Sorbinian sodu (E201) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Sorbinian sodu E201

Bez konserwantów ciężko byłoby utrzymać żywność świeżą i zdatną do spożycia przez dłuższy okres czasu. Stąd też zastosowanie tych substancji stało się rzeczą powszechną i niezbędną. Niestety, nie zawsze konserwanty są obojętne dla naszego zdrowia i mogą wywoływać szereg negatywnych skutków ubocznych dla naszego organizmu. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy czym jest sorbinian sodu o symbolu E201, jakie ma zastosowanie, właściwości oraz wpływ na nasz organizm. Czy warto ograniczyć jego spożycie? W jakich produktach go znajdziemy? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.

Sorbinian sodu E201 – właściwości

Konserwant ten jest organicznym związkiem chemicznym, nazywany zamiennie solą sodową kwasu sorbinowego. Z tego powodu jego właściwości oraz wykorzystanie w przemyśle spożywczym jest zbliżone do kwasu sorbowego. Zaletą sorbinianu sodu jest natomiast lepsza rozpuszczalność w wodzie. Związek ten przybiera postać białego proszku, bez szczególnego zapachu (jest bezwonny). Ciekawostką jest fakt, że sorbinian sodu występuje w naturze i znajdziemy go w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia). Właśnie od nazwy tej rośliny wywodzi się nazwa tytułowej substancji. Związek ten może być również z powodzeniem pozyskiwany chemicznie, nas drodze przemysłowej.

Wzór sumaryczny NaC6H7O2
Masa molowa 134,11 g/mol
Numer CAS 7757-81-5
PubChem 23665582
Temperatura wrzenia 233 °C
ChemSpider 4938659
ECHA InfoCard 100.028.927
Numer UNII TGW6Q2CCVM

Zastosowanie i wpływ na zdrowie

Podobnie jak kwas sorbowy, również i sorbinian sodu wykorzystywany jest w formie konserwantu w żywności. Hamuje rozwój grzybów i drożdzy, ale nie jest przy tym szkodliwy dla bakterii. Najlepsze działanie wykazuje w środowisku lekko kwaśnym, poniżej pH 6,5, czyli kiedy dodawany jest do żywności lekko kwaśnej.

Sorbinian sodu może znajdować się w takich produktach jak:

  • jogurty
  • produkty mleczne (fermentowane)
  • pizze
  • sery
  • chleby żytnie
  • pieczywo
  • ciastka
  • soki cytrynowe
  • zupy wina
  • alkoholowe napoje jabłkowe
  • skorupiaki
  • słodycze
  • sałatki owocowe

Bezpieczne dzienna dawka spożycia sorbinianu sodu wynosi 25 mg/kg masy ciała. Spożycie tego konserwantu w dopuszczalnej ilości jest dla większości osób bezpieczne dla zdrowia. W przypadku nielicznych mogą natomiast wystąpić reakcje alergiczne. Zgodnie z rozporządzeniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA Journal 2015;13(6):4144, sorbinian sodu został wycofany z użytku na terenie całej Unii Europejskiej. Powodem tego stanowiska miało być możliwe zagrożenie dla zdrowia, spowodowane niekorzystnym działaniem konserwantu na płaszczyźnie genetycznej.

Sprawdź również:

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.

Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze