Mleko to bardzo popularny składnik spożywczy. Pasteryzowane może być spożywane bezpośrednio z kartonika lub butelki, ale najczęściej je podgrzewamy lub przegotowujemy. Tutaj jednak pojawia się dość ciekawe pytanie, mianowicie w jakiej temperaturze wrze mleko? Już spieszymy z odpowiedzią!
Temperatura wrzenia mleka
Krowie mleko wrze w temperaturze ok. 100,5 °C. Nieco wyższa temperatura wrzenia niż w przypadku wody spowodowana jest głównie zawartością tłuszczu (od 0,5 do 3,2%).
Podczas gotowania to właśnie tłuszcz, który jest lżejszy od wody, tworzy na powierzchni mleka specyficzny „kożuch”. Jeżeli nie przerwiemy procesu gotowania lub nie zmniejszymy płomienia palnika, wtedy para wodna zacznie stopniowo unosić kożuch i mleko zwyczajnie nam wykipi. Z kolei jeżeli temperatura na spodzie garnka będzie zbyt wysoka, wtedy proteiny i cukry zawarte w mleku zaczną na siebie oddziaływać i dojdzie do jego przypalenia.
Zobacz również: Ile wynosi temperatura topnienia szkła?