Mięso oddzielone mechanicznie

Mięso oddzielone mechanicznie – co to jest?

Produkcja

Mięso oddzielone mechanicznie czyli w skrócie MOM to składnik wielu potraw, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Jego wytwarzanie nie jest skomplikowane, a koszty produkcji niewielkie. Stąd też producenci m.in. parówek, pasztetów, wędlin, konserw czy też dań gotowych bardzo chętnie stosują MOM jako główny składnik końcowego produktu. Czy jednak mięso oddzielone mechanicznie w jakiś sposób wpływa na nasze zdrowie? Czy niesie ze sobą jakiekolwiek wartości odżywcze? Zanim przejdziemy do tych konkretów, sprawdźmy najpierw czym tak w ogóle jest ten popularny składnik.

Mięso oddzielone mechanicznie – pozyskiwanie

Mięso mechanicznie odkostnione – bo właśnie tak w dawnej terminologii określano MOM – może być pozyskiwane na dwa sposoby: chemicznie oraz mechanicznie. Najczęściej wykorzystuje się tę drugą metodą, a konkretnie to tłoczenie uprzednio posiekanej masy mięsno-kostnej poprzez niewielkie sita, które zatrzymują fragmenty kości a przepuszczają mięso oraz tłuszcz. W tym celu stosuje się specjalne maszyny tzw. odkostniarki. Średni koszt tak uzyskanej mieszanki to ok. 2 zł za kilogram.

Jak można się więc domyśleć, proces pozyskiwania MOM jest szybki, efektywny, niedrogi, ale jednocześnie budzi zastrzeżenia jakościowe z uwagi na zawartość bardzo małych fragmentów kości w gotowej masie. Polska norma PN-92/A-86522 określa maksymalną ilość tych resztek na poziomie 0,5%. Również maksymalna ilość wody została ściśle usankcjonowana i nie może przekraczać 70% całej masy. Przepisy stanowią również o minimalnej zawartości białka w tym półprodukcie, która wynosi co najmniej 12%.

MOM – skład, właściwości

MOM to po prostu resztki mięsa, ścięgien oraz kości, które w sposób mechaniczny zostały odizolowane od większych fragmentów kostnych. Nietrudno więc wysunąć wnioski co do jakości tego rodzaju półproduktu. Mięso oddzielone mechanicznie w porównaniu do czystego mięsa, zawiera bardzo dużo tłuszczu. Swoim wyglądem przypomina bladoróżową masę o konsystencji budyniu. Niestety produkt ten bardzo szybko się psuje, co wymaga zastosowania różnych konserwantów (np. benzoesan sodu), przeciwutleniaczy oraz stabilizatorów. Wszystko po to, aby utrzymać świeżość produktu przez dłuższy czas oraz poprawić jego konsystencję.

MOM – wpływ na zdrowie

Sięgając po produkty zawierające jako główny skład rzeczony MOM, możemy być pewni, że ich spożycie nie wniesie żadnych wartości odżywczych. Pełnią one funkcję wypełniacza żołądka, które tymczasowo hamują uczucie głodu. Co gorsza, mięso to z racji wysokiej zawartości niezdrowego tłuszczu, małymi krokami przybliża nas do nadwagi oraz wzrostu złego cholesterolu. Nie zapominajmy, że produkty zawierające mięso oddzielone mechanicznie, to również nierzadko skarbnica wszelkich konserwantów i wypełniaczy, których spożycie nie pozostaje obojętne na nasze zdrowie. Warto też zaznaczyć, że stosowanie MOM jest zabronione w produktach dla małych dzieci. Spożycie mięsa oddzielonego mechanicznie powinny również ograniczyć osoby starsze oraz cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego lub wątroby.

Jeżeli więc jesteśmy w sytuacji kryzysowej, sporadyczne spożycie mięsa oddzielonego mechanicznie nie powinno wywołać odczuwalnych, negatywnych skutków w naszym organizmie. Stanowczo jednak należy wykluczyć produkty zawierające MOM ze stałego elementu naszej diety. Nie tylko z uwagi na występujące w nich konserwanty czy inne wypełniacze. Pamiętajmy, że ten rodzaj mięsa nie ma w sobie żadnych wartości odżywczych. Z pewnością nie doda nam sił, a jedynie zagwarantuje chwile uczucie sytości, które równie dobrze możemy zaspokoić suchą kromką chleba, jakimś owocem lub w sytuacji bardzo kryzysowej – zwykłą wodą.

Co jeszcze warto wiedzieć o MOM?

Przed zakupem przetworzonych produktów spożywczych, warto czytać ich etykiety. Jeżeli mięso oddzielone mechanicznie znajduje się na pierwszym miejscu w składzie, oznaczać to będzie, że czystego mięsa jest w nim mniej niż tego przetworzonego. Regulacje prawne nie określają limitu procentowego zawartości MOM w produktach spożywczych. Oznacza to, że mogą one składać się w większości nawet z tego półproduktu, co niestety nie będzie ani dobrze smakować, ani nie wniesie żadnych wartości odżywczych. Produkty spożywcze z wysoką zawartością MOM nie powinny być podawane dzieciom poniżej 5 roku życia.

źródło zdjęcia: pl.freepik.com

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl

Od 11 lat tworzy specjalistyczne treści o charakterze poradnikowym. Jego wiedza czerpana jest z wielojęzycznych kanałów informacyjnych oraz encyklopedii naukowych. Osobiście miłośnik górskich podróży i pasjonat działań marketingowych.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze