Wodorosiarczyn potasu to popularna substancja konserwująca o symbolu E228. Znajdziemy ją w takich produktach jak wina, suszone owoce czy warzywa. Poznaj właściwości i dokładne zastosowanie tej substancji, a także sprawdź, czy jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.
Właściwości i otrzymywanie
Wodorosiarczyn potasu to inaczej sól potasowa kwasu siarkowego lub kwaśny siarczan potasu. W warunkach naturalnych substancja ta przybiera postać białego, nietrwałego proszku. Reagując z tlenem tworzy on siarczan potasu. Pozyskiwany jest na drodze reakcji dwutlenku siarki i węglanu potasu. Temperatura topnienia wodorosiarczynu potasu wynosi 190 °C, a jego rozpuszczalność w wodzie to 49 g/100 ml (w temp. 20 °C) oraz 115 g/100 ml (w temp. 100 °C) . Nie rozpuszcza się w alkoholu.
Identyfikatory
Wzór chemiczny | KHSO3 |
Numer CAS | 7773-03-7 |
ChemSpider | 22889 |
ECHA InfoCard | 100.028.973 |
Numer WE (EC) | 231-870-1 |
PubChem | 23663620 |
UNII | QJK5LO891P |
CompTox Dashboard | DTXSID6064795 |
Zastosowanie
Wodorosiarczyn potasu znalazł zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym i pełni tam funkcję przeciwutleniacza i konserwantu (symbol E228). Wykazuje działanie bakteriobójcze. Znajdziemy go w takich produktach jak:
- owoce w kwaśnej zalewie
- wina
- suszone owoce
- ziarna
- skrobia
- tapioka
- suszone produkty ziemniaczane
- orzechy
- mięso
- ryby
- suszone owoce
- kiełbasy
- hamburgery
Wpływ na zdrowie, szkodliwość
Wodorosiarczyn potasu w większości przypadków spożycia, pozostaje neutralny dla naszego organizmu. U niektórych osób – szczególnie uczulonych na siarczyny – mogą jednak wystąpić takie dolegliwości jakie bóle głowy, migreny, bóle brzucha i nudności.
Innym, niekorzystnym działaniem wodorosiarczynu potasu jest jego destrukcyjny wpływ na znajdujące się w pożywieniu witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Konserwant ten metabolizowany jest w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem. Dopuszczalna dzienna dawka tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała.
Sprawdź również:
- czym jest eozyna
- jakie zastosowanie ma woda destylowana
- czym jest kwas solny i kwas azotowy
- jakie są rodzaje kawy i rodzaje miodu