Wybór najlepszej ścieżki zawodowej stanowi dla młodych ludzi coraz to większy problem. Osoby, które uwielbiają spędzać czas w kuchni, a jednocześnie czują w sobie smykałkę do zarządzania, mogą spróbować swoich sił w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych. Własnie o charakterystyce tego kierunku opowiemy dzisiaj nieco więcej.
Opis zawodu
Technik żywienia i usług gastronomicznych to ostatnimi czasy bardzo popularny, atrakcyjny i rozwojowy kierunek nauczania ostatnich lat. Wynika to z faktu, że rynek gastronomiczny stale się rozrasta i największe powodzenie na sukces mają firmy, które potrafią doskonale zarządzać zarówno zasobami ludzkimi, ofertą gastronomiczną, jak i sposobami na pozyskanie i utrzymanie klientów.
Tym samym kierunek technika żywienia i usług gastronomicznych wydaje się być wysoce rozwojowy, satysfakcjonujący i stwarzać stabilne zatrudnienie, zarówno dla siebie, jak i pracowników.
Uczeń, który zdecyduje się na naukę w omawianym zawodzie, nabędzie szeroką wiedzę na temat zakładania i zarządzania różnymi jednostkami gastronomicznymi, układania menu, sporządzania atrakcyjnych potraw, postępowania zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia, a także prawidłowej obsługi klienta. Tym samym kierunek kształcenia w specjalności: technik żywienia i usług gastronomicznych – pozwala pewniej wkroczyć na rynek gastronomiczny, założyć własną działalność gospodarczą i prowadzić swój biznes zgodnie z biznesplanem.
Nabyta wiedza
Po ukończonej szkole, technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- sporządzać rożne potrawy i napoje;
- planować i oceniać ofertę gastronomiczną;
- organizować rożnego rodzaju usługi gastronomiczne;
- oceniać i tworzyć jadłospisy (menu codzienne, okolicznościowe, etc.);
- obliczać wartość energetyczną oraz odżywczą przygotowanych posiłków;
- zarządzać lokalem gastronomicznym i innymi usługami;
- dostosować aranżację sal restauracyjnych, bankietowych, etc.
Uzyskane kwalifikacje
Pod koniec swojej nauki, absolwent kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych może przystąpić do nabycia kwalifikacji (egzaminu):
- HGT.02 Przygotowywanie i wydawanie dań (egzamin następuje pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej);
- HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej);
Możliwości zawodowe
Absolwent po ukończonym kierunku: Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować na takich stanowiskach jak:
- menadżer ds. planowania i organizacji usług gastronomicznych;
- szef kuchni lub kucharz w różnych lokalach gastronomicznych (hotele, restauracje, pensjonaty, itp.);
- kierownik ds. żywienia;
- menadżer lokalu gastronomicznego;
- mistrz sztuki kulinarnej;
- pracownik w firmie cateringowej;
- organizator przyjęć okazjonalnych;
- doradca w zakresie zdrowego odżywiania.
Naturalnie ukończenie szkoły na tym kierunku stwarza o wiele lepsze możliwości samorozwoju w gastronomii. Dzięki nabytej wiedzy, założenie własnej działalności gospodarczej (np. restauracji czy tzw. małej gastronomii) będzie o wiele prostsze i sprawniejsze.
Gdzie można znaleźć pracę jako technik żywienia i usług gastronomicznych? Będą to z pewnością takie lokale jak:
- Bary;
- Restauracje;
- Kawiarnie;
- Hotele;
- Pensjonaty;
- Zakłady gastronomiczne;
- Stołówki szkolne i szpitalne;
- Zakłady produkcji żywności.
Wymagania zawodowe
Osoba, które chce podjąć się pracy na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych powinna posiadać takie predyspozycje zawodowe jak:
- dobra sprawność fizyczna;
- dobry słuch;
- dobry węch;
- dobry wzrok;
- wysoka sprawność manualna (szczególnie rąk);
- zdrowy układ oddechowy;
- brak chorób zakaźnych (patrz: książeczka sanepidowska).
Przebieg nauczania
Zajęcia najczęściej różnią się w zależności od oferty dydaktycznej danej uczelni. Przeważnie jednak nauka odbywa się w specjalnych pracowniach gastronomicznych, wyposażonych w niezbędny sprzęt i akcesoria do gotowania i przygotowywania posiłków.
Ponadto większość uczelni organizuje również wiele zajęć dodatkowych, takich jak wycieczki zawodowe do lokali gastronomicznych, spotkania z szefami kuchni, wyjazdy na targi branżowe czy też możliwość wzięcia udziału w przygotowywaniu bankietów lub usług cateringowych.
Dochodzą do tego częste oferty różnych kursów, np. z dekoracji ciast, carvingu, obsługi kelnerskiej, baristy czy kursu barmańskiego. Niektóre uczelnie mogą realizować rożne programy wsparcia dla swoich uczniów, takie jak chociażby płatne staże zawodowe w okresie wakacji.
Zarobki w zawodzie
Osoba na stanowisku technik żywienia i usług gastronomicznych może liczyć na zarobki rzędu 3900–5000 zł brutto miesięcznie, w zależności od regionu i miejsca pracy. Trzeba pamiętać, że wymogiem jest ukończenie szkoły średniej (technikum) właśnie o tym kierunku.