Pomidory stanowią podstawowy składnik wielu potraw na polskich stołach. Posiadają niewiele cukru i są bogate w wiele istotnych dla zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Cześć z nas może jednak zastanawiać się nad jedną kwestią: pomidor to owoc czy warzywo? Odpowiedź na to niby proste pytanie nie jest wcale taka jednoznaczna. Postaramy się to dokładnie przedstawić w dzisiejszym artykule.
Co warto wiedzieć o pomidorach?
Pomidory nie pochodzą z Europy, lecz z zachodnich rejonów Ameryki Południowej. Najpopularniejszym gatunkiem jest pomidor zwyczajny, który na teren Europy dotarł po 1492 roku. Roślina ta w warunkach szklarniowych jest w stanie osiągnąć wysokość nawet do kilku metrów. W strefie klimatu umiarkowanego pomidor zwyczajny uprawiany jest jako roślina jednoroczna. Kwiaty pomidora zwyczajnego są samopylne.
Da się również wyróżnić kilka odmian pomidora zwyczajnego:
- pomidory drobnoowocowe (czereśniowe, koktajlowe);
- pomidory średnioowocowe;
- pomidory wielkoowocowe;
- pomidory typu Lima.
Ponadto nie można zapomnieć o cennych walorach zdrowotnych pomidorów. Zawierają one szereg składników mineralnych i odżywczych – w tym sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, jod i karoten, a także szereg witamin z grupy K, B1, B2, B6, C oraz PP.
Jako ciekawostkę można dodać, że pomidory niezbyt dobrze znoszą przechowywanie poniżej temperatury 7 °C (np. w lodówce). Tracą wtedy swój smak, kolor i konsystencję. Niska temperatura sprzyja również procesom gnicia.
Pomidor – to owoc czy warzywo?
Z biologicznego punktu widzenia, pomidor jest jagodą, czyli owocem. Niemniej jednak wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, owoce pomidorów zaliczane są do warzyw (przede wszystkim z uwagi na niską zawartość cukru i jego przeznaczenie w gastronomii).
Dlaczego mimo, że pomidor jest owocem, to traktujemy go jako warzywo? Powodów można wymienić co najmniej kilka. Przede wszystkim chodzi o zastosowanie pomidorów w kuchni. Zdecydowanie częściej wykorzystujemy pomidory jako składnik potraw, a nie deserów. Wykonujemy z jego pomocą przeróżne sałatki, surówki czy przystawki i raczej nie spożywamy pomidorów w takiej formie jak jabłka czy pomarańcze. Z tego też powodu powszechnie przyjęło się uznawać pomidor za warzywo, a nie owoc.
Pomidor to jeden z wielu przykładów mieszanego kategoryzowania pożywienia. Oprócz niego takie same kontrowersje budzi chociażby arbuz – pisaliśmy o tym w artykule: arbuz to owoc czy warzywo?
A zatem podsumowując informacje zawarte w artykule, pod kątem biologicznym pomidor jest owocem, a nie warzywem. Z uwagi jednak na jego specyficzne zastosowanie, przyjęto potocznie uznawać pomidory za warzywa.
Przy okazji sprawdź nasze inne ciekawostki, takie jak np. czy surowe ziemniaki wywołują gorączkę?
Zdjęcie: https://pl.freepik.com

Krzysztof Kamzol
Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.