Orzeszki ziemne smażone w chrupkiej skorupce o smaku paprykowym to wyśmienita przekąska do pracy, w podroży czy podczas seansu kinowego. Niemniej czy taki produkt może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie? Sprawdźmy, z czego produkuje się omawiany przysmak.
Krótko o produkcie
Smażone orzeszki ziemne to znany od wielu dziesięcioleci przysmak niejednego fana chrupiących przekąsek. W dodatku bez problemu możemy natrafić na orzeszki solone i niesolone. Producenci poszli jednak o krok dalej i już od dłuższego czasu w sklepach możemy spotkać orzeszki w chrupiącej skorupce o różnych smakach – m.in. papryki, chili, zielonej cebulki czy sosu barbecue.
Co jest w tym takiego ciekawego? Ano to, że otrzymujemy „dwu-warstwowy” i jednocześnie „dwu-smakowy” produkt. Jeśli ktoś lubi chrupiące przekąski, ale nie odpowiada mu smak samych orzeszków, być może zainteresuje się właśnie orzeszkami smażony w paprykowej skorupce.
Skład produktu
Wybrane przez nas orzeszki ziemne smażone w chrupkiej skorupce o smaku paprykowym, miały następujący skład:
- orzeszki ziemne (47%),
- skrobia kukurydziana,
- mąka pszenna,
- olej słonecznikowy,
- cukier,
- sól morska,
- sól,
- skrobia pszenna,
- laktoza (z mleka),
- dekstroza,
- cebula w proszku,
- substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu, ekstrakt z drożdży),
- barwniki (karmel, ekstrakt z papryki),
- przyprawy (papryka w proszku 0,1%, pieprz biały),
- czosnek w proszku,
- drożdże w proszku,
- cukier karmelizowany,
- aromat (zawiera seler),
- aromat dymu wędzarniczego,
- kwas cytrynowy,
- ekstrakt z przyprawy (kurkuma).
Informacje dodatkowe
Producent na opakowaniu informuje również, że produkt może zawierać… orzechy – ciężko temu zaprzeczyć. W 100 gramach produktu znajdziemy:
- 33 g tłuszczu,
- 41 g węglowodanów,
- 7,9 g cukru,
- 4,9 g błonnika,
- 15 g białka
- 2,5 g soli.
Wartość energetyczna dla porcji 100g wynosi z kolei 2209 kJ/530 kcal.