Octan wapnia to mało znany konserwant, ale nadal wykorzystywany przy produkcji np. puszkowanych warzyw czy owoców. Na etykietach produktów znajdziemy go pod symbolem E263. Poznaj wszystkie właściwości tej substancji, jej zastosowanie w przemyśle oraz wpływ na zdrowie.
Octan wapnia E263 – właściwości, pozyskiwanie
Substancja ta występuje w formie białych kryształów, które mają zapach kwasu octowego. Jest więc ciałem stałym. Należy do związków higroskopijnych, czyli pochłaniających wodę. Octan wapnia to organiczny zwiąek chemiczny, należący do grupy octanów. E263 to inaczej sól kwasu octowego i wapnia.
Octan wapnia pozyskiwany jest na dwa sposoby. W obu z nich wykorzystuje się kwas octowy, który poddawany jest reakcji albo z węglanem wapnia, albo wodorotlenkiem wapnia. Jego gęstość wynosi 1,50 g/cm³, a rozpuszczalność 400 g/l wody. Jest również dobrze rozpuszczalny w etanolu. Związek rozkłada się w temperaturze 160 °C w formie bezwodnej oraz w ok. 150 °C jako monohydrat. Do podobnych związków octanu wapnia można zaliczyć chociażby szczawian wapnia oraz octan baru.
Zastosowanie octanu wapnia
E236 znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako konserwant. Ma właściwości regulujące kwasowość oraz utwardzające. Znajdziemy go w takich produktach jak:
- pieczywo
- puszkowane owoce
- puszkowane warzywa
- marynaty
- sałatki
- śledzie
- grzyby
- wina
- sery
- żywność dla dzieci (wyłącznie jako regulator kwasowości)
- kremy majonezowe
Wpływ octanu wapnia na zdrowie
Czy octan wapnia jest szkodliwy? Nie dopatrzono się widocznych, negatywnych skutków konsumowania tej substancji, aczkolwiek na pewno powinny unikać jej osoby cierpiące na nietolerancję octu (bardzo rzadka przypadłość). Mimo to substancja ta została zakazana w obrocie przez takie kraje jak Nowa Zelandia, Kanada, Australia czy też Japonia.
Octan wapnia wchłania się w przewodzie pokarmowym i jest w całości wydalany na skutek reakcji metabolicznych. Nie określono dopuszczalnej dziennej dawki spożycia octanu wapnia.
Sprawdź również:
- czym jest eozyna
- jakie zastosowanie ma woda destylowana
- czym jest kwas solny i kwas azotowy
- jakie są rodzaje kawy i rodzaje miodu
- czym jest bifenyl

Krzysztof Kamzol
Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.