Jak zrobić płyn dezynfekujący do rąk?

Jak zrobić płyn dezynfekcyjny do rąk

Okres pandemii koronawirusa poważnie odbił się na światowej gospodarce. Zarówno w Polsce, jak i w innych krajach, nacisk społeczeństwa na ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa SARS-Cov-2 stanowi jeden z najwyższych priorytetów. Z tego powodu drastycznie wzrósł popyt na wszelkiego rodzaju płyny oraz żele do dezynfekcji rąk.

Niestety pomimo tak szerokiej popularności, ceny tych specyfików nadal pozostają dosyć wygórowane. Czy można zatem domowymi sposobami uzyskać skuteczny i tani środek odkażający? Jak zrobić płyn dezynfekujący do rąk bez użycia chemii? Sprawdźmy to! Najpierw jednak opiszę, czego tak na prawdę boją się wirusy – w tym również koronawirus.

W jakiej temperaturze giną wirusy?

Na początku obalmy kilka mitów i sprawdźmy, w jakich warunkach wirusy stają się nieszkodliwe. Od razu trzeba sobie powiedzieć, że wirusów zabić nie można! Nie jest to żywy organizm i nie może przetrwać poza organizmem żywiciela. Dlatego też właściwym z punktu widzenia naukowego określeniem jest nie zabójstwo, lecz “dezaktywacja” wirusa. Pierwsza rzecz to fakt, że wirusy nie giną w skrajnie niskich temperaturach. Dowodu nie trzeba daleko szukać, ponieważ jednostki badawcze przechowują te mikroorganizmy w specjalnych zamrażarkach.

W jakiej temperaturze ginie koronawirus? Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Światową Organizację Zdrowia, Sars-Cov-2 dezaktywuje się już po 15 minutach w temperaturze 56°C. Analogicznie im wyższa jest temperatura, tym proces dezaktywacji trwa krócej. W temperaturze pokojowej, wirus może przetrwać nawet parę dni.

Sprawdź również: jak działa klimatyzacja

Jaki środek do dezynfekcji będzie najlepszy?

Na wszelkiego rodzaju wirusy, najlepszy jest alkohol. I nie chodzi tutaj o ten krążący po naszym organizmie, ale rozcieńczony w odpowiednich proporcjach i stosowanych powierzchniowo. Aby płyn dezynfekcyjny był skuteczny, musi zawierać co najmniej 60% alkoholu. Tym samym spryskiwanie się np. wódką lub co gorsza jej spożywanie w celu zwalczenia wirusa, zupełnie mija się z celem.

Jak zrobić płyn dezynfekcyjny do rąk? Domowy przepis

W najprostszym wydaniu, wystarczy zmieszać w odpowiednich proporcjach wodę ze spirytusem salicylowym lub rektyfikowanym. Zawartość alkoholu powinna sięgać od 60 do 80%. Pamiętaj, że zbyt niska zawartość alkoholu nie będzie w pełni skuteczna (alkohol zdąży wyparować), a zbyt wysoka niekorzystnie wpłynie na naszą skórę. Do tak przygotowanego roztworu warto dodać kilka kropel gliceryny, która dodatkowo nawilży nasze dłonie.

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.

Kategoria: BHP