Trudno wyobrazić sobie żywność przetworzoną bez obecności konserwantów. Zależy nam na zachowaniu ciągłości dostaw produktów i ich długim terminie przydatności do spożycia. Bez odpowiednich środków konserwujących, jedzenie zepsułoby się w ciągu kilku dni lub tygodni. Do jednych z powszechnie stosowanych konserwantów zaliczyć trzeba siarczyn wapnia o symbolu E226. W dzisiejszym artykule przedstawimy jego zastosowanie, właściwości oraz konkretne produkty, w których go znajdziemy.
Siarczyn wapnia E226 – właściwości, pozyskiwanie
Siarczyn wapnia (z ang. calcium sulfite) to inaczej sól wapniowa kwasu siarkawego o wzorze chemicznym CaSO3. Obecnie znane są dwie krystaliczne formy występowania tej substancji, jako hemihydrat i tetrahydrat. Obie formy przybierają postać białych kryształków, które w reakcji z tlenem tworzą siarczan wapnia. Substancja ta pozyskiwana jest na skalę przemysłową poprzez desulfuryzację spalin pochodzących z paliw kopalnych, np. węgla. Siarczyn wapnia(IV) występuje również naturalnie w niewielkich ilościach w rzadkich minerałach – hannebachit.
Numer CAS | 29501-28-8 (hemidydrat), 72878-03-6 (tetrahydrat) |
ChemSpider | 8329549 |
ECHA InfoCard | 100.030.529 |
Numer EC | 233-596-8 |
PubChem | 10154041 |
Symbol UNII | 7078964UQP |
Masa molowa | 120.17 g/mol |
Temperatura topnienia | 600 °C |
Rozpuszczalność w wodzie | 4.3 mg/100 mL (18 °C) |
Siarczyn wapnia E226 – zastosowanie, wpływ na zdrowie
E226 wykorzystywany jest w wielu gałęziach przemysłu. Znajdziemy go chociażby płytach gipsowo-kartonowych czy też podczas produkcji papieru, gdzie wykorzystywany jest w procesie usuwania celulozy z włókien drewna (rozpuszcza ligninę, która wiąże cząsteczki celulozy). Siarczyn wapnia to także syntetyczny konserwant – regulator kwasowości. Hamuje rozwój bakterii w jedzeniu i ma działanie wybielające (znajdziemy go np. w białym cukrze). Dodatkowo z uwagi na zawartość wapnia, konserwant ten działa wiążąco (zagęszcza konsystencję np. warzyw w puszcze). Znajdziemy go w takich produktach żywnościowych jak:
- soki owocowe;
- cukier;
- jabłecznik;
- piwa;
- wina;
- cydr;
- konserwy warzywne i owocowe.
Siarczyn wapnia uznawany jest za konserwant bezpieczny dla naszego zdrowia. Po spożyciu metabolizowany jest przez wątrobę i wydalany wraz z moczem. Powinny go jednak unikać osoby uczulone na naturalne siarczyny. Dopuszczalna dzienna dawka spożycia tego konserwantu wynosi 0,7 mg/kg masy ciała.
Sprawdź również:
- czym jest eozyna
- jakie zastosowanie ma woda destylowana
- czym jest kwas solny i kwas azotowy
- jakie są rodzaje kawy i rodzaje miodu