Zawód kelnera owiany jest różnymi tajemnicami i mocno oryginalnymi historiami. Kelnerzy zajmują się przede wszystkim obsługą gości w lokalach gastronomicznych – w tym donoszeniem zamówionych dań i napojów. Wbrew pozorom do zadań kelnera wlicza się szereg wielu innych obowiązków, które są równie istotne pod kątem funkcjonowania całego lokalu. Co tak właściwie robią kelnerzy, jak zostać kelnerem i w końcu – ile zarabia kelner w Polsce? Na te i wiele innych pytań, postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym artykule.
Czym zajmuje się kelner?
Do obowiązków kelnera należy m.in.:
- witanie klientów i pomoc w znalezieniu stolika;
- przyjmowanie zamówień od klientów;
- przygotowanie i nakrywanie stołów;
- dbanie o czystość zastawy;
- reagowanie na zawołanie klientów;
- obsługa rachunków i przyjmowanie płatności;
- rozliczanie za pobrane zamówienia;
- żegnanie się z klientami i polecanie lokalu;
- zbieranie opinii na temat lokalu;
- pilnowanie ogólnego porządku na sali restauracyjnej;
Ponadto do obowiązków kelnerów należy doradzanie klientom w wyborze odpowiedniego dania, zgodnie z polityką wewnętrzną lokalu. Dobry kelner powinien znać tzw. zasady savoir-vivre, czyli dobrego wychowania i obsługiwania klientów zgodnie z przyjętymi zasadami społeczno-biznesowymi. Pracodawcy wymagają także, aby kelner dbał o pozytywny wizerunek lokalu i ciężko się temu dziwić. Spory odsetek klientów danej restauracji to osoby, które przychodzą tam regularnie oraz te, które trafiły do lokalu z polecenia zadowolonych z obsługi i jedzenia klientów.
Gdzie pracują kelnerzy? Przede wszystkim w różnego typu restauracjach, hotelach, kawiarniach, pubach, dyskotekach oraz innych lokalach gastronomicznych. Praca kelnerów często obejmuje niestandardowe godziny pracy, które pokrywają się z czasem funkcjonowania obiektu gastronomicznego. Bardzo często kelnerzy muszą pracować przez 7 dni w tygodni i do późnych godzin wieczornych.
Jak zostać kelnerem?
Wymagania do zawodu kelnera nie są bardzo restrykcyjne. Kandydaci najczęściej muszą ukończyć szkołę oferującą kształcenie w tym właśnie kierunku. Najczęściej są to licea zawodowe lub szkoły policealne. Uczniowie pozyskują w ten sposób niezbędną widzę, aby zostać kelnerem, a także uczestniczą w praktykach zawodowych. Odpowiednią wiedzę można uzyskać również poprzez ukończenie specjalnych kursów zawodowych i zdanie egzaminu końcowego.
Co ciekawe, wraz z nabyciem wiedzy i umiejętności do pracy na stanowisku kelnera, kandydaci mogą dodatkowo udać się na kurs barmański, dzięki czemu mogą szukać zatrudnienia również na stanowisku barmana.
Bardzo pożądana przez pracodawców jest dobra znajomość języka obcego, tak aby bez problemu porozumieć się z klientami spoza granicy Polski. Cecha ta jest szczególnie brana pod uwagę w lokalach znajdujących się na terenach turystycznych i blisko granic państwa.
Ile zarabia kelner w Polsce?
Średnie wynagrodzenie kelnera w Polsce oscyluje w granicach 2700 – 3000 zł brutto1. W przeliczeniu na stawkę godzinową, daje to kwotę ok. 15 zł/h brutto.
Wysokość wynagrodzenia uzależniona jest od wielu czynników. Przede wszystkim największe znaczenie na lokal, w którym kelner został zatrudniony oraz wymiar czasu pracy. Nierzadko zdarza się, że kelnerzy muszą pracować więcej niż 8 godzin dziennie. Okres pracy nie obejmuje wyłącznie dni powszednich, ponieważ lokale gastronomiczne otwarte są niemal zawsze również i w weekendy. Bez wątpienia najwięcej zarobić można w tzw. sezonie, kiedy napływ gości jest w ciągu roku największy.
Ile zarabiają kelnerzy z napiwków?
Omawiając średnie zarobki kelnerów nie można zapomnieć o napiwkach, które stanowią dodatkowe źródło dochodu. Niestety nie wszędzie taki zwyczaj jest praktykowany i praktycznie ogranicza się do wyłącznie renomowanych restauracji w większych miastach. Wykwintne dania serwowane przez restauracje przyciągają klientów biznesowych oraz ceniących sobie wysoki poziom oraz elegancję lokalu. Tym samym szansa na otrzymanie napiwku wśród pracujących tam kelnerów drastycznie wzrasta.
Ile przeciętnie wynoszą napiwki dla kelnerów? W Polsce przyjmuje się, że wysokość napiwku powinna wynosić ok. 10% wartości całego zamówienia. Przykładowo, jeżeli zamówiliśmy jedzenie za 200 zł, wtedy napiwek dla kelnera powinien wynosić ok. 20 zł. Z reguły napiwki nie są automatycznie doliczane do rachunku, aczkolwiek zdarza się to częściej w przypadku większych grup gości (o takiej praktyce lokal powinien poinformować w karcie).
Z uwagi na niekiedy bardzo wysokie kwoty napiwków pozostawiane przez gości lokalu, praktykuje się różne sposoby ich podziału wśród pracowników. Pierwszy z nich i najczęściej stosowany to przynależność pełnej kwoty do danego kelnera. Wtedy też kelnerzy mogą liczyć na największe wynagrodzenie, które jakby nie patrzeć, nie jest objęte żadnym opodatkowaniem.
Drugi sposób to tzw. obsługa na zasadzie rewirów, kiedy to jeden stolik obsługiwany jest przez grupę kelnerów. Wtedy też kwota napiwku pozostawiona przez gości danego stolika, dzielona jest po równo miedzy członkami konkretnego zespołu kelnerskiego.
Trzeci sposób to podział napiwku pomiędzy wszystkich pracowników lokalu. Kelner zbiera pozostawioną przez gości kwotę, po czym dzieli się pieniędzmi z szefem kuchni, który następnie rozdziela pieniądze pomiędzy kucharzy. Tutaj konkretne zasady mogą różnić się w zależności od wewnętrznych ustaleń firmy. Napiwki mogą być dzielone po równo miedzy pracownikami lub też w stosunku procentowym, np. 50% dla kelnera i 50% dla reszty załogi.
Dowiedz się również:
- ile zarabia mechanik
- ile zarabia dietetyk
- ile zarabia psycholog
- jakie są rodzaje kawy
- 4000 brutto ile to netto
- 3500 brutto ile to netto
- 5000 brutto ile to netto
1 –Źródło danych: Główny Urząd Statystyczny, za rok 2018