W trosce o środowisko naturalne, nowy projekt Ministerstwa Klimatu i Środowiska zakłada wycofanie wielu znanych produktów, które nie nadają się do recyklingu – produkty wykonane z tworzyw oksydegradowalnych. Z użytku mają zniknąć m.in. plastikowe słomki i mieszadełka. Projekt zakłada również wprowadzenie dodatkowych opłat za stosowanie opakowań jednorazowego użytku. Co jeszcze ulegnie zmianie? Przedstawiamy najważniejsze informacje.
Plastikowe słomki wycofane z obrotu od 3 lipca
Rządowe Centrum Legislacji poinformowało w czwartek na swojej witrynie o projekcie nowelizacji ustawy, która dotyczy m.in. opłat produktowych i gospodarowania niektórymi odpadami. Na jej mocy zostaną wcielone przepisy unijnej dyrektywy z czerwca 2019 roku, które dotyczyły ochrony środowiska przed wpływem niektórych produktów wykonanych z tworzywa sztucznego. W myśl tej nowelizacji, od 3 lipca 2021 roku mają zniknąć z obrotu takie wyroby jak:
- plastikowe mieszadełka do napojów;
- plastikowe talerzyki oraz sztućce;
- patyczki higieniczne;
- słomki do napojów;
- patyczki do baloników;
- pojemniki i kubki na napoje wykonane z polistyrenu ekspandowanego;
- wszystkie pozostałe produkty, wykonane z tworzyw oksydegradowalnych.
Ponadto wszyscy producenci, którzy zdecydowali się na wypuszczenie do obrotu produktów jednorazowych, objęci zostaną rozszerzoną odpowiedzialnością producentów (ROP). Niestety wiąże się z tym konieczność dodatkowych wydatków przez te firmy, m.in. na potrzeby kampanii edukacyjnych. Mówiąc o konkretach, stawka za wprowadzenie do obiegu jednej sztuki produktu jednorazowego wynosić będzie 0,05 zł.
Nawet 1 zł opłaty za opakowanie jednorazowe!
Nowa opłata produktowa dosyć mocno uderzy w kieszenie przedsiębiorców. Za wprowadzenie jednej sztuki opakowania jednorazowego, dodatkowa opłata może wynosić nawet 1 zł. Tym samym wzrośnie łączny koszt takiego opakowania, która składać się będzie z właściwej ceny produktu oraz rzeczonej opłaty produktowej. Czemu ma służyć takie działanie? Przede wszystkim ma wydźwięk zniechęcający do zakupu opakowań jednorazowych przez docelowych klientów. Ważną informacją jest natomiast jeszcze jeden fakt, a mianowicie to, że punkty i lokale gastronomiczne oferujące klientom opakowania jednorazowe, będą musiały zapewnić im inną (ekologiczną) alternatywę, czyli naczynia/kubki wykonane z tworzywa innego niż plastik.

Krzysztof Kamzol
Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.