Wodorosiarczyn sodu E222

Wodorosiarczyn sodu (E222) – wpływ na zdrowie, zastosowanie

Produkcja

Wodorosiarczyn sodu o symbolu E222 to chemiczny związek nieorganiczny, inaczej wodorosól kwasu siarkowego. Powszechnie jest on wykorzystywany jako konserwant w żywności, ale nie jest to jedyna forma zastosowania. Z racji swoich właściwości, stosuje się go do produkcji m.in. przetworów owocowych, soków, musztardy, wina czy galaretek. Związek ten ma również zastosowanie w branży papierowej oraz tekstylnej. Podobnie jak inne konserwanty, może mieć on niekorzystne działanie na nasze zdrowie i organizm. Czy jest się czego obawiać? Czy lepiej będzie ograniczyć spożycie tego produktu? Sprawdźmy, jaki wpływ na nasze cenne zdrowie ma wodorosiarczyn sodu i jakie konkretnie ma właściwości.

Wodorosiarczyn sodu E222 – właściwości, wpływ na zdrowie

E222 to substancja bezbarwna, przybiera postać kryształów. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ale pozostaje nierozpuszczalna w alkoholu. Pozostawiony na wolnym powietrzu wodorosiarczyn sodu utlenia się do siarczanu sodu.

Czy wodorosiarczyn sodu jest szkodliwy dla naszego zdrowia? Badania pokazują, że substancja ta nie powinna stanowić zagrożenia dla zdrowia. Jego dzienne dopuszczalne spożycie określone zostało na poziomie do 0,7 mg/kg masy ciała. Działa natomiast niekorzystnie na znajdujące się w produktach witaminy. Po spożyciu jest on metabolizowany przez wątrobę i rozkładany do nieszkodliwych dla zdrowia siarczanów. Następnie wydalany jest wraz z moczem.

Ważne! Osoby, które nie tolerują naturalnych siarczynów, powinny unikać spożycia omawianego wodorosiarczynu sodu.

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Od 11 lat tworzy specjalistyczne treści o charakterze poradnikowym. Jego wiedza czerpana jest z wielojęzycznych kanałów informacyjnych oraz encyklopedii naukowych. Osobiście miłośnik górskich podróży i pasjonat działań marketingowych.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze