Kwas fumarowy (E297) – właściwości, zastosowanie, informacje

kwas fumarowy e297

Kwas fumarowy ma bardzo szerokie zastosowanie – nie tylko w przemyśle spożywczym. To raczej rzadko spotykamy konserwant o symbolu E297, jednak posiada bardzo pożyteczne właściwości. Dowiedz się, w jakich produktach znajdziesz kwas fumarowy oraz czy jego spożycie jest bezpieczne dla naszego zdrowia.

Kwas fumarowy E297 – właściwości, pozyskiwanie

Kwas fumarowy to organiczny związek chemiczny (inaczej kwas trans-butenodiowy, fumaran), który należy do grupy nienasyconych alifatycznych kwasów dikarboksylowych. Substancja ta jest produktem ubocznym metabolizmu węglowodanów. Przybiera postać białych kryształków i jest trudno rozpuszczalny w wodzie.

Ciekawostką może być fakt, że kwas fumarowy został otrzymany już w 1817 roku przez dwóch naukowców – Braconneta i Vauquelina. Dokonali tego poprzez pirolizę (suchą destylację) kwasu jabłkowego. Ponadto konserwant ten wyizolowano w 1833 roku przez Wincklera z rośliny nazwaną dymnicą pospolitą (Fumaria officinalis). Właśnie od tej łacińskiej nazwy wzięła się nazwa tytułowego kwasu.

Kwas fumarowy pozyskiwany jest na skalę przemysłową na drodze syntezy chemicznej z bezwodnika kwasu maleinowego, który wytwarzany jest z kolei z butanu. Drugim sposobem wytwarzania jest wykorzystanie fermentacji cukrów przy pomocy grzybów. Kolejną ciekawostką jest to, że kwas fumarowy występuje w organizmach żywych jako fumaran (postać zjonizowana kwasu) i bierze udział w reakcjach utleniania.

Wzór sumaryczny C4H4O4
Gęstość 1,635 g/cm³
Temperatura topnienia 298–300 °C
Temperatura samozapłonu 375 °C
Kwasowość pK1 = 3,03, pK2 = 4,44
Masa molowa 116,07 g/mol
Rozpuszczalność w wodzie 4.9 g/L w temp. 20 °C
Numer CAS 110-17-8
Numer PubChem 723
Numer ChEBI 18012
Numer ChEMBL 503160
ChemSpider 10197150
ECHA InfoCard 100.003.404
Numer EC 203-743-0
PubChem 444972
Numer RTECS LS9625000
Symbol UNII 88XHZ13131

Zastosowanie kwasu fumarowego E297

Fumaran wykorzystywany jest w wielu dziedzinach życia, głównie w przemyśle ogólnym i spożywczym. Znajdziemy go w środkach leczniczych na łuszczycę, a także w paszach dla zwierząt. W produkcji żywności wykorzystywany jest jako regulator kwasowości, konserwant i przeciwutleniacz (już od roku 1946). Jest powszechnie dopuszczony do obrotu na terenie Unii Europejskiej, USA, Australii i Nowel Zelandii. Został jednak zakazany w Kanadzie. Fumaran znajdziemy w bardzo wielu produktach spożywczych, zaliczyć do nich można:

  • proszek do pieczenia;
  • wyroby cukiernicze i  ciastkarskie – w tym polewy;
  • herbaty i napoje w proszku;
  • desery na bazie galaretki;
  • guma do żucia;
  • desery mleczne.

Dodanie kwasu fumarowego do wyrobów spożywczych sztucznie wydłuża ich okres przydatności do spożycia.

Szkodliwość, wpływ na zdrowie kwasu fumarowego

Kwas fumarowy jest bezpieczny dla zdrowia, jednak ustala się jego górną dawkę dziennego spożycia na poziomie 6 mg/kg masy ciała. Pozostaje na tyle nieszkodliwy, że został dopuszczony w formie dodatku w produktach przeznaczonych dla małych dzieci.


Sprawdź również:

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.