Sorbinian potasu

Sorbinian potasu (E202) – właściwości, zastosowanie

Produkcja

Sorbinian potasu o symbolu E202, to właściwie sól potasowa kwasu sorbowego. Popularny konserwant, stosowany w produktach żywnościowych, głównie w pieczywie i różnych wypiekach. Posiada te same właściwości co kwas sorbowy, jednak w formie potasowej, zdecydowanie lepiej rozpuszcza się w wodzie. Generalnie nie jest uznawany za produkt rakotwórczy, a jego dopuszczalne dzienne spożycie powinno mieścić się w granicach 25 mg/kg ciała.

Sorbinian potasu (E202) – wygląd, otrzymywanie

Sorbinian potasu jest związkiem organicznym, pozbawionym zapachu. Przywiera formę białego proszku lub kryształków. Pozyskuje się go w reakcji wodorotlenku potasu z kwasem sorbowym, a następnie krystalizuje z roztworu rozcieńczonego etanolu. Bardzo dobrze rozpuszcza się wodzie, gorzej w alkoholu spożywczym.

Sorbinian potasu – zastosowanie, wpływ na zdrowie

Substancja ta stosowana jest jako konserwant do żywności oraz kosmetyków, który zapobiega ich przedwczesnemu psuciu. Powstrzymuje rozwój grzybów, pleśni oraz drożdży. Jest stosowany na tyle powszechnie, że aby wyeliminować go z naszej diety, należałoby zrezygnować z większości spożywanych produktów. Niemniej jednak E202 czyli sorbinian potasu uznawany jest za jeden z bezpieczniejszych konserwantów, a w dodatku nie zmienia smaku produktów.

Kwas sorbowy po raz pierwszy uzyskano z owoców jarzębiny, w których naturalnie występuje. Czy sorbinian potasu jest bezpieczny dla zdrowia? Można powiedzieć, że tak. Niepożądane dolegliwości alergiczne objawiają się w bardzo małej grupie osób. E202 jest całkowicie metabolizowany w organizmie człowieka. Sorbinian potasu jest również bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz małych dzieci. Bardzo ważne jest natomiast, aby profilaktycznie unikać produktów zawierających jednocześnie E202 oraz witaminę C. Połączenie to może działać rakotwórczo, czyli uszkadzać struktury DNA. Jednoznacznych badań na udowodnienie tego faktu nie ma, aczkolwiek związek ten podczas pełnego utlenienia przez witaminę C, może być potencjalnie groźny.

Sorbinian potasu znajdziemy w takich produktach jak:

  • dżem,
  • pieczywo,
  • margaryna,
  • oleje,
  • przetwory warzywne i owocowe,
  • galaretki,
  • wyroby cukiernicze,
  • wyroby czekoladowe.

E202 stosuje się również w procesie wędzenia i suszenia ryb. E202 wykorzystuje się również w przemyśle farmaceutycznym i dodaje się go jako konserwant do leków, szamponów czy kremów.

źródło zdjęcia: pl.freepik.com

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Od 11 lat tworzy specjalistyczne treści o charakterze poradnikowym. Jego wiedza czerpana jest z wielojęzycznych kanałów informacyjnych oraz encyklopedii naukowych. Osobiście miłośnik górskich podróży i pasjonat działań marketingowych.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze