Temperatura wrzenia alkoholu. Kiedy alkohol się gotuje?

Temperatura wrzenia alkoholu

Alkohol etylowy jest bardzo popularnym związkiem chemicznym. Wykorzystywany jest m.in. do produkcji napojów alkoholowych i pozyskiwany na drodze fermentacji alkoholowej z takich roślin jak buraki cukrowe, trzcina cukrowa, ziemniaki, żyto, owies czy winogrona. Sprawdź, ile wynosi temperatura wrzenia alkoholu oraz jakie są jego właściwości.

Czym jest etanol (alkohol etylowy)?

Etanol to organiczny związek chemiczny należący do grupy alkoholi. W warunkach pokojowych jest bezbarwną i łatwopalną cieczą o charakterystycznym i ostrym zapachu oraz piekącym smaku. Związek ten pozyskiwany jest na drodze fermentacji alkoholowej z różnego rodzaju roślin. Etanol znalazł także szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, gdzie wykorzystywany jest do produkcji niektórych leków (jako rozpuszczalnik).

[irp posts=”823″ name=”Temperatura wrzenia wody: kiedy woda się gotuje?”]

Temperatura wrzenia alkoholu

Alkohol etylowy wrze w temperaturze 78,37 °C (pod ciśnieniem 1013,25 hPa). Wraz ze wzrostem ciśnienia atmosferycznego, temperatura wrzenia alkoholu zwiększa się. Analogicznie będzie ona mniejsza w przypadku niższego ciśnienia.

Autor
Krzysztof Kamzol
Krzysztof Kamzol

Redaktor naczelny w serwisie Joblife.pl Pasjonat technologii produkcyjnych, nowoczesnego przemysłu i technik inżynieryjnych.

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze