Pieczarki to bardzo popularny składnik spożywczy wielu dań przygotowywanych w Polsce i na świecie. Aby wydłużyć ich czas przechowywania, niejednokrotnie decydujemy się na mrożenie pieczarek. Czy na pewno jednak pieczarki można zamrozić? Czy nie tracą wtedy swoich wartości odżywczych oraz miękkiej konsystencji? Sprawdź nasz poradnik i dowiedz się, w jaki sposób przygotować pieczarki do zamrożenia w zamrażalce.
Mrożenie pieczarek – jak to zrobić?
Aby przygotować świeże pieczarki do zamrożenia, należy je przede wszystkim dokładnie umyć, a następnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika. W celu opłukania pieczarek, wystarczy podłożyć je pod bieżącą wodę. Pamiętajmy, aby pozbyć się resztek nieczystości – w tym ziemi.
Ważne jest także skrupulatne odsączenie i wysuszenie pieczarek, ponieważ wilgotne grzyby po rozmrożeniu stracą na swoim wyglądzie i strukturze. Na koniec czyste i wysuszone pieczarki obieramy ze skórki, co nie powinno nikomu sprawić problemów. Przy okazji patrzymy, czy któryś grzyb nie jest zepsuty lub spleśniały. Tak przygotowane grzyby, pakujemy do foliowych woreczków i wkładamy do zamrażarki.
Czy kroić na mniejsze kawałki grzyby przed ich zamrożeniem? Tutaj mamy już pełną dowolność. Jeżeli planujemy ich wykorzystaniem właśnie w tej formie – zróbmy to! Jeżeli z kolei nie jesteśmy pewni co do ich końcowego przeznaczenie, lepiej pozostawić je w całości (w końcu zawsze możemy je pokroić). Miejmy jednak na uwadze to, że pokrojone pieczarki zajmują mniej miejsca. Jeśli nasza zamrażarka nie jest zbyt pojemna, warto przed zamrożeniem pieczarek, pokroić je na mniejsze części.
Temperatura mrożenia pieczarek
Skoro mamy już odpowiednio wysuszone i zapakowane grzybki to możemy przełożyć je to zamrażarki. Najlepszą temperaturą mrożenia pieczarek jest -18°C i taką też trzeba ustawić. Przyda się również stosownie opisać opakowanie z grzybkami, tak aby po ich wyciągnięciu móc bez problemu je zidentyfikować. Niekiedy opakowania foliowe porastają szronem, przez co ciężko rozpoznać jaki rodzaj produktu jest w nich przechowywany.
Jak długo można mrozić pieczarki?
Nie ma konkretnego przedziału czasowego, w którym mrożone pieczarki w pełni zachowają swoje walory smakowe i estetyczne. Niemniej jednak uważa się, że najbezpieczniej przechowywać je w zamrażalce nie dłużej niż 6 miesięcy. Z kolei okres 3 miesięcy wydaje się najbezpieczniejszy.
Pozostaje jednak pytanie, czy warto w ogóle zamrażać pieczarki? Ich dostępność jest niemal nieograniczona i kupimy je prawie w każdym sklepie spożywczym lub supermarkecie. W dodatku ich cena nie jest skrajnie wysoka, przez co mając łatwy dostęp do świeżych produktów, lepiej unikać ich kupowania na zapas. Zaoszczędzimy wtedy miejsce w lodówce, a korzystając ze świeżych pieczarek będziemy mieli pewność, że podajemy produkt pełni wartościowy.
Co wiadomo o pieczarkach?
To bardzo popularny produkt spożywczy. Ciekawostką może być fakt, że w Europie doszukać się można blisko 100 różnych gatunków pieczarek. Smaczku dodaje również to, że większość z nich ciężko między sobą rozróżnić.
Niestety zbieranie pieczarek może okazać się dość niebezpieczne, szczególnie dla początkujących grzybiarzy amatorów. Dlaczego? Ponieważ można je pomylić z grzybami trującymi, takimi jak muchomor jadowity czy muchomor sromotnikowy. Można jednak w prosty sposób je odróżnić. Jadalne pieczarki mają bowiem różowe lub ciemnobrązowe blaszki, a wspomniane wyżej trujące muchomory – zawsze białe.