Jeżeli przykładasz uwagę na spożywane przez Ciebie produkty, koniecznie sprawdź czym jest pirosiarczyn potasu o symbolu E224. Dowiedz się, jakie ryzyko niesie za sobą jego spożycie oraz w jakim celu się go wykorzystuje.
Konserwanty w żywności są w wielu przypadkach niezbędne, aby móc przedłużyć termin produktu do spożycia. Ich zadaniem jest m.in. ograniczenie rozwoju mikroorganizmów, grzybów, spowolnienie procesów utleniania czy też wytwarzania się szkodliwych związków chemicznych. Niejednokrotnie konserwanty w jedzeniu przyczyniają się do wielu dolegliwości zdrowotnych, o mniejszym lub większym znaczeniu. Nie inaczej jest w przypadku omawianego tu pirosiarczynu potasu, który nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia, w przypadku nadmiernego spożycia. Czym jest w zasadzie ta substancja?
Pirosiarczyn potasu – zastosowanie
Pirosiarczyn potasu o symbolu E224 (inaczej disiarczyn potasu) wykorzystywany jest głównie w formie konserwantu, który zabezpiecza produkty żywnościowe oraz pochodzenia przemysłowego. Znajduje powszechne zastosowanie w przemyśle piwowarskim, winiarskim oraz owocowo-warzywnym, zatrzymując rozwój szkodliwych bakterii oraz grzybów.
E224 można spotkać w takich produktach jak:
- piwo i wino,
- warzywa w słoikach i puszkach,
- orzechy,
- suszone pomidory, grzyby i owoce,
- niektóre suszone warzywa,
- sosy,
- słodkie polewy,
- musztardy,
- dżemy, marmolady i konfitury,
- galaretki i żelatyny,
- mrożone owoce morza.
Inne zastosowania pirosiarczynu potasu to:
- Przemysł tekstylny – stosowany w przemyśle tekstylnym jako wybielacz i środek utleniający do tkanin, zwłaszcza w procesie barwienia i wykończenia. Pomaga usunąć zabarwienia organiczne i zapewnia białą barwę tkanin.
- Przemysł fotograficzny – wykorzystywany w przemyśle fotograficznym jako składnik środków utrwalających i odbarwiających. Jest stosowany do utrwalania i odbarwiania negatywów, zdjęć oraz w procesach ciemniowych.
- Przemysł chemiczny – znajduje zastosowanie jako składnik wielu chemikaliów i środków chemicznych. Może być stosowany w procesach utleniania, redukcji, oczyszczania wód, produkcji barwników czy też w syntezach organicznych.
- Przemysł skórzany – stosowany w przemyśle skórzanym jako środek do wybielania i dezynfekcji skór. Pomaga usunąć zanieczyszczenia i drobnoustroje oraz poprawia estetykę skóry.
Właściwości i otrzymywanie
Związek ten występuje w warunkach pokojowych w formie białych kryształów (ewentualnie jako krystaliczny proszek). Substancja ma zapach dwutlenku siarki. Poddana działaniem kwasów, uwalnia owe tlenki. Z uwagi na silne działanie utleniające, pirosiarczyn potasu może negatywnie wpływać na zawartość witamin w produktach spożywczych.
W normalnych warunkach pirosiarczyn potasu rozkłada się do siarczanu potasu (na skutek utleniania). Reakcję tę przyspiesza wilgotne powietrze. Omawiany związek może ulec samozapłonowi w przypadku zbyt gwałtownego jego rozdrabniania. Ponadto E224 bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ale zachowuje swoją formę poddany próbie rozpuszczenia w etanolu.
Pirosiarczyn potasu otrzymuje się na dwa sposoby. Pierwszy z nich to ogrzewanie wodorosiarczynu potasu, a drugi to dodawanie do wodnego roztworu siarczynu potasu dwutlenku siarki.
Numer CAS | 16731-55-8 |
ChemSpider | 26061 |
ECHA InfoCard | 100.037.072 |
PubChem | 28019 |
Numer RTECS | TT4920000 |
Numer UNII | 65OE787Q7W |
Wzór chemiczny | K2O5S2 |
Masa molowa | 222.31 g·mol−1 |
Gęstość | 2.34 g/cm3 |
Temperatura topnienia | 190 °C |
Rozpuszczalność w wodzie | 450 g/l ( w temp. 20 °C) |
Wpływ na zdrowie
Pirosiarczyn potasu uznawany jest powszechnie za substancję szkodliwą dla zdrowia. Dopuszczalna dzienna dawka spożycia E224 wynosi 0,7 mg / kg masy ciała. Oznacza to bezpieczne spożycie na poziomie ok. 50 mg dziennie dla przeciętnego człowieka. Omawiany konserwant po spożyciu rozkładany jest w wątrobie, a następnie wydalany wraz z moczem.
Nadmierne spożycie pirosiarczynu potasu E224 może prowadzić do wystąpienia skutków niepożądanych, takich jak bóle głowy i żołądka, nudności czy nawet wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja). W związku z powyższym, zaleca się stanowcze ograniczenie spożycia tego konserwantu. Może podrażniać skórę i oczy.
FAQ – pytania i odpowiedzi
Po co dodaje się pirosiarczyn potasu do wina?
Substancja ta zabezpiecza nastawy winiarskie przed zakażeniem i eliminuje obecność tzw. dzikich drożdży. Jednocześnie nadaje im klarowność i stabilizuje chemicznie.
Jak dodać pirosiarczyn potasu do wina?
Związek ten dodajemy w ilości 6-10 g na 100 litrów wina już po zakończonym procesie fermentacji.
Czy pirosiarczyn potasu zmienia smak wina?
Nie, po dodaniu pirosiarczynu potasu wino nabiera jedynie nieco większej kwasowości, ale nie zmienia walorów smakowych.
Gdzie można kupić pirosiarczyn potasu?
Obecnie pirosiarczyn potasu jest powszechnie dostępny w wielu marketach ogólnospożywczych czy budowlanych, a także w sklepach online. Za 10 g tej substancji trzeba zapłacić ok. 8–10 zł.
Jak dezynfekować pirosiarczynem potasu?
Proszek należy rozpuścić w proporcji 5 g na litr wody. Taki roztwór można wykorzystać do mycia i dezynfekcji np. aparatury winiarskiej (beczek, butelek, balonów, itp.).
Sprawdź również:
- czym jest eozyna i pirosiarczyn sodu
- jakie zastosowanie ma woda destylowana
- czym jest kwas solny i kwas azotowy
- jakie są rodzaje kawy i rodzaje miodu
- czy jad kiełbasiany jest szkodliwy
- czy bifenyl jest szkodliwy?