na chwilę obecną został on wycofany z użycia jako dodatek do żywności na terenie całej Unii Europejskiej, aczkolwiek 4 państwa wspólnoty dopuszczają jego stosowanie po dokonanych zbiorach owoców.

Konserwant ten wykorzystywany jest głównie w formie oprysku owoców cytrusowych, co ma zabezpieczać je przed rozwojem grzybów z rodzaju Penicillium. Niekiedy znaleźć go można na powierzchni jabłek i gruszek. Wykorzystuje się go również do dezynfekcji skrzynek do przechowywania owoców, a także jako środek dezynfekujący powierzchnie w wielu placówkach, np. szpitalach, zakładach fryzjerskich, placówek pielęgniarskich (położniczych), pralniach czy też fabrykach przetwarzających żywność. Związek ten ma oprócz tego zastosowanie w przemyśle gumowym (oponiarskim). Wracając jednak do tematu owoców cytrusowych trzeba nadmienić, że konserwant ten z czasem przenika przez skórkę owoców i trafia do ich wnętrza.

Inne nazwy handlowe 2-Phenylphenol; 2-Biphenylol; o-Phenylphenol; Biphenylol; 2-Hydroxybiphenyl; Orthophenyl; phenol; o-Xenol; Orthoxenol
Numer CAS 90-43-7
Numer ChEBI CHEBI:17043
Numer ChEMBL ChEMBL108829
ChemSpider 13839012
ECHA InfoCard 100.001.812
Numer PubChem 7017
Numer UNII D343Z75HT8
Wzór chemiczny C12H10O
Masa molowa 170,211 g·mol−1
Gęstość 1,293 g/cm3
Temperatura topnienia od 55,5 do 57,5 °C
Temperatura wrzenia od 280 do 284 °C

Szkodliwość ortofenylofenolu

Ciężko doszukać się szczegółowych informacji na temat szkodliwości tego konserwantu na nasze zdrowie. Uznaje się, że jest on bezpieczny dla zdrowia i wydalany z organizmu wraz z moczem w niezmienionej formie. Jego dzienna dopuszczalna dawka spożycia została określona na poziomie 0,2 mg/kg masy ciała.

Sprawdź również:

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.