Siarczyn wapnia (E226) – właściwości i wpływ na zdrowie

Siarczyn wapnia E226

Trudno wyobrazić sobie żywność przetworzoną bez obecności konserwantów. Zależy nam na zachowaniu ciągłości dostaw produktów i ich długim terminie przydatności do spożycia. Bez odpowiednich środków konserwujących, jedzenie zepsułoby się w ciągu kilku dni lub tygodni. Do jednych z powszechnie stosowanych konserwantów zaliczyć trzeba siarczyn wapnia o symbolu E226. W dzisiejszym artykule przedstawimy jego zastosowanie, właściwości oraz konkretne produkty, w których go znajdziemy.

Siarczyn wapnia E226 – właściwości, pozyskiwanie

Siarczyn wapnia (z ang. calcium sulfite) to inaczej sól wapniowa kwasu siarkawego o wzorze chemicznym CaSO3. Obecnie znane są dwie krystaliczne formy występowania tej substancji, jako hemihydrat i tetrahydrat. Obie formy przybierają postać białych kryształków, które w reakcji z tlenem tworzą siarczan wapnia. Substancja ta pozyskiwana jest na skalę przemysłową poprzez desulfuryzację spalin pochodzących z paliw kopalnych, np. węgla. Siarczyn wapnia(IV) występuje również naturalnie w niewielkich ilościach w rzadkich minerałach – hannebachit.

Numer CAS 29501-28-8 (hemidydrat), 72878-03-6 (tetrahydrat)
ChemSpider 8329549
ECHA InfoCard 100.030.529
Numer EC 233-596-8
PubChem 10154041
Symbol UNII 7078964UQP
Masa molowa 120.17 g/mol
Temperatura topnienia 600 °C
Rozpuszczalność w wodzie 4.3 mg/100 mL (18 °C)

Siarczyn wapnia E226 – zastosowanie, wpływ na zdrowie

E226 wykorzystywany jest w wielu gałęziach przemysłu. Znajdziemy go chociażby płytach gipsowo-kartonowych czy też podczas produkcji papieru, gdzie wykorzystywany jest w procesie usuwania celulozy z włókien drewna (rozpuszcza ligninę, która wiąże cząsteczki celulozy). Siarczyn wapnia to także syntetyczny konserwant – regulator kwasowości. Hamuje rozwój bakterii w jedzeniu i ma działanie wybielające (znajdziemy go np. w białym cukrze). Dodatkowo z uwagi na zawartość wapnia, konserwant ten działa wiążąco (zagęszcza konsystencję np. warzyw w puszcze). Znajdziemy go w takich produktach żywnościowych jak:

  • soki owocowe;
  • cukier;
  • jabłecznik;
  • piwa;
  • wina;
  • cydr;
  • konserwy warzywne i owocowe.

Siarczyn wapnia uznawany jest za konserwant bezpieczny dla naszego zdrowia. Po spożyciu metabolizowany jest przez wątrobę i wydalany wraz z moczem. Powinny go jednak unikać osoby uczulone na naturalne siarczyny. Dopuszczalna dzienna dawka spożycia tego konserwantu wynosi 0,7 mg/kg masy ciała.


Sprawdź również:

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.