Octan amonu (E264) – zastosowanie, wpływ na zdrowie

Octan amonu E264 - właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie, szkodliwość

Octan amonu to mało popularny konserwant stosowany w żywności jako regulator kwasowości pod symbolem E264. Poznaj jego właściwości, zastosowanie oraz wpływ na nasze zdrowie.

Octan amonu E264 – właściwości i pozyskiwanie

Jest to silnie zasadowy, organiczny związek chemiczny – inaczej sól amonowa kwasu octowego. E264 pozyskuje się poprzez działanie amoniakiem na kwas octowy. W warunkach pokojowych związek ten jest ciałem stałym i przybiera postać łatwo rozpływających się, bezbarwnych kryształów. Można wyczuć od nich delikatny i charakterystyczny zapach octu. Wzór sumaryczny octanu amonu to C2H7NO2. Jego gęstość wynosi 1,073 g/cm³ (w temp. 20 °C). Substancja ta bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i innych rozpuszczalnikach, np. w etanolu. Temperatura topnienia octanu amonu wynosi dokładnie 114 °C. Pod niskim ciśnieniem octan amonu jest silnie lotny.

Zastosowanie i szkodliwość octanu amonu

Substancja ta wykorzystywana jest w kilku dziedzinach przemysłu. Przede wszystkim służy jako roztwór buforowy, po zmieszaniu najczęściej z kwasem octowym. Z tego powodu wykorzystywany jest m.in. w spektrometrii mas. Stanowi składnik m.in. środków odmrażających. E264 to mało popularny dodatek do żywności, który pełni funkcję regulatora kwasowości. Ogranicza rozwój szkodliwych bakterii i przedłuża okres przydatności produktu do spożycia. W niektórych produktach wykorzystywany jest w celu wzmocnienia ich kwaśnego smaku. Związek ten można znaleźć w takich produktach jak:

  • zakonserwowane warzywa
  • sosy
  • przekąski
  • pieczywo
  • ciasta
  • sery
  • musztarda
  • cydr
  • wina (inne niż winogronowe)
  • miód pitny
  • makarony, noodle

E264 wykorzystywany jest także w produktach mlecznych. Większe spożycie octanu amonu może wywoływać mdłości i wymioty.

Niestety zastosowanie tego rodzaju konserwantów jest niemal niezbędne, jeżeli chcemy utrzymać produkty spożywcze zdatne do spożycia przez dłuższy czas. Tytułowy dodatek do żywności nie jest specjalnie szkodliwy, o ile będzie spożywany w niewielkich ilościach. Niestety nie wszystkie konserwanty cechują się takimi właściwościami i niekiedy możemy natknąć się na produkt, które spożycie będzie wiązać się z odczuwalnymi, negatywnymi skutkami w naszym organizmie. Decydując się na zakup i spożycie przetworzonych produktów żywnościowych, zdecydowanie polecamy czytać etykiety i wybierać żywność o jak najmniejszej ilości sztucznych dodatków.

Sprawdź również:

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.