Benzoesan wapnia E213

Benzoesan wapnia (E213) – otrzymywanie, wpływ na zdrowie

Produkcja

Benzoesan wapnia (E213) to inaczej sól wapniowa kwasu benzoesowego. Wykorzystywany jest do produkcji napojów bezalkoholowych, konserw warzywnych, soków owocowych, margaryny czy majonezu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i hamuje rozwój bakterii oraz grzybów. W przemyśle spożywczym wytwarzany jest toluenu.

Sprawdź również, z czego składa się zupka chińska.

Benzoesan wapnia – wpływ na zdrowie: czy jest szkodliwy?

Konserwant ten niestety nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Może powodować reakcje alergiczne, astmę, wypryski oraz pokrzywkę. Co bardzo ważne, nie powinny go spożywać osoby uczulone na działanie aspiryny. Dopuszczalne dzienne spożycie benzoesanu wapnia zostało określone na poziomie 5 mg/kg masy ciała dziennie. Wysokie stężenie tego konserwantu może wpływać na zmianę smaku produktów. Przypuszcza się również, że benzoesan wapnia wykazuje działanie rakotwórcze.

Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Grafik 3D, fotograf, podróżnik. Miłośnik pisania wierszy, opowieści, artykułów publicystycznych. Pasjonat astronomii i wycieczek górskich. Ponad 10 lat doświadczenia w działaniach marketingowych.