Natamycyna to związek chemiczny, który wykazuje silne działanie przeciwgrzybiczne. Wykorzystywana jest przede wszystkim w leczeniu drożdżaków, ale również ma zastosowanie w formie konserwantu w żywności, pod symbolem E235. Poznaj wszystkie właściwości tej substancji oraz obszary zastosowania.
Natamycyna E235 – właściwości
Jest to związek, który należy do grupy antybiotyków polienowych, znany również pod nazwą piramicyna. Substancję tę otrzymuje się z hodowli bakterii z rodzaju chattanoogensis i Streptomyces natalensis. W warunkach pokojowych przybiera ona postać żółtego lub białego proszku.
Natamycyna ma silne działanie przeciwgrzybiczne, zbliżone do nystatyny. Działanie natamycyna opiera się o blokowanie przepuszczalności błony komórkowej grzybów, poprzez wiązanie się m.in. z zawartym w niej ergosterolem. Jak dotąd nie zaobserwowano nabycia odporności na działanie natamycyny przez owe organizmy.
Zastosowanie natamycyny
Natamycyna jest powszechnie wykorzystywana m.in. w leczeniu chorób grzybiczych jamy ustnej i przewodu pokarmowego, zapalenia skóry, okolic oka, układu oddechowego oraz okolic narządów płciowych. Bywa też stosowania w leczeniu aspergilozy (reakcji alergicznej wywołanej przez grzyby).
Natamycyna wykorzystwana jest również do konserwowania żywności i występuje tam pod symbolem E235. Z racji swoich właściwości grzybobójczych, znajdziemy ją m.in. w suszonych kiełbasach oraz na powierzchni serów. Dzięki temu produkty te dłużej zachowują swój okres przydatności do spożycia. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, stężenie natamycyny w produktach spożywczych nie powinno przekraczać 1mg/dm2 danej powierzchni.
Natamycyna – wpływ na zdrowie
Umiarkowane spożycie natamycyny nie powinno powodować żadnych skutków niepożądanych. Bezpieczna dawka dla przeciętnego człowieka wynosi 0,3 mg/kg masy ciała. Nie oznacza to jednak, że substancja ta jest w pełni bezpieczna. Nadmierne spożycie natamycyny może wywołać takie skutki uboczne jak:
- nudności
- wymioty
- jadłowstręt (brak łaknienia)
- podrażnienie skóry
Jako podsumowanie można dodać, że obecny system dystrybucji żywności przetworzonej, wymusza na producentach stosowanie wszelkiego rodzaju konserwantów, które skutecznie zabezpieczą dany produkt na czas jego transportu i przechowywania w magazynie lub na sklepowych półkach. Zachęcamy jednak do czytania etykiet i ostrożnego analizowania składu produktów silnie przetworzonych. O ile niewielkie spożycie konserwantów nie powinno spowodować przykryć dolegliwości, tak połączenie kilku ich rodzajów lub spożycie w nadmiarze, wiąże się z ryzykiem potencjalnie groźnych skutków ubocznych.
Sprawdź również:
- czym jest eozyna
- jakie zastosowanie ma woda destylowana
- czym jest kwas solny i kwas azotowy
- jakie są rodzaje kawy i rodzaje miodu
- czy jad kiełbasiany jest szkodliwy
- czy bifenyl jest szkodliwy?