Miód to dobrze wszystkim znany słodki produkt spożywczy. Cechuje się wyjątkowymi właściwościami i może być wytwarzany w sposób sztuczny oraz jak ma to miejsce od wielu tysięcy lat – dzięki ciężkiej pracy owadów. A zatem jak powstaje miód i jakie ma właściwości? Już wszystko wyjaśniam.
Jak powstaje miód pszczeli?
Czy wiesz, że pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów, aby móc wytworzyć 1 kilogram miodu? Wiele osób nie docenia wysiłku tych owadów, a w końcu nie produkują miodu wyłącznie z uwagi na nasze potrzeby, ale przede wszystkim by przetrwać. Warto w tym miejscu dodać, że nie tylko pszczoły produkują miód, ale również chociażby czerwce lub mszyce (jest to miód spadziowy).
Jak powstaje miód pszczeli? Produkcja miodu pszczelego rozpoczyna się od przyniesienia do ula nektaru kwiatowego, który wcześniej przechowywany jest w wolu miodowym pszczoły (jedna pszczoła jest w stanie przynieść jednorazowo od 40 do 50 mg nektaru). Sacharoza, która zgromadzona jest w przewodzie pokarmowym pszczoły, pod wpływem rożnych enzymów i kwasów organicznych przekształca się we fruktozę oraz glukozę (tzw. cukier inwertowany). W ulu nektar ten rozlewany jest do plastrów, a zadaniem pozostałych pszczół jest utrzymanie wysokiej temperatury. Służy to odparowaniu wody i zagęszczeniu nektaru. Po kilku dniach zawartość wody w nektarze wynosi nie więcej niż 18%. Co ciekawe nadal do końca nie wiadomo jakie działania wpływają na przemianę nektaru w miód.
Kiedy zbiera się miód? Miód uznaje się za dojrzały i gotowy do zbioru, gdy 75% komórek plastra jest nim wypełnionych. Czynność ta nazywa się w skrócie miodobraniem.
Jak powstaje miód sztuczny (syntetyczny)?
Na wstępie trzeba zaznaczyć, że miód produkowany sztucznie nie zawiera w sobie unikatowych składników, które obecne są w miodach naturalnych. Stąd też nie posiada właściwości leczniczych czy też smakowych, utożsamianych z miodem naturalnym. Jak powstaje miód sztuczny? Miód sztuczny uzyskuje się poprzez rozkład cukrów złożonych sacharozy lub izoglukozy na cukry proste. Dzieje się to podczas podgrzewania w obecności słabych kwasów (katalizatorów). Na końcu dodawane są odpowiednie dodatki smakowe oraz barwniki. Metoda wytwarzania miodu syntetycznego nie zmieniła się aż od okresu I Wojny Światowej.
Właściwości miodu i jego wpływ na zdrowie
Naturalnie wytworzony miód jest bardzo zdrowym i odżywczym produktem, który w dodatku może przetrwać wiele dziesięcioleci i nadal nadawać się do spożycia. Czy miód jest kaloryczny? 100 g tego produktu to kaloryczność rzędu 320–330 kcal. W składzie miodu dominują cukry proste takie jak glukoza i fruktoza, które wchłaniane są bezpośrednio do krwi w przewodzie pokarmowym. Niektóre odmiany miodu wykazują właściwości bakteriostatyczne i mogą wspomagać np. gojenie się ran. Dzieje się tak z uwagi na zawartość toksycznego związku metyloglioksalu oraz nadtlenku wodoru.
Niestety wartości leczniczych miodu nie udało się jak dotąd potwierdzić, ale jest jeden wyjątek. Dowiedziono, że miód w pewnym zakresie wspomaga leczenie kaszlu. Nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 1 roku życia z uwagi na możliwą obecność przetrwalników pałeczek jadu kiełbasianego.
Sprawdź również, jakie są rodzaje miodu.