Kuchnia wyposażona w płytę indukcyjną to bardzo innowacyjne rozwiązanie ostatnich lat. Gotowanie za jej pomocą jest szybkie, bezpieczne i wygodne. Czy jednak korzystanie z kuchni indukcyjnej nie wychodzi za drogo? Ile kosztuje jej użytkowanie i ile prądu pobiera płyta indukcyjna? Sprawdźmy wszystkie te aspekty i porównajmy koszty eksploatacji owej płyty oraz klasycznej kuchenki gazowej.
Ile energii zużywa płyta indukcyjna?
Kuchnie indukcyjne to względnie nowy wynalazek, który znacząco ułatwia gotowanie potraw i zaszczyca jednocześnie swoim wyglądem. Niestety sprzęt tego rodzaju sam w sobie nie należy do tanich, a trzeba doliczyć do tego wydatki na energię elektryczną. Przeciętna płyta indukcyjna na moc maksymalną na poziomie 7kW.
Oczywiście nie oznacza to, że każdorazowe gotowanie na niej będzie wiązało się z maksymalnym poborem prądu. Wszystko zależy od ilości zajętych miejsc grzewczych i nastawionej mocy grzania. Niemniej jednak bez wątpienia jest to najbardziej energochłonny sprzęt w całym wyposażeniu kuchennym.
Zobacz również: Ile prądu pobiera czajnik elektryczny? Ile to kosztuje na miesiąc?
Jak działa płyta indukcyjna?
Zasada działania płyty indukcyjnej jest względnie prosta. Cewki znajdujące się pod powierzchnią płyty, wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne o częstotliwości ok. 24 Hz. W wyniku tego dochodzi głównie do nagrzewania ferromagnetyków (histereza magnetyczna) oraz w mniejszym stopniu do indukowania prądów wirowych.
Właśnie te zjawiska zamieniają energię elektryczną w ciepło, co ma miejsce na dnie naczynia kuchennego, np. garnka. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie naczynia nadają się do użytkowania z kuchnią indukcyjną. Planując zakup tego sprzętu warto spojrzeć na już posiadane naczynia kuchenne, ponieważ może okazać się, że wraz z płytą indukcyjną musimy doposażyć się w odpowiednie do tego celu naczynia.
Zalety płyty indukcyjnej
Kuchenki wykorzystujące zjawisko indukcji ogrzewają potrawy szybciej niż tradycyjne kuchnie gazowe czy też elektryczne. Jednocześnie koszt gotowania jest tańszy niż w przypadku płyt ceramicznych czy starych pieców kuchennych na drewno czy węgiel.
Największym plusem płyt indukcyjnych jest natomiast możliwość precyzyjnego sterowania mocą przekazywaną na garnek oraz wysoka sprawność na poziomie 90%. To oznacza, że straty ciepła są praktycznie nieodczuwalne, a cała pobierana energia przekazywana jest niemal w całości absorbowana przez naczynie.
Dla porównania tradycyjne kuchnie na gaz ziemny wytwarzają co prawda skoncentrowany pod garnkiem płomień, ale mimo to spora część energii cieplnej jest marnotrawiona i ulatuje bokami naczynia.
Ponadto płyty indukcyjne są o wiele bezpieczniejsze. Nie ma ryzyka oparzenia się ani pozostawienia otwartego gazu. Wyeliminowane jest przy tym ryzyko zdmuchnięcia płomienia, np. spowodowane otwartym oknem. Są również o wiele prostsze w czyszczeniu. Jeszcze inną, aczkolwiek bardziej indywidualną kwestią są walory wizualne kuchenki indukcyjnej. Cechują się one czarnym, klasycznym wyglądem, który dodaje klasy całemu pomieszczeniu.
Zobacz również: Ile prądu pobiera mikrofalówka? Ile kosztuje używanie mikrofali?
Wady płyty indukcyjnej
Kuchnie indukcyjne pomimo wielu zalet, mają równie długą listę wad. Przede wszystkim są zdecydowanie droższe w zakupie, często wymagają trójfazowego połączenia z siecią elektryczną, a co za tym idzie – pobierają ogromne ilości prądu elektrycznego. Koszty to nadal nie wszystko!
Trzeba pamiętać, aby stosować odpowiedni rodzaj naczyń kuchennych, które muszą być wykonane z odpowiedniego surowca i posiadać płaskie, ferromagnetyczne dno. Jeszcze inna kwestia – bardziej przyziemna – to fakt, że w przypadku nagłego zaniku napięcia, na płycie indukcyjnej nic nie ugotujemy.
Niemniej tego typu rozwiązania są coraz popularniejsze i liczba rodzin, które decydują się na montaż płyty indukcyjnej systematycznie rośnie. Trzeba mieć na względzie to, że coraz rzadziej przyrządzamy posiłki od podstaw i decydujemy się na zakup półproduktów. Dzięki temu drastycznie maleje czas spędzony na gotowaniu, a przez to i comiesięczne rachunki za energię elektryczną.
Ile kosztuje używanie płyty indukcyjnej?
Przyjmijmy, że każdego dnia w miesiącu, przygotowujemy obiad oraz kolację dla niewielkiej rodziny. Dzienny czas działania płyty oszacujmy na 2 godziny, przy czym nie korzystamy z pełnej mocy kuchenki, a jedynie jej połowy (3,5 kW). Ile będzie nas kosztowało miesięczne użytkowanie kuchni przy średniej cenie 0,60 zł za 1 kWh?
2h x 3,5 kW x 30 dni = 210 kWh
210 kWh x 0,60 zł = 126 zł miesięcznie
Jak widać codzienne użytkowanie kuchni indukcyjnej dosyć wyraźnie odbije się na naszym miesięcznym rachunku za prąd, aczkolwiek nie jest to kwota powalająca.
Ile wyniesie nas z kolei użytkowanie kuchni gazowej? Przyjmując, że korzystamy z niewielkiej kuchenki zasilanej gazem LPG z butli 11 kg, a butla wystarczy na 4 tygodnie, koszt będzie bardzo zbliżony (licząc średnio 60 zł za butlę z gazem daje to 60 zł miesięcznie).
Jak wygląda to w przypadku gazu ziemnego? Dla przykładu można wziąć kuchnię gazową o mocy 9 kW, która w ciągu godziny zużywa ok. 1 m3 gazu. Przyjmując średnią cenę 1,20 zł / 1 m3 gazu ziemnego daje nam to wynik ok. 2,40 zł za godzinę użytkowania kuchni gazowej (na pełnej mocy). Jak wychodzi to miesięcznie dla porównania z kuchnią indukcyjną?
4,80 zł x 30 dni = 144 zł / miesięcznie (pełna moc)
2,40 zł x 30 dni = 72 zł / miesięcznie (połowa mocy)
Jak widać koszt gotowania na kuchni gazowej jest blisko o połowę tańszy, niż w przypadku płyty indukcyjnej. Weźmy pod uwagę również koszt zakupu owego sprzętu. Podstawowe kuchnie gazowe kupimy już za kilkaset złotych, podczas gdy koszt zakupu płyty indukcyjnej jest zdecydowanie wyższy – sporo ponad 1500 zł.