Benzoesan wapnia (E213) to inaczej sól wapniowa kwasu benzoesowego. Wykorzystywany jest do produkcji napojów bezalkoholowych, konserw warzywnych, soków owocowych, margaryny czy majonezu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i hamuje rozwój bakterii oraz grzybów. W przemyśle spożywczym wytwarzany jest toluenu. Co więcej możemy powiedzieć o tym produkcie? Czy jest on bezpieczny dla naszego zdrowia i czy aby na pewno jego spożycie nie wyrządzi naszemu organizmowi jakichś szkód? Sprawdźmy, czym tak na prawdę charakteryzuje się ten konserwant i jakie ma zastosowanie.
Benzoesan wapnia – wpływ na zdrowie: czy jest szkodliwy?
Konserwant ten niestety nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Może powodować reakcje alergiczne, astmę, wypryski oraz pokrzywkę. Co bardzo ważne, nie powinny go spożywać osoby uczulone na działanie aspiryny. Dopuszczalne dzienne spożycie benzoesanu wapnia zostało określone na poziomie 5 mg/kg masy ciała dziennie. Wysokie stężenie tego konserwantu może wpływać na zmianę smaku produktów. Przypuszcza się również, że benzoesan wapnia wykazuje działanie rakotwórcze.
Sprawdź również: Benzoesan sodu