Piekarnik od wielu dziesięcioleci stanowi podstawowe wyposażenie kuchni w niemal każdym gospodarstwie domowym. Niektórzy pamiętają również wersje przenośne piekarników. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się natomiast nowoczesnym piekarnikom elektrycznym. Sprawdzimy, ile prądu zużywa piekarnik oraz ile kosztuje jego używanie w ciągu miesiąca. Czy są to urządzenia energożerne? Czym jest klasa energetyczna zapisana na etykiecie piekarnika? Wszystkie te kwestie poruszamy w poniższym artykule.
Ile prądu zużywa piekarnik?
Przeciętnej klasy piekarnik zużywa od 2 do 3 kW energii elektrycznej. Nie należą zatem do urządzeń ultra oszczędnych, aczkolwiek ciężko się dziwić, skoro ich zadaniem jest podgrzanie wnętrza do temperatur rzędu nawet 200 stopni Celsjusza. Trzeba jednak uwzględnić, że piekarniki nie działają na pełnej mocy przez cały czas. Po nagrzaniu do zadanej temperatury, wyłączają się.
Ile kosztuje używanie piekarnika?
Jeżeli przyjmiemy moc piekarnika na poziomie 2,5 kW i koszt energii elektrycznej 60 groszy za 1 kWh to godzina pracy piekarnika kosztuje 1,50 zł. Jak to przekłada się na miesięczne rachunki za prąd elektryczny? Przyjmijmy, że raz w tygodniu pieczemy ciasto w piekarniku przez ok. 2 godziny. To daje nam 3 zł tygodniowo, a więc jakieś 12 zł miesięcznie. To względnie niedużo, aczkolwiek jeśli lubimy często piec w piekarniku to rachunek za energię elektryczną może wzrosnąć o kilkadziesiąt złotych.
Zobacz również: Ile prądu pobiera płyta indukcyjna? Czy jest tańsza niż gazówka?
Jak oszczędnie korzystać z piekarnika?
Tradycyjny piekarnik działa zupełnie inaczej niż znana wszystkim kuchenka mikrofalowa. Wykorzystuje on grzałki, które podwyższają temperaturę powietrza w jego wnętrzu. Jeżeli chcemy zatem zaoszczędzić chociaż nieco energii elektrycznej, to przede wszystkim musimy ograniczyć częstotliwość otwierania drzwiczek kuchenki. To właśnie wtedy ogromna ilość ciepła ulatuje na zewnątrz. Warto zadbać zatem o czystą i przejrzystą szybę w drzwiach piekarnika, przez którą możemy ocenić bieżący stan wypieku.
Ponadto piekarnik możemy wyłączyć nieco wcześniej, przed planowanym wyciągnięciem pieczonego produktu. Pamiętajmy również, aby nastawiać taką temperaturę grzania, która jest wymagana dla danego produktu. Nie ma sensu nagrzewać piekarnika do wyższych temperatur, jeżeli nie przyniesie to żadnego rezultatu.
Warto już podczas zakupu piernika zwrócić uwagę na m.in. jego moc oraz klasę energetyczną. Dzięki temu możemy liczyć na sprzęt o wysokiej wydajności cieplnej.
Jak czyścić i dbać o piekarnik?
Regularne i systematyczne czyszczenie piekarnika to klucz do zachowania go w świetnym stanie na długie lata. Niestety usuwanie zabrudzeń, w tym spalenizny, z tak trudno dostępnego miejsca nie należy do najprzyjemniejszych, szczególnie, jeśli piekarnik nie posiada opcji samoczyszczenia. Jak więc zadbać o piekarnik, by nie tracić czasu i energii?
Przede wszystkim warto wyrobić sobie nawyk, jakim jest przetarcie piekarnika mokrą ścierką po każdym użyciu – pozwoli to uniknąć nawarstwiania się brudu i spalenizny, dzięki czemu mycie urządzenia będzie szybkie i przyjemne, a przede wszystkim o wiele bezpieczniejsze dla delikatnych części piekarnika, takich jak np. grzałki. Umycie piekarnika po ostygnięciu to jednak nie wszystko. Część zabrudzeń łatwiej usunąć, gdy piekarnik jest jeszcze ciepły. Oczywiście takie mycie odbywać powinno się tylko i wyłącznie w rękawicach kuchennych, które zapobiegają oparzeniom.
Jeśli jednak doszło do nagromadzenia brudu, to istnieje wiele domowych sposobów na jego usunięcie, bez potrzeby szorowania czy użycia środków chemicznych. Dostępna w każdym domu sól kuchenna sprawdzi się idealnie na mniejsze plamy, a woda z cytryną lub octem poradzą sobie nawet z nagromadzeniem spalenizny. Szczególnie popularny jest ostatni sposób – ocet zmiękcza brud, co pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Wystarczy, że spryskasz wnętrze przygotowanym roztworem w proporcjach 50:50 i pozostawisz na kilka minut, a następnie przetrzesz wilgotną ścierką. Niektórzy decydują się także na rozgrzanie piekarnika do około 180 stopni przed wykonaniem ostatniej czynności, co pomaga uzyskać pożądany efekt. Po takim czyszczeniu brud powinien zniknąć.
Należy pamiętać również o regularnym usuwaniu kamienia, na temat którego więcej dowiesz się z artykułu o tym, jak odkamienić czajnik i ekspres do kawy. Równie ważne będzie także zastosowanie odpowiednich naczyń oraz zapobieganie wszelkiego rodzaju niechcianym sytuacjom, takim jak np. przypalenie pieczonej potrawy.