Kuchnia bez piekarnika jest niefunkcjonalna. Nie można przygotowywać w niej wielu smacznych potraw, mięs i ciast. Piekarnik poszerza kulinarne horyzonty i sprawia, że jadłospis jest bardziej urozmaicony. Największą popularnością cieszą się piekarniki elektryczne, które można podłączyć w dowolnym budynku bez instalacji gazowej. Który piekarnik elektryczny warto wziąć pod uwagę podczas urządzania nowoczesnej kuchni?
1. Piekarniki elektryczne do zabudowy
2. Jakie funkcje powinien mieć piekarnik elektryczny?
3. Czyszczenie piekarnika bez wysiłku
4. Jakie wyposażenie wnętrza piekarnika sprawdza się najlepiej?
Najpopularniejszy rodzaj piekarnika to piekarnik elektryczny, który można zamontować niemalże w każdym budynku. Wystarczy podłączyć go do dowolnego gniazdka, by upiec ulubione ciasto lub pieczeń na niedzielny obiad. Można przygotować w nim wiele różnych potraw, co sprawia, że służy do przyrządzania posiłków na każdą porę dnia. W piekarniku elektrycznym można przyrządzić doskonałe muffiny jajeczne na śniadanie, mięso z kurczaka na obiad, ciasto na podwieczorek oraz ziemniaczaną zapiekankę z warzywami na kolację. Jeśli chcesz jadać smacznie na co dzień, sprawdź, na jaki piekarnik zwrócić uwagę.
Piekarniki elektryczne do zabudowy
W ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszą się piekarniki elektryczne do zabudowy. Można umieścić je w wysokim słupku, by komora pieczenia znajdowała się na optymalnej wysokości. Otwieranie drzwiczek nie wymaga wtedy schylania i nie powoduje dyskomfortu. Z piekarnika w zabudowie wygodnie korzysta się nawet seniorom. Piekące się potrawy lub ciasta znajdują się na wysokości wzroku, dlatego nie trzeba schylać się, by sprawdzić stopień zrumienienia ciasta lub wypieczenia mięsa. Przeszklone drzwi piekarnika ułatwiają pieczenie.
W przypadku piekarników Electrolux do zabudowy nie trzeba martwić się o wymiary sprzętu AGD. Rozmiar urządzenia idealnie pasuje do standardowych szafek większości producentów. Nie trzeba zamawiać ich na wymiar, dlatego wykonanie zabudowy kuchennej nie generuje dodatkowych kosztów. Sprzęt pasuje również pod płytę grzewczą, dlatego można umieścić go poza słupkiem w dolnej szafce, jeśli zachodzi taka konieczność. Pojemność piekarnika do zabudowy jest taka sama jak w przypadku modeli wolnostojących.
Jakie funkcje powinien mieć piekarnik elektryczny?
W nowoczesnych piekarnikach elektrycznych warto zwrócić uwagę na funkcje takie jak chowane pokrętła. Dzięki nim ogranicza się brudzenie sprzętu i jednocześnie zapobiega przypadkowej zmianie ustawień temperatury lub programu pieczenia. Sterowanie urządzeniem wymaga wysunięcia pokręteł, a następnie ich schowania po zakończeniu programowania. Dobrym wyborem jest piekarnik wyposażony w termoobieg. Termoobieg zapewnia jednakową temperaturę w całej komorze, dlatego potrawy wypiekają się równomiernie. Grill jest z kolei przydatny do pieczenia kurczaka lub kiełbas z rożna, a rozmrażanie skraca czas przyrządzania dań na bazie produktów mrożonych. Funkcja suszenie przydaje się osobom, które mają własne warzywa lub owoce i chcą przedłużyć ich trwałość. Dodatkowo można używać jej do wypiekania bezy.
Wybierając piekarnik, warto zwrócić uwagę nie tylko na funkcje. Równie ważna jest klasa energetyczna. To od niej zależy, ile prądu pobiera urządzenie i jakie koszty generuje pieczenie. Im wyższa klasa energetyczna, tym lepiej. Nowoczesne piekarniki do zabudowy przeciętnie pobierają prąd o wartości kilkudziesięciu groszy w czasie godziny pracy. Dzięki temu na ich używanie może pozwolić sobie większość osób.
Czyszczenie piekarnika bez wysiłku
Zanieczyszczenia piekarnika podczas pieczenia spalają się i powodują dymienie oraz nieprzyjemny zapach. Ich czyszczenie powinno być jak najprostsze, dlatego do nowoczesnej zabudowy kuchennej warto wybierać urządzenia z funkcją czyszczenia katalicznego, parą lub pyrolizą. Dzięki temu piekarniki Electrolux zawsze są gotowe do użycia bez zbędnego wysiłku. Przypalenia i tłuszcz wypalają się w pełni, co sprawia, że piekarnik wymaga dokładniejszego mycia komory jedynie kilka razy w roku. Wystarczy przetrzeć go wilgotną ściereczką lub delikatnym detergentem, a będzie lśnił jak nowy.
Praktycznym rozwiązaniem są piekarniki z drzwiami, które można zdjąć i łatwo rozkręcić w celu umycia szyb. Pomiędzy wewnętrznym a zewnętrznym szkłem często gromadzi się tłusty osad o brązowym lub żółtym kolorze. Po zdjęciu drzwiczek można usunąć zanieczyszczenia również z gumowych uszczelek.
Jakie wyposażenie wnętrza piekarnika sprawdza się najlepiej?
W piekarnikach pod zabudowę dobrze sprawdzają się prowadnice teleskopowe. Aby wyjąć gorące danie lub ciasto, nie trzeba wkładać rąk do piekarnika. Wystarczy wysunąć je poza komorę, by bezpiecznie sięgnąć po rozgrzaną formę. Sprzęty z termoobiegiem i grillem warto wybierać wraz z rożnem. Rożen umożliwia dokładne pieczenie mięs i kiełbas z każdej strony i równomierne zarumienienie skórki. Ciekawe są również sprzęty z mikrofalą. Piekarnik łączący funkcje klasycznego piekarnika i kuchenki mikrofalowej pozwala zaoszczędzić miejsce w małej kuchni.