Kwas sorbowy E200

Kwas sorbowy (E200) – szkodliwość, właściwości, zastosowanie

Produkcja

Kwas sorbowy (E200) to organiczny związek chemiczny, który należy do grupy nienasyconych kwasów karboksylowych. Obecnie wytwarzany jest syntetycznie i stosowany jako konserwant w napojach oraz produktach, które muszą utrzymywać wilgotność czyli np. w serach, wyrobach cukierniczych i mrożonych pizzach. Wykorzystuje się go również do produkcji kosmetyków oraz płynów do płukania ust. Ciekawostką jest fakt, że po raz pierwszy został wyizolowany z niedojrzałych owoców jarzębiny w roku 1859. Czy ten popularny konserwant jest szkodliwy? Jaki ma wpływ na zdrowie i czy należy ograniczyć jego spożycie? Sprawdźmy najpierw, w jakim celu wykorzystuje się ten związek.

Kwas sorbowy E200 – właściwości, zastosowanie

E200 ogranicza rozwój pleśni, grzybów oraz drożdży. Działa bakteriobójczo tylko w niewielkim stopniu. W pożywieniu występuje najczęściej w parze z benzoesanem sodu. Kwas sorbowy bardzo często wykorzystywany jest przy produkcji serów, ponieważ nie ogranicza rozwoju bakterii kwasu mlekowego. Właściwości konserwujące tego składnika wzmaga dodatkowo sól kuchenna, cukier, fosforany, kwas propionowy oraz nizyna. Stosowany jest również w postaci soli potasowej (E202) i wapniowej (E203).

Kwas sorbowy  ma zastosowanie przy produkcji:

  • serów
  • serników
  • mrożonych pizz
  • syropów czekoladowych
  • sałatek owocowych
  • wyrobów cukierniczych
  • pieczywa
  • soków cytrynowych
  • lemoniad
  • wina oraz cydru

Wpływ na zdrowie i szkodliwość kwasu sorbowego

Ograniczenia w stosowaniu kwasu sorbowego zostały określone w stosownym rozporządzeniu z 2008 roku. Kwas sorbowy nie jest szkodliwy dla zdrowia. W organizmie rozkłada się na wodę oraz dwutlenek węgla (jest kwasem tłuszczowym). Nie jest rakotwórczy ani toksyczny. W niewielu przypadkach może natomiast wystąpić reakcja alergiczna. Bezpiecznie dzienne spożycie kwasu sorbowego określa się na poziomie 25 mg/kg masy ciała.

Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Grafik 3D, fotograf, podróżnik. Miłośnik pisania wierszy, opowieści, artykułów publicystycznych. Pasjonat astronomii i wycieczek górskich. Ponad 10 lat doświadczenia w działaniach marketingowych.