Przyjemne doświadczenia gości zaczynają się już od wejścia do lokalu. Piękny aromat unoszący się w kawiarni w połączeniu ze starannie zaaranżowaną przestrzenią, w tym umiejętnie wyeksponowanym ekspresem, to dobry początek na drodze do sukcesu. Zadbaj jeszcze o wysokiej jakości ziarna oraz doświadczonego baristę, a z pewnością zdobędziesz serca klientów!
Podsumowanie:
- Kawa jest sercem każdej kawiarni. Z troski o doświadczenia gości i tym samym renomę oraz sukces lokalu warto wybrać wysokiej jakości ziarna.
- Aktualnie w sprzedaży dostępnych jest wiele różnych ziaren kawy. To przede wszystkim dwa gatunki: Robusta i Arabika, które jednak w zależności od miejsca pochodzenia, sposobu uprawy i palenia przekładają się na różne smaki i aromaty.
- Najlepsza kawa do kawiarni to taka, która pasuje przede wszystkim do wizji lokalu (wyspecjalizowany czy raczej „dla każdego”). Za nią idzie bowiem rozmiar budżetu przeznaczonego na zakup kawy oraz rodzaj ekspresu, będącego głównym narzędziem pracy.
Jakie ziarna kawy do kawiarni wybrać?
To zależy od Twojej wizji lokalu i potrzeb oraz oczekiwań gości, do których chcesz dotrzeć. Oczywiście dobra kawiarnia posiada w swojej ofercie co najmniej kilka różnych ziaren, przekładających się na napój o innym smaku i aromacie. W kawiarnianym wyposażeniu warto zarezerwować miejsce dla 100% Arabiki.
Rodzaj ekspresu ma znaczenie
Na rynku kawowym dominują ekspresy automatyczne i kolbowe. Pierwszy typ charakteryzuje się szybkim działaniem i łatwą obsługą. Ekspresy automatyczne możemy spotkać nie tylko w biurach, ale także w tego typu lokalach gastronomicznych, gdzie kawa podawana jest głównie na wynos lub jest dodatkiem w menu. Z kolei ekspres kolbowy, który jest zdecydowanie bardziej skomplikowany w obsłudze i wymaga większych umiejętności, to z pewnością must-have każdej szanującej się kawiarni. To właśnie ten rodzaj ekspresu pozwoli bariście na przygotowanie wysokiej jakości napoju kawowego, zdolnego spełnić oczekiwania największych smakoszy.
Rodzaj posiadanego ekspresu do kawy też ma znaczenie w kontekście wyboru kawy do kawiarni. Nie ma bowiem sensu inwestować w najdroższe ziarna, jeśli wykorzystujesz automatyczny ekspres, który i tak nie wyeksponuje smakowych zalet takiego surowca. Jeśli zależy Ci na tym, aby w Twojej kawiarni klienci mogli wypić espresso czy cappuccino, zachwycając się aromatem i wachlarzem smakowym świeżo zmielonych i zaparzonych ziaren kawy, z pewnością pomyśl o ekspresie kolbowym.