Technik żywienia i usług gastronomicznych – specyfika zawodu

Technik żywienia i usług gastronomicznych – specyfika zawodu

Wybór najlepszej ścieżki zawodowej stanowi dla młodych ludzi coraz to większy problem. Osoby, które uwielbiają spędzać czas w kuchni, a jednocześnie czują w sobie smykałkę do zarządzania, mogą spróbować swoich sił w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych. Własnie o charakterystyce tego kierunku opowiemy dzisiaj nieco więcej.

Opis zawodu

Technik żywienia i usług gastronomicznych to ostatnimi czasy bardzo popularny, atrakcyjny i rozwojowy kierunek nauczania ostatnich lat. Wynika to z faktu, że rynek gastronomiczny stale się rozrasta i największe powodzenie na sukces mają firmy, które potrafią doskonale zarządzać zarówno zasobami ludzkimi, ofertą gastronomiczną, jak i sposobami na pozyskanie i utrzymanie klientów.

Tym samym kierunek technika żywienia i usług gastronomicznych wydaje się być wysoce rozwojowy, satysfakcjonujący i stwarzać stabilne zatrudnienie, zarówno dla siebie, jak i pracowników.

Uczeń, który zdecyduje się na naukę w omawianym zawodzie, nabędzie szeroką wiedzę na temat zakładania i zarządzania różnymi jednostkami gastronomicznymi, układania menu, sporządzania atrakcyjnych potraw, postępowania zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia, a także prawidłowej obsługi klienta. Tym samym kierunek kształcenia w specjalności: technik żywienia i usług gastronomicznych – pozwala pewniej wkroczyć na rynek gastronomiczny, założyć własną działalność gospodarczą i prowadzić swój biznes zgodnie z biznesplanem.

Nabyta wiedza

Po ukończonej szkole, technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:

  • sporządzać rożne potrawy i napoje;
  • planować i oceniać ofertę gastronomiczną;
  • organizować rożnego rodzaju usługi gastronomiczne;
  • oceniać i tworzyć jadłospisy (menu codzienne, okolicznościowe, etc.);
  • obliczać wartość energetyczną oraz odżywczą przygotowanych posiłków;
  • zarządzać lokalem gastronomicznym i innymi usługami;
  • dostosować aranżację sal restauracyjnych, bankietowych, etc.

Uzyskane kwalifikacje

Pod koniec swojej nauki, absolwent kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych może przystąpić do nabycia kwalifikacji (egzaminu):

  • HGT.02 Przygotowywanie i wydawanie dań (egzamin następuje pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej);
  • HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej);

Możliwości zawodowe

Absolwent po ukończonym kierunku: Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować na takich stanowiskach jak:

  • menadżer ds. planowania i organizacji usług gastronomicznych;
  • szef kuchni lub kucharz w różnych lokalach gastronomicznych (hotele, restauracje, pensjonaty, itp.);
  • kierownik ds. żywienia;
  • menadżer lokalu gastronomicznego;
  • mistrz sztuki kulinarnej;
  • pracownik w firmie cateringowej;
  • organizator przyjęć okazjonalnych;
  • doradca w zakresie zdrowego odżywiania.

Naturalnie ukończenie szkoły na tym kierunku stwarza o wiele lepsze możliwości samorozwoju w gastronomii. Dzięki nabytej wiedzy, założenie własnej działalności gospodarczej (np. restauracji czy tzw. małej gastronomii) będzie o wiele prostsze i sprawniejsze.

Gdzie można znaleźć pracę jako technik żywienia i usług gastronomicznych? Będą to z pewnością takie lokale jak:

  • Bary;
  • Restauracje;
  • Kawiarnie;
  • Hotele;
  • Pensjonaty;
  • Zakłady gastronomiczne;
  • Stołówki szkolne i szpitalne;
  • Zakłady produkcji żywności.

Wymagania zawodowe

Osoba, które chce podjąć się pracy na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych powinna posiadać takie predyspozycje zawodowe jak:

  • dobra sprawność fizyczna;
  • dobry słuch;
  • dobry węch;
  • dobry wzrok;
  • wysoka sprawność manualna (szczególnie rąk);
  • zdrowy układ oddechowy;
  • brak chorób zakaźnych (patrz: książeczka sanepidowska).

Przebieg nauczania

Zajęcia najczęściej różnią się w zależności od oferty dydaktycznej danej uczelni. Przeważnie jednak nauka odbywa się w specjalnych pracowniach gastronomicznych, wyposażonych w niezbędny sprzęt i akcesoria do gotowania i przygotowywania posiłków.

Ponadto większość uczelni organizuje również wiele zajęć dodatkowych, takich jak wycieczki zawodowe do lokali gastronomicznych, spotkania z szefami kuchni, wyjazdy na targi branżowe czy też możliwość wzięcia udziału w przygotowywaniu bankietów lub usług cateringowych.

Dochodzą do tego częste oferty różnych kursów, np. z dekoracji ciast, carvingu, obsługi kelnerskiej, baristy czy kursu barmańskiego. Niektóre uczelnie mogą realizować rożne programy wsparcia dla swoich uczniów, takie jak chociażby płatne staże zawodowe w okresie wakacji.

Zarobki w zawodzie

Osoba na stanowisku technik żywienia i usług gastronomicznych może liczyć na zarobki rzędu 3900–5000 zł brutto miesięcznie, w zależności od regionu i miejsca pracy. Trzeba pamiętać, że wymogiem jest ukończenie szkoły średniej (technikum) właśnie o tym kierunku.

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.