Najlepsze płyty grillowe do gastronomii na sezon letni

Najlepsze płyty grillowe do gastronomii na sezon letni

Porady

Sezon wakacyjny to dobry moment na poszerzenie oferty gastronomicznej o potrawy z grilla. Spragnieni po długiej przerwie, znużeni siedzeniem w pomieszczeniach zamkniętych ludzie, chętnie korzystają z tego typu atrakcji, a ciepłe wieczory zachęcają, by siedzieć na zewnątrz. Poznaj naszą ofertę płyt grillowych dla gastronomii zarówno dla lokali, jak i foodtrucków oraz „polowych” kuchni!

Sezon grillowy w gastronomii uważamy za otwarty! Kiełbaska, kurczak czy karkówka z grilla, grillowane warzywa, takie jak cukinia, papryka, bakłażan, a może ryba albo szaszłyki? Zapewniamy Cię, że każdy restaurator znajdzie latem klientelę na tego typu przysmaki. Polacy grillowane potrawy lubią, a coraz więcej z nich zdaje sobie sprawę również z tego, że są zdrowsze niż smażone. Co jednak, jeśli nie posiadasz odpowiedniego sprzętu w postaci płyty grillowej gastronomicznej? Przeczytaj ten artykuł, w którym przedstawimy kilka rozwiązań dla twojego lokalu, nie tylko pod chmurką.

Jak wybrać płytę grillową dla gastronomii?

Do wyboru masz płyty grillowe gazowe oraz płyty grillowe elektryczne, doskonałe do termicznej obróbki przygotowywanych dań, bez smażenia na tłuszczu. Duży wybór tego typu urządzeń sprawia, że z pewnością znajdziesz płytę dostosowaną wymiarami do Twojej kuchni lub twoich potrzeb. Przed zakupem przemyśl jeszcze, czy potrzebujesz płyty nastawnej czy płyty na podstawie, wolnostojącej.

Ważna jest również powierzchnia płyty. Na rynku istnieją płyty o powierzchni gładkiej lub ryflowanej oraz płyty łączone. Rowki w płytach ryflowanych służą odprowadzaniu tłuszczu oraz samoistnym nadawaniu potrawom ciekawej, apetycznej struktury. Płyty gładkie mają za to inne zalety – można przygotowywać na nich jajka sadzone czy omlety. A więc – jajka na bekonie, czy zestaw mięs o ciekawej, ozdobnej strukturze? Jeśli wybierzesz płytę łączoną, możesz „upiec dwie pieczenie na jednym ogniu”. Z taką płytą sezon grillowy w gastronomii z pewnością można będzie zaliczyć do udanych!

Płyty grillowe dzielą się na dwa rodzaje, jeśli chodzi o kwestię zasilania – istnieją urządzenia na prąd lub gaz.

Płyty grillowe gastronomiczne – gazowe

Płyty gazowe, wykonane ze stali nierdzewnej, pokryte nieprzywierającymi powłokami, są niezwykle funkcjonalne, charakteryzują się wysoką mocą i stabilnym działaniem, dlatego stosowane są chętnie przez szefów kuchni. Ich zastosowanie wpływa na szybkość oraz komfort pracy. Przed kupnem płyty gazowej warto sprawdzić, czy do wybranego modelu pasuje stosowany w lokalu rodzaj gazu – np. propan-butan czy gaz ziemny.

Płyty grillowe gastronomiczne – elektryczne

Płyta grillowa elektryczna, tak jak i gazowa, również sprawi, że danie będzie upieczone szybko i opieczone równomiernie. Temperaturę, zazwyczaj od 0 do 300 stopni, możesz kontrolować za pomocą wbudowanych w płytę pokręteł. Płyta elektryczna jest prosta i łatwo ją utrzymać w czystości.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze