Ponad jedną trzecią życia spędzamy poza domem, z czego ogromną większość w pracy. Często mamy bardzo napięty grafik i o spokojnym, świeżym posiłku możemy tylko pomarzyć. A jeżeli ten posiłek ma być jeszcze zdrowy, wydaje się czymś kompletnie nieosiągalnym; przygotowanie go jest czasochłonne, do tego nie wszyscy lubimy gotować. Tymczasem z tej sytuacji jest proste wyjście – catering dietetyczny w pracy.
Cotygodniowy rytuał
Jak wygląda nasz tygodniowy rozkład zajęć? Od poniedziałku do piątku pracujemy i podczas przerw zjadamy szybki lunch w pobliskiej popularnej sieciówce lub budce z kebabem. Powszechnie wiadomo, że posiłki fast food to bomby kaloryczne, do tego przygotowywane z zamrożonych składników. Z kolei w kebabowniach różnie bywa ze świeżością składników, a o walorach zdrowotnych raczej trudno tu mówić. Spożywamy jednak kolejnego burgera w tygodniu i obiecujemy sobie solennie, że od poniedziałku inaczej zorganizujemy swój czas i zaczniemy w końcu zdrowo się odżywiać. No bo nie dość, że jemy rzeczy mało przyjazne dla organizmu, to jeszcze tracimy czas na dojście do lokalu i powrót do pracy.
W sobotę jedziemy do marketu po cotygodniowe zakupy z kartką, na której wypisaliśmy wszystkie produkty do codziennego przyrządzania zdrowych dań w domu i zabierania ich do pracy. Oczywiście zazwyczaj kupujemy więcej, niż zapisaliśmy. No bo promocja, bo jeszcze coś się przypomniało… Spędzamy sporo czasu na wędrowaniu z wózkiem między regałami, następnie stoimy w kolejce do kasy, z której odchodzimy z portfelem lżejszym o kilkaset złotych i nim dojedziemy do domu, jest już popołudnie. Wypakowanie zakupów, przyrządzenie obiadu, a jeszcze przydałoby się zrobić porządki, wreszcie – trochę odpocząć. Nie wiadomo kiedy nadchodzi wieczór i… pora na sen. W ciągu sobotniego dnia wydaliśmy pieniądze na zakupy, paliwo, wodę do przygotowania posiłku i sprzątania, energię elektryczną niezbędną do kuchenki i zmywarki. Wszystkie czynności pochłonęły cały nasz dzień.
A przecież można czas, zarówno spędzony w miejscu pracy, jak i w domu, wykorzystać znacznie bardziej efektywnie i mniej męcząco. Wystarczy zmienić sposób odżywiania się na dietę pudełkową. Codzienna dostawa świeżych, gotowych do spożycia posiłków, przyrządzonych w profesjonalnej kuchni ze składników najwyższej jakości i zbilansowanych pod względem wartości energetycznej i substancji odżywczych zapewnia całodzienne, zdrowe jedzenie i znacznie lepsze, efektywniejsze wykorzystanie czasu.
Catering dietetyczny – dobre rozwiązanie w pracy
Nie ma co się oszukiwać – ani w dni powszednie, ani w weekend nie znajdziemy wystarczającej ilości czasu na ułożenie tygodniowego jadłospisu, który byłby łatwy w przygotowaniu, zbilansowany i zdrowy. Poza tym jak przygotować pełnowartościowy posiłek w miejscu pracy? To wszystko może za nas zrobić WygodnaDieta.pl. Firma współpracuje z dietetykami, którzy podczas rozmowy podpowiedzą, jak dobrać dietę, aby jak najbardziej odpowiadała zapotrzebowaniu energetycznemu naszego organizmu i preferencjom. A dalej już jest prosto. Wystarczy założyć konto w sklepie i za jego pośrednictwem składać zamówienia i dokonywać zmian także podczas ich trwania.
Dostępnych jest kilkanaście diet o różnej wartości kalorycznej – od 1000 do 4000 kcal, zatem są one dla wszystkich, także dla tych, którzy dbają o linię. Dzięki cateringowi dietetycznemu mogą się też zdrowo odżywiać również osoby cierpiące na zaburzenia przyswajania (dieta bezglutenowa, bezlaktozowa, beznabiałowa), niejedzące mięsa (wegetariańska i wegańska), diabetycy, sportowcy i osoby walczące z nadwagą.
Codziennie rano, przed wyjściem do pracy, otrzymamy wybrany zestaw posiłków na cały dzień wprost do domu. Dania są zapakowane tak, aby można je było bezpiecznie przewozić i możemy część z nich zabrać ze sobą do pracy, gdzie podczas przerwy wystarczy je podgrzać w kuchence mikrofalowej. Nie trzeba wychodzić na zewnątrz i tracić czasu na dojście, czekanie w kolejce na obsługę i powrót, kiedy na samo jedzenie zostaje niewiele czasu. A pośpiech podczas jedzenia nie jest wskazany. Ponadto nie musimy się martwić, co przygotować na obiad i kolację po powrocie. Oba posiłki czekają na nas w domu gotowe do podgrzania i spożycia.
To nie wszystkie zalety diety pudełkowej. Wbrew pozorom, nie jest ona astronomicznie droga. Przypomnijmy, ile czasu i pieniędzy pochłaniają zakupy, woda i prąd, nie mówiąc o obliczeniach kalorycznych i zbilansowaniu posiłków. Odpadają nam całkowicie zakupy żywnościowe, nie musimy dokupywać czegokolwiek, gdyż dieta pudełkowa w zupełności zaspokaja potrzeby naszego organizmu. Odpada więc wyrzucanie jedzenia – a to też koszty! Jest to także doskonałe rozwiązanie dla osób nielubiących gotować, a takich jest bardzo dużo. Wreszcie, dieta pudełkowa zdejmuje z nas ciężar wykazywania się kreatywnością kulinarną, która dla wielu z nas jest nie lada wyzwaniem. Dieta pudełkowa jest zatem zdrowa, wygodna, a składające się na nią posiłki smaczne i świeże. Jest więc opłacalna, bowiem nasze zdrowie jest bezcenne.