Arbuz to owoc czy warzywo? Co warto o nim wiedzieć?

Arbuz to owoc czy warzywo?

Arbuza ciężko pomylić z innymi owocami czy też warzywami na rynku. Jest przede wszystkim duży, ciężki i ma żółto-zielonkawy kolor. Jeżeli trafimy na odpowiednio dojrzały okaz, możemy cieszyć się delikatnie słodkawym i bardzo soczystym miąższem. To sprawia, że arbuzy są chętnie spożywane latem, ponieważ doskonale chłodzą i stanowią idealną przekąskę między posiłkami. Niemniej jednak wiele osób zastanawia się nad jednym: czy arbuz to owoc czy warzywo? W dzisiejszym artykule sprawdzimy, czym dokładnie jest tytułowy owoc, w jakich warunkach się go uprawia oraz do jakiej grupy pożywienia należy go zakwalifikować.

Arbuz – informacje

Arbuz jest rośliną należącą do rodziny dyniowatych i obejmuje tylko 4 gatunki, ale aż 1200 różnych odmian. Najpopularniejszą z nich jest arbuz zwyczajny, ponieważ jego owoce są w pełni jadalne i bardzo soczyste. Najprawdopodobniej znany był w Afryce północnej już 5 tys. lat temu.

Arbuzy są roślinami jednorocznymi, a ich byliny mogą posiadać pędy wspinające się lub płożące. Dojrzałe owoce arbuza są chętnie spożywane latem, ponieważ świetnie orzeźwiają. Składają się z aż 92% z wody i z 6% z cukru. Obecnie są uprawiane na terenie całego świata. Owoc arbuza składa się z dwóch części:

  • zewnętrznego egzokarpu, czyli grubej i twardej skóry o barwie ciemnozielonej z jaśniejszymi plamkami,
  • wewnętrznego mezokarpu, czyli jadalnego miąższu. Tutaj zakres barw jest o wiele szerszy, ponieważ część jadalna arbuza może przybierać barwę ciemnoczerwoną, pomarańczową, różową a nawet żółtą. Największe owoce mogą dorastać do 60 cm średnicy i ważyć nawet do 5 kg (w skrajnych przypadkach, waga ta może sięgać aż 15 kg!). Warto dodać, że w miąższy obecne są podługowate nasiona o barwie czarnej lub białej.

Co ciekawe, arbuz stanowi również cenne źródło witamin i minerałów. Jego owoce bogate są w witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. W arbuzie znajdziemy również cały szereg przydatnych dla organizmu minerałów, takich jak żelazo, potas, magnez czy mangan. Z uwagi na wysoką zawartość likopenu, miąższ arbuza przybiera barwę czerwoną, a sam likopen wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe (obniża poziom złego cholesterolu). 100 g arbuza dostarczy organizmowi ok. 40 kcal, a więc całkiem niewiele.

Ciekawostką może być także fakt, że spożywanie arbuza wspomaga odchudzanie i zapobiega powstawaniu nowotworów. Owoc ten doczekał się nawet swojego święta, które obchodzone jest 3 sierpnia.

Arbuz to owoc czy warzywo?

Z uwagi na to, że arbuz należy do rodzin dyniowatych, należy utożsamiać go bardziej z warzywem, aniżeli z owocem. Niemniej jednak z biologicznego punktu widzenia, arbuz jest jagodą. Wynika to z faktu, że arbuz rośnie na płożących lub pnących łodygach, które posiadają nawet charakterystyczne wąsy czepne.

Czy można jeść pestki arbuza?

Wśród wielu osób często przewija się pytanie, czy pestki arbuza są jadalne? Od wielu dziesięcioleci lub nawet dłużej panuje mit, że po zjedzeniu pestki arbuza, jego owoc zacznie rosnąć w naszym brzuchu, powoli go powiększając i w efekcie “rozsadzając”. Jak widać jest to kompletna bzdura, ponieważ jak dotąd nigdy nie zaobserwowano podobnego przypadku na całym świecie.

Prawdą jest natomiast to, że pestki arbuza są dla nas w pełni bezpieczne. W dodatku wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, a zatem wręcz wskazane jest ich spożycie. Suszone czy też prażone pestki arbuza stanowią doskonałą przekąskę. Jak smakują pestki arbuza? Przypominają w smaku pestki słonecznika, aczkolwiek wyczuwalny jest u nich charakterystyczny, orzechowy posmak.

Dlaczego warto jeść pestki arbuza? Przede wszystkim z uwagi na wysoką zawartość argininy, która reguluje ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu choroby wieńcowej. Pestki te zawierają również korzystne dla zdrowia jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-6. Trzeba tylko pamiętać o właściwych proporcjach w spożyciu kwasów omega-6 i kwasów omega-3, ponieważ nadmiar tych pierwszych będzie niekorzystnie przekładał się na nasze zdrowie.

Podsumowanie – FAQ

  • Dlaczego arbuz to warzywo? Arbuz jest warzywem, ponieważ należy do roślin z rodziny dyniowatych (pomimo, że ma słodki smak i jest bardzo soczysty).
  • Do jakiej kategorii należy arbuz? Arbuz należy do kategorii (rodziny) roślin dyniowatych i obejmuje aż 7 różnych gatunków.
  • Czy arbuz działa podobnie jak Viagra? W arbuzach znajdziemy cytrulinę, czyli aminokwas, który rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa ich drożność, tym samym poprawiając sprawność seksualną u mężczyzn. Można zatem powiedzieć, że arbuzy mają podobne właściwości co tzw. “niebieskie tabletki”.
  • Jaka ziemia do uprawy arbuza? Osoby, które pragną uprawiać arbuzy muszą wiedzieć, że rośliny te wymagają dobrego nasłonecznienia i zacisznego stanowiska, osłoniętego od północy. Ziemia powinna mieć lekko kwaśne pH w granicach 5,5 do 6,0. Arbuzy najlepiej uprawia się szklarniach lub tunelach.

Sprawdź również, czy pomidor to owoc czy warzywo i czy można jeść surowe ziemniaki?

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.