Kwas szczawiowy – wzór, zastosowanie, właściwości

Kwas szczawiowy – wzór, zastosowanie, właściwości

Kwas szczawiowy (etanodiowy, ang. oxalic acid) nie jest szczególnie popularnym kwasem, aczkolwiek doczekał się ciekawego zastosowania w wielu dziedzinach przemysłu – w tym elektrotechnice i pszczelarstwie. W dzisiejszym artykule omówimy właściwości kwasu szczawiowego, jego zastosowanie, metody pozyskiwania i wpływ na zdrowie.

Czym jest kwas szczawiowy (etanodiowy)?

Pod pojęciem kwasu szczawiowego kryje się najprostszy kwas dikarboksylowy, który jest związkiem organicznym. W formie dyhydratu przyjmuje postać drobnych, białych kryształków. Wzór sumaryczny kwasu szczawiowego to H2C2O4. Nazwa tego związku wiele mówi o jego występowaniu, ponieważ można znaleźć go m.in. w szczawiu i rabarbarze. Jest stosowany w wielu gałęziach przemysłu, w tym dodawany do wielu produktów żywnościowych.

Właściwości kwasu szczawiowego

Kwas szczawiowy bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i w rozpuszczalnikach pochodzenia organicznego (etanol, eter dietylowy). Z roztworu wodnego krystalizuje w postaci dihydratu. Sole i estry kwasy szczawiowego to szczawiany, które w większości przypadków nie są już rozpuszczalne w wodzie (dotyczy soli). Podczas ogrzewania kwas szczawiowy ulega dekarboksylacji i rozkłada się do kwasu mrówkowego i dwutlenku węgla. Ponadto posiada właściwości redukujące i chelatujące.

Wzór sumaryczny H2C2O4
Masa molowa 90,03 g/mol
Gęstość 1,900 g/cm³ (bezwodny, w temp. 17 °C)
Rozpuszczalność w wodzie 95,2 g/kg (w temp. 20 °C)
Temperatura topnienia 101,5 °C (dihydrat)
Temperatura sublimacji 157 °C (bezwodny)
Temperatura rozkładu 189,5 °C (bezwodny)

Występowanie kwasu szczawiowego

Kwas szczawiowy jest obecny w wielu popularnych roślinach, takich jak:

  • szczaw,
  • szpinak,
  • soja,
  • rabarbar,
  • kakao,
  • czekolada.

Niewielkie ilości kwasu szczawiowego można znaleźć również w mocnej kawie i herbacie.

Produkcja kwasu szczawiowego

Kwas szczawiowy można pozyskać na wiele różnych sposobów. Najczęściej stosuje się takie metody jak:

  • Ogrzewanie mrówczanu sodu – mrówczan sodu ogrzany do temperatury ok. 400 °C, rozkłada się do szczawianu sodu. Następnie poprzez działanie kwasu siarkowego można pozyskać z tego czysty kwas szczawiowy.
  • Przepuszczenie dwutlenku węgla nad metalicznym sodem lub potasem w temperaturze 360 °C.
  • Utlenienie glikolu etylowego lub innych związków organicznych kwasem azotowym.
  • Reakcja acetylenu z nadmanganianem potasu.

Co roku na całym świecie wytwarza się ok. 140 tys. ton kwasu szczawiowego i jego estrów.

Zastosowanie kwasu szczawiowego

W przemyśle ogólnym:

  • Usuwanie rdzy;
  • Elektrolityczne oksydowanie glinu;
  • Do produkcji proszków do czyszczenia urządzeń sanitarnych;
  • Farbowanie odzieży (przemysł tekstylny);
  • Usuwanie przebarwień;
  • Wybielanie drewna, skór i innych materiałów;
  • Polerowanie powierzchni metalowych.

W przemyśle spożywczym:

  • Zapobiega enzymatycznemu brązowieniu warzyw i owoców;
  • Opóźnia procesy starzenia się owoców.

Kwas szczawiowy przeciw warrozie

Kwas szczawiowy jest często stosowany do zwalczania roztoczy Varroa destructor, które rozwijają się na czerwiach i dorosłych osobnikach pszczół miodnych, powodując warrozę. Wtedy przygotowuje się roztwór składający się z 400 g ciepłej wody, 400 g cukru i 30 g kwasu szczawiowego.

Wpływ kwasu szczawiowego na zdrowie

Osoby, które nie mają problemów ze swoich zdrowiem, nie muszą ograniczać przyjmowania kwasu szczawiowego dostarczanego z pożywienia. Warto jednak znać pewne ograniczenia i ryzyko związane z nadmiernym przyjmowaniem kwasu szczawiowego.

Przede wszystkim kwas szczawiowy ogranicza wchłanianie wapnia i magnezu. A jak wiadomo są to dosyć ważne składniki mineralne dla naszego organizmu. Nadmierne spożycie produktów bogatych w kwas szczawiowy może z biegiem czasu prowadzić do wytrącania się szczawianów wapnia w formie stałych kryształów, osłabienia układu immunologicznego, a nawet problemów z układem moczowym – kamica nerkowa. Starsze osoby mogą doświadczyć artretyzmu (tzw. dna moczanowa), czyli formy zapalenia stawów, która niestety jest chorobą nieuleczalną.

Spożycie szczawianów powinny ograniczyć osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby, tarczycy lub trzustki.

Bezpieczna dzienna dawka szczawianów

Dopuszczalne dzienne spożycie szczawianów dla osoby dorosłej szacuje się na poziomie 250 mg/dobę. Warto przy tym zaznaczyć, że odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza ok. 100–150 mg szczawianów w ciągu doby, a więc przyjęty zakres pozwala cieszyć się smakiem i walorami odżywczymi wielu produktów, bez negatywnych skutków dla naszego zdrowia.

Niemniej warto przypomnieć, że osoby zmagające się z niektórymi jednostkami chorobowymi, powinny znacznie ograniczyć spożycie wspomnianych produktów bogatych w szczawiany. Dotyczy to w szczególności osób ze skłonnościami do kamicy nerkowej, które powinny zdecydowanie ograniczyć m.in. spożycie mocnej herbaty czy kawy.

Jak walczyć z nadmiarem szczawianów w diecie?

Istnieje kilka sposobów, aby cieszyć się smakiem i walorami odżywczymi produktów bogatych w szczawiany, a jednocześnie chronić się przed negatywnymi skutkami oddziaływania kwasu szczawiowego na nasz organizm. Przede wszystkim należy zadbać o nawodnienie i przyjmować 2–2,5 litra wody dziennie. Ponadto dietę warto wzbogacić o dodatkowe źródła łatwo przyswajalnego wapnia.

Gdzie kupić i ile kosztuje kwas szczawiowy?

Opakowania z kwasem szczawiowym o rożnej wielkości i pojemności można swobodnie kupować przez internet. Za 1 kg kwasu szczawiowego trzeba zapłacić ok. 20 zł.


Zobacz również: Czym są oparzenia chemiczne?

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.