Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. W miastach pojawiają się pierwsze lampki, na ekranach kin znajdziemy już pierwsze świąteczne komedie romantyczne, a w głowach powoli rodzą się pomysły na upominki dla bliskich. W tym wyjątkowym czasie, gdy wszystko dookoła pachnie piernikiem i mandarynkami, ciężko nie skusić się choć na odrobinę słodkości. By jednak nie zaprzepaścić siódmych potów wylewanych dotychczas na siłowni – przygotowaliśmy dla Was nieco zdrowszą alternatywę dla klasycznych, wysokokalorycznych ciast. Przed Wami na świąteczny fit deser, do którego przygotowania potrzeby Wam będzie Miodziak Orzechowy marki Galicia. Gwarantujemy – będzie pysznie!
Miodziak Orzechowy – batonik, którego musisz skosztować
Miodziak orzechowy to fantastyczny batonik, który każdy z Was powinien znać. Gwarantujemy – jeśli spróbujecie raz, od razu będziecie myśleć o kolejnym. Ten słodki, miodowo-orzechowy baton sprawdza się idealnie jako przekąska, drugie śniadanie lub baza do innych deserów. Jest cennym źródłem niezbędnego w naszej diecie błonnika pokarmowego oraz białka i co warto zaznaczyć – jest produkowany ręcznie!
Fit deser – jakich składników potrzebujesz?
Do przygotowania 4 porcji naszego warstwowego deseru potrzebujecie:
- baton ziarnisty Miodziak Orzechowy marki Galicia – 4 sztuki,
- przyprawę do piernika – 1 łyżeczka
- jogurt naturalny – 400 gram
- twaróg chudy – 200 gram
- ekstrakt waniliowy – kilka kropel
- śliwki węgierki – 400 gram
- erytrytol lub ksylitol – 2 łyżki
- cynamon do smaku,
- gorzką czekoladę – 50 gram (pół tabliczki).
Jak zrobić świąteczny fit deser?
Przygotowanie naszego deseru w odchudzonej wersji jest banalnie proste. Do jego wykonania przyda Wam się blender, tarka kuchenna, plastikowa miska, patelnia i 4 naczynia, w których będziecie podawać deserki.
- Pierwszy krok to wydrążenie śliwek i usmażenie ich z dodatkiem erytrytolu, cynamonu i wody. Erytrytol to słodzik, który nie ma kalorii. Jeśli nie liczycie kalorii i możecie sobie pozwolić na odrobinę wyższą kaloryczność, możecie zastąpić go ksylitolem, miodem, syropem z agawy bądź zwyczajnie cukrem. W wersji fit zalecamy jednak postawić na erytrytol. Gdy śliwki zmiękną, odstawcie je do przestygnięcia.
- Kiedy śliwki się studzą, pokruszcie do plastikowej miski (najdrobniej jak potraficie) batony ziarniste Miodziak Orzechowy i dodajcie do nich łyżeczkę przyprawy do piernika. Wszystko dokładnie pomieszajcie.
- Do misy blendera przełóżcie twaróg i zalejcie go jogurtem. Dodajcie olejek waniliowy i zmiksujcie na jednolitą masę.
- Na drobnych oczkach tarki zetrzyjcie czekoladę do naszego deseru.
- Ostatni krok to układanie naszego fit deseru na bazie Miodziaka Orzechowego. Na dno każdego naczynia wyłóżcie masę twarogową, a następnie śliwki. Wszystko posypcie mąką z miodziaka i przyprawy do piernika. Kolejna warstwa to ponownie jogurt, starta czekolada, śliwki i pokruszony baton ziarnisty. Deser udekorujcie kostką czekolady lub listkiem mięty.