Mąka stanowi podstawowy składnik wielu przepisów kulinarnych, zarówno tych starodawnych, jak i tych w nowoczesnej gastronomii. Problem może stanowić niekiedy odmierzanie mąki, jeżeli przepis podaje ilość w gramach lub dekagramach, a my nie dysponujemy wagą kuchenną. W takich sytuacjach warto wiedzieć, ile waży szklanka mąki.
Czym jest mąka i jakie są rodzaje mąki?
Mąka przybiera formę drobno zmielonego proszku. Powstaje on na skutek silnego rozdrobnienia ziaren zbóż. W zależności od rodzaju mąki, wykorzystuje się ją nie tylko do pieczenia, gotowania i ogólnej gastronomii, ale również jako paszę na zwierząt lub na potrzeby przemysłowe.
Mąki możemy podzielić na kilka sposobów. Jednym z nich jest podział na mąkę chlebową i niechlebową. Do mąki chlebowej zalicza się mąkę pszenną i żytnią, podczas gdy mąkę niechlebową możemy podzielić na te wytwarzaną z owsa, pszenżyta, kukurydzy czy ryżu.
Wyróżnia się także odmienne typy mąki, które stanowią o zawartości składników mineralnych. Dla przykładu typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące.
Ile waży szklanka mąki?
Szklanka mąki pszennej typ 500 waży k. 130 g (netto). Cięższa jest mąka ziemniaczana, której szklanka waży 200 g (netto). Z kolei mąka graham waży 160 g, a najcięższa krupczatka aż 210 g.
Dowiedz się również, ile waży szklanka cukru, ile waży jajko, ile waży łyżeczka soli oraz jakie są rodzaje kawy!

Krzysztof Kamzol
Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.