Wódka to jeden z najpopularniejszych alkoholi na polskim rynku. Obecna jest podczas wielu uroczystości, zarówno tych formalnych, jak i okolicznościowych. Z uwagi na to, że trunek ten najlepiej smakuje w formie schłodzonej, warto pokłonić się nad pytaniem: ile wynosi temperatura zamarzania wódki? Na te i wiele innych odpowiadamy w dzisiejszym poradniku.
Czym jest wódka?
Według definicji wikipedystycznej: „wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy uzyskiwany przez zmieszanie w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą„. Zazwyczaj zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi ok. 40% obj.
To właśnie wysoka zawartość alkoholu, nadaje wódce charakterystyczny, gryzący smak, a także sprawia, że ma ona inną temperaturę zamarzania niż zwykła woda.
W jakiej temperaturze zamarza wódka?
Wódka zamarza w temperaturze około -27 stopni Celsjusza. To oznacza, że może być przechowywana w lodówce, co jest nawet wskazane, aby zachować jej walory smakowe. Wynika to z faktu, że wódka smakuje najlepiej, gdy jest lekko schłodzona.
A skoro wódka zamarza w tak niskiej temperaturze, to czy wolno trzymać ją w zamrażarce? Niestety nie mamy dobrych wieści dla fanów silnie schłodzonych trunków. Idealna temperatura serwowanej wódki wynosi od 0 do 4 stopni Celsjusza. Poniżej tej wartości, ten alkoholowy trunek traci swoje walory smakowe i staje się bardziej piekący. Przyznał to sam Francois Thibault – twórca francuskiej wódki Grey Goose.
Jak przechowywać wódkę?
Jeżeli chcemy zachować cenne walory smakowe wódki, to powinniśmy przechowywać ją w lodówce w temperaturze ok. 4 stopni Celsjusza. Zdecydowanie nie należy trzymać wódki w zamrażarce, gdyż zbyt niska temperatura negatywnie wpływa na jej oryginalny smak.
Zobacz również: Ile procent ma denaturat? Czy picie denaturatu szkodzi?
fot. freepik.com