Zastosowanie konserwantów w żywności jest w wielu przypadkach nieuniknione. Czy podobnie sytuacja wygląda w przypadku wodorosiarczynu wapnia? Ten mało popularny konserwant znajdziemy m.in. piwie, suszonych owocach oraz wyrobach winiarskich. Sprawdźmy, jakie są jego właściwości oraz czy wodorosiarczyn wapnia jest szkodliwy dla naszego zdrowia.
Wodorosiarczyn wapnia E227 – właściwości
Związek ten to inaczej wodorosól wapniowa kwasu siarkawego, przybiera postać krystalicznego ciała stałego. Jest to nieorganiczny związek chemiczny, wykorzystywany m.in. w formie przeciwutleniacza i konserwantu w produktach żywnościowych. Ponadto stosuje się go w procesie produkcji pulpy (rozpuszcza się w nim ligninę) oraz jako środek zwiększający klarowność różnego rodzaju napojów.
Dzięki swoim właściwościom, a w zasadzie wysokiej zawartości wapnia, wodorosiarczyn wapnia wykorzystywany jest przy produkcji warzyw w puszkach i odgrywa tam rolę wypełniacza. Roztwór wodorosiarczynu wapnia przybiera barwę lekko żółtawą i przyspiesza proces korozji w przypadku kontaktu z metalami. Jest związkiem silnie redukującym i niepalnym, ale pod wpływem ciepła może rozkładać się na związki toksyczne. Pojemniki z wodorosiarczynem wapnia mogą eksplodować w przypadku długotrwałego podgrzewania. W połączeniu z utleniaczami wytwarza spore ilości ciepła, a gazy powstałe w wyniku tej reakcji są łatwopalne.
Wzór sumaryczny | Ca(HSO3)2 |
Masa molowa | 202,22 g/mol |
Numer CAS | 13780-03-5 |
Pubchem | 26268 |
Nazwa IUPAC | Calcium hydrogen sulfite |
ChemSpider | 24475 |
ECHA InfoCard | 100.034.007 |
Numer RTECS | EV9294500 |
Numer UNII | SNM7K02JP2 |
Baza CompTox Dashboard (EPA) | DTXSID50889620 |
Temperatura topnienia | 203 °C |
Wodorosiarczyn wapnia – wpływ na zdrowie
Konserwant ten w przypadku większości osób pozostaje nieszkodliwy. Jest metabolizowany w wątrobie i rozkładany do nieszkodliwych siarczanów, które wydalane są z moczem. Wodorosiarczynu wapnia powinny unikać natomiast osoby z nietolerancją na produkty zawierające naturalne siarczyny. Dotyczy to również pozostałych konserwantów z przedziału E221 – 228.
Sprawdź również:
- czym jest eozyna
- jakie zastosowanie ma woda destylowana
- czym jest kwas solny i kwas azotowy
- jakie są rodzaje kawy i rodzaje miodu