Wodorosiarczyn sodu (E222) – wpływ na zdrowie, zastosowanie

Wodorosiarczyn sodu E222

Wodorosiarczyn sodu o symbolu E222 to chemiczny związek nieorganiczny, inaczej wodorosól kwasu siarkowego. Powszechnie jest on wykorzystywany jako konserwant w żywności, ale nie jest to jedyna forma zastosowania. Z racji swoich właściwości, stosuje się go do produkcji m.in. przetworów owocowych, soków, musztardy, wina czy galaretek. Związek ten ma również zastosowanie w branży papierowej oraz tekstylnej. Podobnie jak inne konserwanty, może mieć on niekorzystne działanie na nasze zdrowie i organizm. Czy jest się czego obawiać? Czy lepiej będzie ograniczyć spożycie tego produktu? Sprawdźmy, jaki wpływ na nasze cenne zdrowie ma wodorosiarczyn sodu i jakie konkretnie ma właściwości.

[irp posts=”477″ name=”Zupki chińskie – czy są szkodliwe? Jaki mają wpływ na zdrowie?”]

Wodorosiarczyn sodu E222 – właściwości, wpływ na zdrowie

Wodorosiarczyn sodu (ang. sodium bisulfite) to substancja bezbarwna, która przybiera postać kryształów i ma lekko siarkowy zapach. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ale pozostaje nierozpuszczalna w alkoholu i słabo rozpuszcza się w etanolu. Pozostawiony na wolnym powietrzu wodorosiarczyn sodu utlenia się do siarczanu sodu.

Czy wodorosiarczyn sodu jest szkodliwy dla naszego zdrowia? Badania pokazują, że substancja ta nie powinna stanowić zagrożenia dla zdrowia. Jego dzienne dopuszczalne spożycie określone zostało na poziomie do 0,7 mg/kg masy ciała. Działa natomiast niekorzystnie na znajdujące się w produktach witaminy. Po spożyciu jest on metabolizowany przez wątrobę i rozkładany do nieszkodliwych dla zdrowia siarczanów. Następnie wydalany jest wraz z moczem.

Ważne! Osoby, które nie tolerują naturalnych siarczynów, powinny unikać spożycia omawianego wodorosiarczynu sodu.

Wzór sumaryczny NaHSO3
Masa molowa 104,06 g/mol
Gęstość 1,48 g/cm³
Temperatura topnienia 150 °C
Temperatura wrzenia 315 °C
Rozpuszczalność w wodzie 42 g/100 ml
Współczynnik załamania 1,526

Identyfikacja

Numer CAS 7631-90-5
ChEBI CHEBI:26709
ChEMBL ChEMBL1689285
ChemSpider 571016
ECHA InfoCard 100.028.680
PubChem 23665763
Numer RTECS VZ2000000
UNII TZX5469Z6I
Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.