Bez konserwantów ciężko byłoby utrzymać żywność świeżą i zdatną do spożycia przez dłuższy okres czasu. Stąd też zastosowanie tych substancji stało się rzeczą powszechną i niezbędną. Niestety, nie zawsze konserwanty są obojętne dla naszego zdrowia i mogą wywoływać szereg negatywnych skutków ubocznych dla naszego organizmu. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy czym jest sorbinian sodu o symbolu E201, jakie ma zastosowanie, właściwości oraz wpływ na nasz organizm. Czy warto ograniczyć jego spożycie? W jakich produktach go znajdziemy? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.
Sorbinian sodu E201 – właściwości
Konserwant ten jest organicznym związkiem chemicznym, nazywany zamiennie solą sodową kwasu sorbinowego. Z tego powodu jego właściwości oraz wykorzystanie w przemyśle spożywczym jest zbliżone do kwasu sorbowego. Zaletą sorbinianu sodu jest natomiast lepsza rozpuszczalność w wodzie. Związek ten przybiera postać białego proszku, bez szczególnego zapachu (jest bezwonny). Ciekawostką jest fakt, że sorbinian sodu występuje w naturze i znajdziemy go w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia). Właśnie od nazwy tej rośliny wywodzi się nazwa tytułowej substancji. Związek ten może być również z powodzeniem pozyskiwany chemicznie, nas drodze przemysłowej.
Wzór sumaryczny | NaC6H7O2 |
Masa molowa | 134,11 g/mol |
Numer CAS | 7757-81-5 |
PubChem | 23665582 |
Temperatura wrzenia | 233 °C |
ChemSpider | 4938659 |
ECHA InfoCard | 100.028.927 |
Numer UNII | TGW6Q2CCVM |
Zastosowanie i wpływ na zdrowie
Podobnie jak kwas sorbowy, również i sorbinian sodu wykorzystywany jest w formie konserwantu w żywności. Hamuje rozwój grzybów i drożdzy, ale nie jest przy tym szkodliwy dla bakterii. Najlepsze działanie wykazuje w środowisku lekko kwaśnym, poniżej pH 6,5, czyli kiedy dodawany jest do żywności lekko kwaśnej.
Sorbinian sodu może znajdować się w takich produktach jak:
- jogurty
- produkty mleczne (fermentowane)
- pizze
- sery
- chleby żytnie
- pieczywo
- ciastka
- soki cytrynowe
- zupy wina
- alkoholowe napoje jabłkowe
- skorupiaki
- słodycze
- sałatki owocowe
Bezpieczne dzienna dawka spożycia sorbinianu sodu wynosi 25 mg/kg masy ciała. Spożycie tego konserwantu w dopuszczalnej ilości jest dla większości osób bezpieczne dla zdrowia. W przypadku nielicznych mogą natomiast wystąpić reakcje alergiczne. Zgodnie z rozporządzeniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA Journal 2015;13(6):4144, sorbinian sodu został wycofany z użytku na terenie całej Unii Europejskiej. Powodem tego stanowiska miało być możliwe zagrożenie dla zdrowia, spowodowane niekorzystnym działaniem konserwantu na płaszczyźnie genetycznej.
Sprawdź również:
- czym jest eozyna
- jakie zastosowanie ma woda destylowana
- czym jest kwas solny i kwas azotowy
- jakie są rodzaje kawy i rodzaje miodu