Ile waży jajko? Waga jajka kurzego klasy S, M, L i XL

ile waży jajko

Jajka to dobrze znane produkty spożywcze, pochodzenia zwierzęcego. Aktualnie w sklepach możemy natrafić na różne klasy wagowe jajek – S, M, L i XL, które odzwierciedlają wielkość i wagę jajek. Trzymając jajko w dłoni możemy jednak zastanawiać się, ile waży jajko ze skorupką i bez skorupki oraz z czego tak na prawdę się składa? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym artykule!

Ile waży jajko kurze klasy S, M, L i XL?

  • Jajko kurze klasy S waży 50 g (43 g bez skorupki);
  • Jajko kurze klasy M waży 59 g (51 g bez skorupki);
  • Jajko kurze klasy L waży 65 g (56 g bez skorupki);
  • Jajko kurze klasy XL waży 75 g (65 g bez skorupki).

Warto dodać, że od klasy wagowej zależy nie tylko waga i wielkość jajka, ale również czas jego gotowania. Podczas gdy małe jajka już po kilku minutach będą idealnie do spożycia, jak większe mogą nadal pozostawać na wpół surowe. O tym jednak opowiemy poniżej.

Jak ugotować jajko na twardo?

Aby ugotować jajko na twardo, należy włożyć je do zimnej wody i doprowadzić ją do wrzenia. Wtedy w zależności od wielkości jajka gotujemy je jeszcze przez 8-10 minut na małym ogniu. Aby ułatwić sobie obieranie jajka, można do wody dodać szczyptę soli. Ważne jest, aby zbytnio nie przeciągać czasu gotowania się wody, ponieważ przegotowane jajko traci swój smak, przybiera siny kolor, a na żółtku pojawia się zielonkawy nalot. 12 minut we wrzącej wodzie to zdecydowanie granica, której lepiej nie przekraczać – szczególnie w przypadku małych jajek.

Jak ugotować jajko na miękko?

To zadanie jest już nieco bardziej skomplikowane, ponieważ dosyć łatwo przegiąć w jedną lub druga stronę. Jeżeli wyjmiemy jajko z wody zbyt wcześnie, to zwyczajnie będzie ono surowe. Z drugiej strony wystarczy, że przeciągniemy gotowanie we wrzącej wodzie o parę minut, a żółtko zacznie się szybko ścinać.

Jak zatem ugotować jajko na miękko? Wszystko zależy od konkretnej klasy wagowej:

  • Jajka klasy S gotujemy 3,5 minuty;
  • Jajka klasy M gotujemy 4 minuty;
  • Jajka klasy L gotujemy 5,5 minuty;

Skład jajek kurzych

Przeciętnej wielkości jajko kurze składa się średnio:

  • w 74,8% z wody;
  • w 12,6% z białka;
  • w 10,0% z tłuszczu;
  • w 1,1% z węglowodanów.

Ponadto jajka są cennym źródłem witaminy A, D oraz witamin z grupy B.

Kilogram jajek – ile to sztuk?

Niekiedy zastanawiamy się również, ile sztuk jajek wchodzi na 1 kilogram. Tutaj również trzeba uwzględnić podział na poszczególne klasy wagowe.

  • 1 kg jajek klasy S – 20 sztuk
  • 1 kg jajek klasy M – 17 sztuk
  • 1 kg jajek klasy L – 15 sztuk
  • 1 kg jajek klasy XL – 13 sztuk

Przy okazji dowiedz się, ile waży akumulator, ile waży śnieg, ile waży 1 grosz, ile waży łyżeczka soli, ile waży szklanka mąki oraz coś dla miłośników rolnictwa – ile waży Ursus C-360.

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.