W społeczeństwie utarło się przekonanie, że tradycyjny, biały cukier jest szkodliwy dla człowieka, natomiast jego alternatywy w formie cukru brązowego i trzcinowego lepiej wpływają na nasze zdrowie. W tym artykule przyjrzymy się bliżej cukrowi trzcinowemu, brązowemu i białemu, rozprawiając się z mitami na ich temat i przedstawiając rzetelne informacje na podstawie aktualnych badań.
Czym różni się cukier biały od cukru brązowego i trzcinowego?
Cukier biały
W Polsce produkowany jest najczęściej z buraka cukrowego. Powstaje on w wyniku odparowywania i oczyszczania soku z buraków cukrowych, który następnie jest krystalizowany i rafinowany. Dzięki temu uzyskuje się praktycznie czystą sacharozę w formie białych kryształków. Poza tzw. „pustymi kaloriami”, biały cukier dostarcza też niewielkich ilości składników mineralnych takich jak żelazo, magnez i potas oraz witaminy z grupy B.
Cukier brązowy
Najczęściej produkowany z cukru białego z dodatkiem melasy lub karmelu. Jest to więc w zasadzie jedynie zabarwiony cukier biały z dodatkiem niewielkich ilości substancji nadających mu charakterystyczny karmelowy smak.
Brązowy kolor ma też nierafinowany cukier biały, czyli cukier, który nie został całkowicie oczyszczony z substancji innych niż sacharoza. Cukier brązowy dostarcza minimalnie więcej składników mineralnych niż cukier biały.
Cukier trzcinowy
Wytwarzany jest z soku trzciny cukrowej. Przechodzi, podobnie jak cukier biały, przez procesy odparowywania, oczyszczania i krystalizacji. Nie jest jednak rafinowany. Podobnie jak w cukrze brązowym, występują w nim nieznacznie większe ilości składników mineralnych niż w cukrze białym.
Czy cukier brązowy i trzcinowy są faktycznie zdrowsze?
Analizując zawartość składników mineralnych w tych rodzajach cukru można stwierdzić, że zawierają one więcej żelaza, magnezu, potasu i wapnia oraz witamin z grupy B. Są to jednak ilości na tyle niewielkie, że w żadnym stopniu nie rekompensują negatywnego skutku nadmiernego spożycia sacharozy na organizm.
Który cukier najlepiej wybrać?
Generalnie rzecz biorąc – śladowe dodatki substancji mineralnych nie sprawiają, że warto jest wybrać np. cukier trzcinowy ponad tradycyjny cukier biały. Powinniśmy raczej kierować się własnymi preferencjami smakowymi oraz portfelem. Przede wszystkim pamiętajmy jednak, żeby cukru spożywać jak najmniej, gdyż oszczędzi na tym zarówno nasz organizm, jak i kieszeń.
Zobacz również: Czym jest sukraloza i do czego jest dodawana?