Denaturat i jego zastosowanie oraz właściwości były doskonale znane starszym pokoleniom. Niegdyś wykorzystywano go jako rozpałka do pieca i do stawiania baniek. Obecnie coraz rzadziej widujemy ten płyn na sklepowych półkach, choć dostęp do niego pozostaje nieograniczony.
Z tego też powodu, w niektórych kręgach praktykuje się spożywanie denaturatu, jako alternatywę dla droższego alkoholu. Fani tego niebieskiego trunku (pomimo jego silnie trujących właściwości) doceniają jego wysoką moc i wysokie stężenie substancji odurzających. Ile procent ma denaturat i czy picie denaturatu szkodzi? Koniecznie sprawdź nasz dzisiejszy artykuł!
Czym jest denaturat?
Denaturat to inaczej spirytus skażony (pot. dykta). Jest to handlowa nazwa alkoholu etylowego, wzbogaconego o substancje skażające. Dzięki specjalnym dodatkom, takim jak benzoesan denatonium, metanol, metyloetyloketon, olej rycynowy czy pochodne pirydyny, denaturat w teorii staje się niezdatny do spożycia.
Poprzez zastosowanie dodatków skażających, zmienia się wygląd, zapach i smak alkoholu etylowego, przez to produkt ten sprzedaje się jako środek gospodarczy. Dzięki temu denaturat dostępny jest po niższej cenie niż inny alkohol (nie jest objęty akcyzą) i można kupić w większości sklepów z chemią gospodarczą. Dodatkowo denaturat barwiony jest na intensywne kolory, najczęściej fioletowy, różowy lub czerwony.
Obecnie za 1 litr denaturatu trzeba zapłacić 17-20 zł.
Do czego stosuje się denaturat?
Denaturat wykorzystywany jest jako:
- rozpałka w płynie (np. do grilla);
- paliwo w turystycznych kuchenkach, tzw. kocherach;
- rozpuszczalnik do lutowania czy rozcieńczania farb;
- środek myjący i odkażający;
- dodatek do paliw ciekłych i chemii budowlanej (zapraw, płynów do gruntowania);
- środek służący do stawiania baniek (pociera się nim wnętrze bańki, podpala, a bańkę stawia na skórze).
Jako ciekawostkę można dodać, że omawiany płyn wykazuje właściwości grzybobójcze.
Ile procent ma denaturat?
Zatruty denaturat zawiera przeważnie ok. 92-95% alkoholu etylowego. Niestety z uwagi na jego przeznaczenie gospodarcze i obecność szkodliwych dodatków skażających, jego spożycie jest stanowczo odradzane.
Czy picie denaturatu szkodzi?
Spożywanie denaturatu jest wysoce szkodliwe dla zdrowia. Zawarty w nim alkohol metylowy jest silną trucizną. Spożycie już ok. 8 gramów metanolu może spowodować ślepotę, a 12 gramów może doprowadzić do śmierci.
Pomimo, że obecnie stosuje się ograniczone stężenie metanolu w denaturacie (max. 3%), to nadal pozostaje on środkiem wysoce trującym i niebezpiecznym dla zdrowia.
Uwaga! Z uwagi na obecność substancji skażających, denaturat ma gorzki i bardzo ostry smak. Może również wywoływać poparzenia na skórze i w jamie ustnej. Oprócz tego metanol swoim smakiem i zapachem jest bardzo zbliżony do alkoholu etylowego. Z tego powodu bardzo ciężko odróżnić od siebie oba te alkohole.
Jakie są objawy zatrucia denaturatem?
Głównym czynnikiem powodującym objawy zatrucia po spożyciu denaturatu jest metanol. Do objawów zatrucia denaturatem zaliczają się:
- zawroty głowy;
- przyspieszony oddech;
- zaburzenia rytmu pracy serca;
- zaburzenia wzroku;
- drgawki;
- śpiączka;
- niewydolność i zapalenie trzustki.
W dłuższej perspektywie, spożywanie etanolu prowadzi do choroby alkoholowej i związanych z nią przypadłości, takich jak marskość wątroby, odwodnienie i różnego rodzaju zaburzenia psychiczne.
Sprawdź również:
- jak rozrobić spirytus
- czym jest szare mydło
- do czego służy jodek potasu
- jakie zastosowanie ma woda destylowana