Benzoesan potasu (E212) to popularny zamiennik benzoesanu sodu (E211) – inaczej sól potasowa kwasu benzoesowego. Wykorzystywany jako konserwant do żywności oraz kosmetyków. Hamuje rozwój bakterii oraz grzybów. Dobrze rozpuszczalny w wodzie, występuje w postaci krystalicznej o białej barwie. Co jeszcze warto wiedzieć o tej substancji i czy jest szkodliwa dla zdrowia? Najpierw sprawdźmy, jak pozyskuje się E212 i jakie ma właściwości.
Benzoesan potasu – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie
Substancja ta nie występuje w naturze i jest otrzymywana syntetycznie. Jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Najwyższą skuteczność bakterio- i grzybobójczą osiąga w środowisku średnio kwaśnym o pH poniżej 5. Benzoesan sodu znajdziemy w takich artykułach spożywczych jak:
- napary owocowe
- piwa bezalkoholowe
- dżemy i marmolady
- owoce kandyzowane
- oliwki
- skorupiaki
- mięczaki
- sałatki
- wyroby cukiernicze
Niekiedy stosowany jest zamiast benzoesanu sodu w celu zmniejszenia zawartości potasu w produkcie.
Czy benzoesan potasu jest szkodliwy? Jaki ma pływ na zdrowie?
E212 uznawany jest na konserwant bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. Może jednak wywoływać reakcje alergiczne. Jego spożycie powinny ograniczyć w szczególności osoby uczulone na aspirynę. Bezpieczny, dzienny limit spożycia benzoesanu potasu (według World Health Organization, WHO) wynosi 5 mg/1 kg masy ciała. Jednocześnie warto mieć na uwadze, że benzoesan potasu może reagować z witaminą C, tworząc niebezpieczny dla zdrowia benzen. Przeglądając etykiety spożywcze, dobrze jest aby unikać takich połączeń składników.