Wodorosiarczyn wapnia E227

Wodorosiarczyn wapnia (E227) – właściwości, szkodliwość

Produkcja

Zastosowanie konserwantów w żywności jest w wielu przypadkach nieuniknione. Czy podobnie sytuacja wygląda w przypadku wodorosiarczynu wapnia? Ten mało popularny konserwant znajdziemy m.in. piwie, suszonych owocach oraz wyrobach winiarskich. Sprawdźmy, jakie są jego właściwości oraz czy wodorosiarczyn wapnia  jest szkodliwy dla naszego zdrowia.

Wodorosiarczyn wapnia E227 – właściwości

Związek ten to inaczej wodorosól wapniowa kwasu siarkawego, przybiera postać krystalicznego ciała stałego. Jest to nieorganiczny związek chemiczny, wykorzystywany m.in. w formie przeciwutleniacza i konserwantu w produktach żywnościowych. Ponadto stosuje się go w procesie produkcji pulpy (rozpuszcza się w nim ligninę) oraz jako środek zwiększający klarowność różnego rodzaju napojów.

Dzięki swoim właściwościom, a w zasadzie wysokiej zawartości wapnia, wodorosiarczyn wapnia wykorzystywany jest przy produkcji warzyw w puszkach i odgrywa tam rolę wypełniacza. Roztwór wodorosiarczynu wapnia przybiera barwę lekko żółtawą i przyspiesza proces korozji w przypadku kontaktu z metalami. Jest związkiem silnie redukującym i niepalnym, ale pod wpływem ciepła może rozkładać się na związki toksyczne. Pojemniki z wodorosiarczynem wapnia mogą eksplodować w przypadku długotrwałego podgrzewania. W połączeniu z utleniaczami wytwarza spore ilości ciepła, a gazy powstałe w wyniku tej reakcji są łatwopalne.

Wzór sumaryczny Ca(HSO3)2
Masa molowa 202,22 g/mol
Numer CAS 13780-03-5
Pubchem 26268
Nazwa IUPAC Calcium hydrogen sulfite
ChemSpider 24475
ECHA InfoCard 100.034.007
Numer RTECS EV9294500
Numer UNII SNM7K02JP2
Baza CompTox Dashboard (EPA) DTXSID50889620
Temperatura topnienia 203 °C

Wodorosiarczyn wapnia – wpływ na zdrowie

Konserwant ten w przypadku większości osób pozostaje nieszkodliwy. Jest metabolizowany w wątrobie i rozkładany do nieszkodliwych siarczanów, które wydalane są z moczem. Wodorosiarczynu wapnia powinny unikać natomiast osoby z nietolerancją na produkty zawierające naturalne siarczyny. Dotyczy to również pozostałych konserwantów z przedziału E221 – 228.

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Grafik 3D, fotograf, podróżnik. Miłośnik pisania wierszy, opowieści, artykułów publicystycznych. Pasjonat astronomii i wycieczek górskich. Ponad 10 lat doświadczenia w działaniach marketingowych.

1 komentarz
Najstarsze
Najnowsze
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze