Jak stworzyć projekt etykiety dla lodów rzemieślniczych?

Jak stworzyć projekt etykiety dla lodów rzemieślniczych?

Różności

Jeśli produkujesz i sprzedajesz jakiekolwiek produkty spożywcze, jesteś zobowiązany do etykietowania opakowań. Dotyczy to również lodów rzemieślniczych i pojemników do lodów, z których korzystasz. Jak zaprojektować etykietę? Co musi się na niej znaleźć? Sprawdź nasz poradnik!

Niezbędne informacje na etykiecie

Wiele osób sprzedających produkty rzemieślnicze nie zdaje sobie sprawy z obowiązku zamieszczania niektórych informacji na opakowaniu. Natomiast etykiety i zawarcie na nich pewnych informacji to konieczność. Do najważniejszych danych, które powinny zawierać pojemniki do lodów, należą:

  • wykaz składników,
  • wskazanie alergenów,
  • datę ważności,
  • wartość odżywczą.

Składniki lodów

Niektórzy producenci wzbraniają się przed ujawnianiem składników. Nie może to dziwić, w końcu każda receptura jest wyjątkowa. Warto zatem zaznaczyć, że nie trzeba wypisywać proporcji składników, ani też ich marek. Na opakowaniu należy wymienić jedynie składniki określone w przepisach. Tym samym można być spokojnym o bezpieczeństwo swojej receptury.

Alergeny obecne w produkcie

Od 2014 roku obowiązuje nakaz informowania o alergenach obecnych w produktach pokarmowych. Zatem jesteś zobowiązany umieścić na opakowaniu lodów rzemieślniczych wykaz składników, które mogą powodować reakcje alergiczne. Pamiętaj, aby je wyróżnić, na przykład poprzez pochyłą czcionkę lub pogrubienie.

Badanie na przechowalnictwo

Umieszczenie na etykiecie daty ważności to jedna z najtrudniejszych i najbardziej kosztownych kwestii. Aby poznać datę ważności, produkt należy poddać badaniu na przechowalnictwo. Wykonuje się to w laboratorium, które pobiera stosowną, zwykle niemałą opłatę. Pamiętaj jednak, że poddanie lodów badaniu to Twój obowiązek. Na etykietach pojemników do lodów nie może zabraknąć daty ważności, nawet jeśli sprzedajesz lody tylko w swoim punkcie.

Wartość odżywcza lodów rzemieślniczych

Od 2016 roku producent produktów spożywczych ma obowiązek informować konsumentów o wartości odżywczej. Informacje te muszą się znaleźć na etykietach. Należy dokonać przeliczenia wartości odżywczej na 100 g lub 100 ml produktu. Pamiętaj, że liczy się każdy składnik – również ten, który wykorzystujesz w nieznacznej ilości, jedynie jako ozdobę (np. orzeszki czy posypka czekoladowa).

Zadbaj o jakość etykiety

Przygotowanie etykiety to obowiązek prawny, a ich zawartość jest określona przez konkretne przepisy. Pamiętaj jednak, że pojemniki do lodów powinny posiadać etykiety również ze względów marketingowych. Estetyka opakowania ma duże znaczenie dla sukcesu produktu. Warto zatem przyłożyć się do stworzenia atrakcyjnego wizualnie projektu. Niezbędne jest dobranie odpowiednich barw i zaciekawienie konsumenta.

Ważna jest również metoda umieszczenia etykiety na opakowaniu. Obecnie najbardziej polecana jest technologia IML. Polega ona na łączeniu etykiety z opakowaniem już na etapie produkcji pojemnika. Dzięki temu otrzymuje się najwyższą możliwą do uzyskania jakość, a także bardzo dużą wytrzymałość etykiety.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze