Benzoesan potasu (E212) – właściwości, wpływ na zdrowie

Benzoesan potasu E212

Benzoesan potasu (E212) to popularny zamiennik benzoesanu sodu (E211) – inaczej sól potasowa kwasu benzoesowego. Wykorzystywany jako konserwant do żywności oraz kosmetyków. Hamuje rozwój bakterii oraz grzybów. Dobrze rozpuszczalny w wodzie, występuje w postaci krystalicznej o białej barwie. Co jeszcze warto wiedzieć o tej substancji i czy jest szkodliwa dla zdrowia? Najpierw sprawdźmy, jak pozyskuje się E212 i jakie ma właściwości.

Benzoesan potasu – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Substancja ta nie występuje w naturze i jest otrzymywana syntetycznie. Jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Najwyższą skuteczność bakterio- i grzybobójczą osiąga w środowisku średnio kwaśnym o pH poniżej 5. Benzoesan sodu znajdziemy w takich artykułach spożywczych jak:

  • napary owocowe
  • piwa bezalkoholowe
  • dżemy i marmolady
  • owoce kandyzowane
  • oliwki
  • skorupiaki
  • mięczaki
  • sałatki
  • wyroby cukiernicze

Niekiedy stosowany jest zamiast benzoesanu sodu w celu zmniejszenia zawartości potasu w produkcie.

[irp posts=”477″ name=”Zupki chińskie – czy są szkodliwe? Jaki mają wpływ na zdrowie?”]

Czy benzoesan potasu jest szkodliwy? Jaki ma pływ na zdrowie?

E212 uznawany jest na konserwant bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. Może jednak wywoływać reakcje alergiczne. Jego spożycie powinny ograniczyć w szczególności osoby uczulone na aspirynę. Bezpieczny, dzienny limit spożycia benzoesanu potasu (według World Health Organization, WHO) wynosi 5 mg/1 kg masy ciała. Jednocześnie warto mieć na uwadze, że benzoesan potasu może reagować z witaminą C, tworząc niebezpieczny dla zdrowia benzen. Przeglądając etykiety spożywcze, dobrze jest aby unikać takich połączeń składników.

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.