Pirosiarczyn potasu (E224) – zastosowanie, wpływ na zdrowie

Pirosiarczyn potasu (E224) – zastosowanie, wpływ na zdrowie

Produkcja

Jeżeli przykładasz uwagę na spożywane przez Ciebie produkty, koniecznie sprawdź czym jest pirosiarczyn potasu o symbolu E224. Dowiedz się, jakie ryzyko niesie za sobą jego spożycie oraz w jakim celu się go wykorzystuje.

Konserwanty w żywności są w wielu przypadkach niezbędne, aby móc przedłużyć termin produktu do spożycia. Ich zadaniem jest m.in. ograniczenie rozwoju mikroorganizmów, grzybów, spowolnienie procesów utleniania czy też wytwarzania się szkodliwych związków chemicznych. Niejednokrotnie konserwanty w jedzeniu przyczyniają się do wielu dolegliwości zdrowotnych, o mniejszym lub większym znaczeniu. Nie inaczej jest w przypadku omawianego tu pirosiarczynu potasu, który nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia, w przypadku nadmiernego spożycia. Czym jest w zasadzie ta substancja?

Pirosiarczyn potasu – zastosowanie

Pirosiarczyn potasu o symbolu E224 (inaczej disiarczyn potasu) wykorzystywany jest głównie w formie konserwantu, który zabezpiecza produkty żywnościowe oraz pochodzenia przemysłowego. Znajduje powszechne zastosowanie w przemyśle piwowarskim, winiarskim oraz owocowo-warzywnym.

E224 można spotkać w takich produktach jak:

  • piwo i wino,
  • warzywa w słoikach i puszkach,
  • orzechy,
  • suszone pomidory, grzyby i owoce,
  • niektóre suszone warzywa,
  • sosy,
  • słodkie polewy,
  • musztardy,
  • dżemy, marmolady i konfitury,
  • galaretki i żelatyny,
  • mrożone owoce morza.

Właściwości i otrzymywanie

Związek ten występuje w warunkach pokojowych w formie białych kryształów (ewentualnie jako krystaliczny proszek). Substancja ma zapach dwutlenku siarki. Poddana działaniem kwasów, uwalnia owe tlenki.

W normalnych warunkach pirosiarczyn potasu rozkłada się do siarczanu potasu (na skutek utleniania). Reakcję tę przyspiesza wilgotne powietrze. Omawiany związek może ulec samozapłonowi w przypadku zbyt gwałtownego jego rozdrabniania. Ponadto E224 bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ale zachowuje swoją formę poddany próbie rozpuszczenia w etanolu.

Pirosiarczyn potasu otrzymuje się na dwa sposoby. Pierwszy z nich to ogrzewanie wodorosiarczynu potasu, a drugi to dodawanie do wodnego roztworu siarczynu potasu dwutlenku siarki.

Wpływ na zdrowie

Pirosiarczyn potasu uznawany jest powszechnie za substancję szkodliwą dla zdrowia. Dopuszczalna dzienna dawka spożycia E224 wynosi 0,7 mg / kg masy ciała. Oznacza to bezpieczne spożycie na poziomie ok. 50 mg dziennie dla przeciętnego człowieka. Omawiany konserwant po spożyciu rozkładany jest w wątrobie, a następnie wydalany wraz z moczem.

Nadmierne spożycie pirosiarczynu potasu E224 może prowadzić do wystąpienia skutków niepożądanych, takich jak bóle głowy i żołądka, nudności czy nawet wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja). W związku z powyższym, zaleca się stanowcze ograniczenie spożycia tego konserwantu.

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Grafik 3D, fotograf, podróżnik. Miłośnik pisania wierszy, opowieści, artykułów publicystycznych. Pasjonat astronomii i wycieczek górskich. Ponad 10 lat doświadczenia w działaniach marketingowych.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze