Ile waży szklanka cukru

Ile waży szklanka cukru? Jak wygodnie odmierzać cukier?

Różności

Cukier to jeden z najpopularniejszych półproduktów spożywczych. Znajdziemy go w praktycznie każdej kuchni i ciężko się dziwić, ponieważ ma ogromne zastosowanie. Najczęściej słodzimy nim herbatę, kawę i inne napoje, a także wykorzystujemy do wypieku ciast. Przeglądając przepisy kulinarne niekiedy napotykamy się z konkretnymi ilościami cukru, które należy przygotować. Wtedy warto wiedzieć to, ile waży szklanka cukru. Dzięki temu możemy w miarę precyzyjnie odmierzać cukier. W dzisiejszym artykule sprawdzimy, jaką wagę ma 1 szklanka cukru oraz poznamy wiele ciekawostek na jego temat.

Czym jest cukier?

Cukier (ang. sugar) to po prostu inna nazwa sacharozy, czyli słodkiego bisacharydu (dwucukru) wytwarzanego w procesie rafinacji w cukrowniach. W zależności od lokalizacji, do jego produkcji wykorzystuje się trzcinę cukrową lub buraki cukrowe.

Rodzaje cukru

Cukry możemy podzielić na dwie główne kategorie:

Cukry zawierające sacharozę i jego przetwory:

  • cukier buraczany,
  • cukier trzcinowy,
  • cukier puder,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier palony (lukier),
  • karmel,
  • cukier inwertowany.

Pozostałe cukry spożywcze:

  • cukier gronowy,
  • cukier skrobiowy
  • cukier mlekowy (inaczej laktoza),
  • cukier owocowy (inaczej fruktoza),
  • cukier słodowy (inaczej maltoza),
  • cukier drzewny,
  • brzozowy (inaczej ksyloza).

Ile waży szklanka cukru?

Szklanka zwykłego cukru waży ok. 220 gramów (netto). Z kolei szklanka cukru pudru ma wagę ok. 170 gramów (netto). Oczywiście mowa tutaj o wadze samego cukru, bez wagi szklanki, która może być różna. Mówiąc “szklanka” mamy na myśli naczynie o pojemności 250 ml.

Jako ciekawostkę można dodać, że 1 łyżka stołowa cukru waży ok. 13 gramów.

Jedna szklanka cukru zawiera ok. 810 kcal.

W innym artykule sprawdziliśmy, ile waży szklanka mąki oraz ile waży jajko.

Dlaczego warto wiedzieć ile waży cukier?

Planując wypiek ciast lub deserów bardzo istotne jest trzymanie się konkretnego przepisu kulinarnego. Książki kucharskie dosyć precyzyjnie wyjaśniają, jak dużo składników trzeba przygotować. W zależności od przepisu, ilość wymaganego cukru określa się wagowo (np. w gramach/dekagramach) lub objętościowo (np. pół szklanki, dwie szklanki). Jeżeli nie dysponujemy wagą kuchenną, świadomość masy jednej szklanki cukru może po prostu nas uratować.

Patrząc na powyższe obliczenia możemy m.in. wywnioskować, że pół szklanki cukru waży ok. 110 gramów, a 1/4 szklanki ok. 55 gramów. Jednocześnie dobrze jest wiedzieć: 1 kilogram ile to gramów.

Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze