Czy surowe ziemniaki wywołują gorączkę? Czym jest solanina?

Czy surowe ziemniaki wywołują gorączkę? Czym jest solanina?

W internecie krąży wiele mitów na temat spożywania surowych ziemniaków. Według wielu informacji, zjedzenie surowego ziemniaka to niemal pewna gorączka, która może być idealną wymówką, aby nie pójść do szkoły, ważne spotkanie czy egzamin.

Z informacji znalezionych na różnych forach wynika jednak, że nie jest to do końca prawdą, a omawiany sposób na łatwe i tymczasowe zachorowanie okazuje się nieskuteczny w wielu przypadkach. Skąd jednak wzięła się informacja, jakoby surowe ziemniaki miały wywoływać gorączkę? Jak w każdym micie i historii, również i tutaj jest ziarenko prawdy.

Czy surowe ziemniaki wywołują gorączkę?

Okazuje się, że zjedzenie zwykłego surowego ziemniaka nie przyniesie żadnych negatywnych rezultatów dla naszego zdrowia. Tym samym surowe ziemniaki są w pełni bezpieczne, ale pod jednym warunkiem: nie mogą być to zielone ziemniaki lub te, które już zaczęły kiełkować. Dlaczego akurat te są dla nas szkodliwe?

Zarówno dojrzewające na słońcu ziemniaki z zielonym miąższem, jak i te kiełkujące, zawierają w sobie silnie trujący glikoalkaloid o nazwie solanina. Związek ten znajduje się w zielonym miąższu, a także w oczkach i kiełkach ziemniaków. Sprawdźmy zatem, czym jest i jakie działania niepożądane może wywołać wspomniana solanina.

Czym jest solanina?

Solanina to silnie toksyczny, organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C45H73NO15. Występuje w dużym stężeniu w pędach roślin psiankowatych oraz m.in. w zielonych ziemniakach i niedojrzałych pomidorach.

Do najczęstszych objawów zatrucia solaniną zalicza się:

  • nudności;
  • wymioty;
  • biegunkę;
  • kolkę;

W skrajnych przypadkach, zatrucie solaniną może przerodzić się w depresję ośrodkowego układu nerwowego i śpiączkę. Mogą również wystąpić napady drgawek i obwodowa niewydolność krążenia.

Pierwsze objawy zatrucia solaniną uwidaczniają się w przeciągu 4– 14 godzin od momentu spożycia. Na świecie odnotowano nawet wypadki śmiertelne wywołane zatruciem solaniną. Dotyczyły one osób niedożywionych oraz leczonych w niewłaściwy sposób.

Według niektórych źródeł, solanina jest dodatkowo związkiem rakotwórczym.

Wraz z gotowaniem ziemniaków, solanina ulega niemal całkowitemu rozkładowi.

Czy można jeść surowe ziemniaki?

Zjedzenie zwykłych surowych ziemniaków o zdrowym wyglądzie nie powinno zagrozić naszemu zdrowiu. Na pewno nie wolno spożywać na surowo ziemniaków z zielonych miąższem lub kiełkujących.

Co ciekawe, w sieci możemy natknąć się na komentarze wielu osób, które regularnie spożywają surowe ziemniaki od kilku lub nawet kilkudziesięciu lat i jak dotąd nie odbiło się to negatywnie na ich zdrowiu. Niemniej jednak ryzyko jest dosyć spore i zdecydowanie odradzamy jedzenie ziemniaków w surowej postaci.

Przy okazji dowiedz się również, ile waży jajko, ile waży szklanka ryżu, ile waży szklanka mąki oraz ile waży szklanka cukru.

 

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.