Pieczywo stanowi podstawę diety praktycznie każdego człowieka. Chyba większość z nas ceni sobie zapach świeżego i jeszcze ciepłego chleba, co powinno być oznaką najwyższej świeżości i wyrazistego smaku. Nie zawsze zdajemy sobie jednak sprawę co tak na prawdę jemy i co konkretnie serwują nam sklepowe piekarnie.
Pieczywo wypiekane na miejscu – a co z jakością?
Obecnie w niemal wszystkich większych marketach, można kupić tzw. pieczywo wypiekane na miejscu. Zapach ciepłych bułek, drożdżówek, rogalików czy innych wyrobów przyciąga uwagę klientów i niemiłosiernie kusi, aby zapakować je do koszyka. Ktoś może powiedzieć, że to sprytny chwyt marketingowy, ale czy faktycznie wypiekane w ten sposób pieczywo, traci na smaku i jakości względem produktów dostarczanych przez lokalne piekarnie?
Wokół mrożonego pieczywa narosło sporo mitów, które skutecznie powstrzymują bardziej przezornych klientów przez jego zakupem. Według wierzeń i opinii, odpiekane pieczywo z głębokiego mrożenia ma gorszy skład i wartości odżywcze. Również kwestia smaku pozostaje tu dyskusyjna, podobnie jak utrzymanie świeżości takich wyrobów.
Czym jest pieczywo mrożone?
Mrożone pieczywo, czyli tzw. półzapiek to nic innego jak wstępnie wypieczone ciasto, które zostało następnie zamrożone i przeznaczone do ponownego wypieku. Tym samym pieczywo tego typu wypiekane jest dwukrotnie, a w stanie zamrożenia może być przechowywane nawet przez kilka miesięcy.
Jak wygląda gotowy produkt? Pieczywo wypiekane na miejscu w supermarkecie w zasadzie niczym nie różni się wyglądem od wyrobów piekarniczych, dowożonych przez lokalnych dostawców. Można powiedzieć, że bardziej przyciąga swoją uwagę chociażby świeżym zapachem. Niestety faktem jest, że pieczywo z mrożonego wypieku o wiele szybciej traci swój zapach i smak, a już po kilkunastu godzinach staje się czerstwe i praktycznie nie nadaje się do spożycia.
Wynika to z faktu, że na skutek podwójnego wypieku, produkt traci więcej wilgoci, a przez to jego termin przydatności do spożycia jest znacznie krótszy.
Ciekawostka: W procesie mrożenia, ciasto schładzane jest zimnym powietrzem do temperatury -35 °C. Z kolei transport mrożonego ciasta do wypieku odbywa się w warunkach chłodniczych w temp. -18 °C.
Czy mrożone pieczywo jest zdrowe?
Fakty naukowe dowodzą, że nie tyle sposób obróbki, co bezpośredni skład ciasta, przekłada się na walory odżywcze i kaloryczność pieczywa. Najważniejsza będzie tu jakość i rodzaj zastosowanej mąki. Jeśli to możliwe, warto zrezygnować z jasnego pieczywa, które powstaje z wysoko oczyszczonej mąki pszennej, a zdecydować się na wyroby z mąki pełnoziarnistej, żytniej lub graham. Takie produkty zawierają o wiele więcej cennego błonnika i witamin z grupy B.
Co wykazało badanie Instytutu Żywności i Żywienia?
Temat wypieków z mrożonego ciasta stał się na tyle popularny, że nawet Instytut Żywności i Żywienia podjął się zbadania próbek pieczywa, zarówno pochodzącego z tradycyjnego wypieku, jak i półzapieków. Badania pokazały, że pieczywo z mrożonego ciasta utraciło w bardzo nieznacznym stopniu na swojej jakości i kaloryczności, porównując to do pieczywa tradycyjnego.
To w sposób jednoznaczny dowodzi, że pieczywo uprzednio mrożone nie ma gorszych wartości odżywczych od tego wypiekanego tradycyjnie.
Mity wokół mrożonego pieczywa
W internecie można natknąć się na różnego rodzaju mity dotyczące zarówno produkcji, jak i sposobu wypieku mrożonego pieczywa. Można natknąć się na takie informacje, jakoby do procesu mrożenia wykorzystywano ciekły azot lub dwutlenek węgla. Oczywiście z ekonomicznego punktu widzenia, nie ma to żadnego uzasadnienia.
Warto dodać, że ciasto mrożone dociera do sklepów w bardzo higienicznych warunkach, zapakowane w karton i folię. Ponadto sama technologia mrożenia żywności jest nam znana od bardzo dawna i w taki sam sposób postępuje się chociażby z warzywami (blanszowanie we wrzątku, studzenie, mrożenie).
Czy warto kupować pieczywo z mrożonego ciasta?
Opierając się o fakty naukowe i przeprowadzone badania, jakość pieczywa wypiekanego na miejscu w niczym nie ustępuje pieczywu wypiekanemu w sposób tradycyjny. Trzeba jednak pamiętać, że posiada mniejszą zawartość wody i po prostu szybciej stanie jest czerstwe.
Jeżeli szukamy świeżego pieczywa na śniadanie czy kolację, bez problemu możemy skusić się na produkty wypiekane na miejscu w supermarkecie. Jeśli jednak mamy zamiar dłużej je przechowywać, np. przez cały weekend, wtedy swoją świeżość dłużej zachowają wyroby wypiekane w sposób tradycyjny.