Produkty suche z długim terminem ważności

Produkty suche z długim terminem ważności. Nie jedz śmieci!

Porady

Czeka Cię długa kwarantanna z powodu COVID-19? Zbierasz zapasy żywności z powodu nadchodzącej apokalipsy lub epidemii koronawirusa? Może po prostu uzupełniasz swoje zapasy żywności tak, aby nie musieć co chwilę odwiedzać sklepów spożywczych? Każdy powód jest dobry, aby zgromadzić suchą żywność z długim terminem przydatności do spożycia. Niemal w każdym domu znajdziemy takie produkty jak ryż czy makaron, które właściwie przechowywane, zdatne są do spożycia nawet po wielu latach. Nie są to jedyne rzeczy, które po tak długim okresie, mogą być bezpiecznie przez nas skonsumowane. Poznaj listę i szczegóły dotyczące żywności z długim terminem ważności.

Czym są produkty suche?

To nic innego, niż pożywienie zawierające bardzo małą ilość wody. Zaliczyć do nich można:

  • makarony
  • kasze – w tym błyskawiczne
  • ryż
  • mąkę
  • płatki owsiane, otręby
  • kiełki warzyw
  • bakalie
  • liście herbaty
  • zupki chińskie
  • oleje roślinne
  • suche ziarna np. fasoli

Cechą produktów suchych jest ich długi termin przydatności do spożycia oraz względnie niska cena. Są łatwe w przechowywaniu i obróbce termicznej. Większość z nich gotowa jest do spożycia po zalaniu gorącą wodą lub mlekiem bądź też zagotowaniu. Bardzo ważne jest również, że konserwanty w tego typu żywności praktycznie nie istnieją (poza zupkami chińskimi i paroma wyjątkami). To sprawia, że jest to pożywienie idealne na tzw. “trudne czasy”. Nie psuje się szybko, nie zawiera sztucznych barwników i innych dodatków oraz nie kosztuje majątku. Można natomiast dyskutować o smaku suchych produktów, ale warto tu wspomnieć, że wszystko zależy od fantazji przygotowania i łączenia poszczególnych składników.

Jak przechowywać produkty suche?

Zgromadzenie odpowiedniej żywności to jedno. Trzeba je również odpowiednio przechować. Pamiętaj o wykorzystaniu odpowiednich pojemników, które zapobiegną przedostawaniu się do środka wilgoci. W tym celu najlepiej wykorzystać pojemniki wykonane ze szkła. Nie wytwarzają szkodliwych substancji podczas nagrzewania i wyglądają o wiele bardziej estetycznie od plastikowych odpowiedników. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do przechowywania suchej żywności wykorzystać pojemniki czy foliówki wykonane z PCV.

Trzeba natomiast pamiętać, aby materiał ten był przystosowany do kontaktu z żywnością. Dobrze jest nie otwierać takich produktów z fabrycznego opakowania, jeżeli nie ma takiej potrzeby. Im mniej powietrza (a zarazem wilgoci) znajdzie się w opakowaniu, tym dłużej produkty zachowają swoją świeżość. Sprawdźmy więc dokładnie, co warto widzieć o konkretnych produktach z długą datą przydatności do spożycia.

Produkty z długim terminem przydatności do spożycia

  • Makaron – składa się głównie z mąki, wody oraz często również z jaj. Przyjmuje różne formy takie jak świderki, nitki, muszelki czy kolanka. Makaron ma wiekową tradycję i mowa tu nawet o 4 tysiącach lat. Makaron jest półproduktem co oznacza, że przed zjedzeniem trzeba go odpowiednio przygotować. Najczęściej wystarczy wrzucić go do wrzącej i osolonej wody. Makaron to świetne źródło węglowodanów. Makarony możesz przechowywać nawet rok czy 2 lata dłużej, niż przewiduje to data ważności na opakowaniu.
  • Ryż – to jeden z rekordzistów, jeżeli chodzi o przechowywanie. W odpowiednich warunkach może leżakować nawet przez 30 lat (mowa o ryżu brązowym). Wyróżnia się 25 gatunków ryżu, posegregowane w 4 sekcje: Australiensis, Brachyantha, Oryza i Padia. Ciekawostką jest fakt, że ryż stanowi podstawę wyżywienia przez 1/3 ludności na całym świecie.
  • Kasza – to nic innego jak łuski zbóż, które zostały lekko rozdrobnione. Kasza ma wysoką wartość odżywczą z uwagi na dużą zawartość skrobi. Kasze można podzielić na gryczaną, jęczmienną, jaglaną, mannę, kukurydzianą, kuskus oraz owsianą. W przypadku tego produktu, warto zwracać uwagę na jego termin przydatności do spożycia. Kasza przeterminowana o 2-3 lata może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Zawarte w niej tłuszcze ulegają rozkładowi, przez co mogą powodować np. raka.
  • Orzechy – same w sobie są dosyć fantazyjne. Ciężko je zakwalifikować do warzyw, owoców czy też zbóż. Mają jednak szereg ciekawych właściwości. Przede wszystkim ich olejek zawiera naturalne konserwanty, przez co mogą przetrwać długie miesiące od momentu zerwania czy też kupna. Orzechy mają dużo witamin z grupy B i E.
  • Jajka – nie należą do produktów suchych, jednak trzeba wspomnieć o jednej, ważnej kwestii. Może je przechowywać nawet do 5 tygodni od dnia zakupu – oczywiście w chłodzie i w tekturowych opakowaniach, które chłoną wilgoć i zapachy (skorupki jajek bardzo dobrze chłoną wszelkie zapachy).
  • Mąka – może być przechowywana nawet rok w zwykłej temperaturze i nawet do dwóch lat w chłodzie lub zamrożona.

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Od 11 lat tworzy specjalistyczne treści o charakterze poradnikowym. Jego wiedza czerpana jest z wielojęzycznych kanałów informacyjnych oraz encyklopedii naukowych. Osobiście miłośnik górskich podróży i pasjonat działań marketingowych.

1 komentarz
Najstarsze
Najnowsze
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze